Regija
ORAHOVČANI ORGANIZIRALI SVEČANOST

Čestitali svom europskom akademiku Aleksandru Včevu
Objavljeno 10. travnja, 2017.

ORAHOVICA  - Prof. dr. sc. Aleksandar Včev prim. dr. med, dekan Medicinskog fakulteta Osijek i redoviti profesor u trajnom zvanju na katedri za Internu medicinu, povijest i medicinsku etiku Sveučilišta Josip Juraj Strossmayer u Osijeku, a rođeni Orahovčanin, izabran je za redovitog člana Europske akademije znanosti i umjetnosti u razred medicine. Aleksandar Včev je među 21 Hrvatom, a jedini Slavonac, koji se može podičiti ovom iznimnom znanstvenom titulom. Grad Orahovica u višenamjenskoj dvorani organizirao je svečanost u čast tog dostignuća Aleksandra Včeva, kojoj su nazočili državni tajnik Ministarstva zaštite okoliša i energetike Željko Bigović, ravnatelj poliklinike Srčana Zagreb Goran Krstačić, zamjenik ravnatelja Specijalne bolnice Thalassotherpije Opatija Marko Boban, zamjenik ravnatelja Kliničke bolnice Dubrava Zagreb Silvio Bašić, prodekan za nastavu i studente Medicinskog fakulteta Osijek Branko Dmitrović, predstavnik Opće županijske bolnice Vukovar Siniša Maslovara, obnašateljica dužnosti župana VPŽ-a Sanja Bošnjak, dekan VSMTI-ja Virovitica Oliver Jukić, ravnatelj Opće bolnice Našice Hrvoje Šimić, ravnatelj Opće županijske bolnice Vinkovci Krunoslav Šporčić, dekan Fakulteta elektrotehnike i računarstva Osijek Drago Žagar, Petar Nedić iz Poliklinike Nedić Slatina, Nikola Ivanić iz Poliklinike Ivaniš Rijeka, počasni građanin grada Orahovice Vojo Lukić, predstavnik GDCK Osijek, kao domaćin gradonačelnik Orahovice Josip Nemec i mnogi drugi.

Gradonačelnik Josip Nemec istaknuo je da je Orahovica ponosna što ima tako cijenjenog čovjeka, koji je pokazao kako unatoč svim svojim obvezama voli svoj rodni grad i uvijek mu pomaže. To pokazuje i otvaranje Preddiplomskog studija fizioterapije u Orahovici, što je zasluga prije svega akademika Včeva. Ravnatelj poliklinike Srčana Zagreb Goran Krstačić čestitao je Včevu kao čovjeku s vizijom, koji je i liječnicima iz manjih sredina omogućio da postignu nešto veliko. Obnašateljica dužnosti župana VPŽ-a Sanja Bošnjak istaknula je pak kako je ovo još jedan povijesni dan za Orahovicu, a potom je sve nazočne pozdravio državni tajnik Ministarstva zaštite okoliša i energetike Željko Bigović te naglasio da je titula akademika Včeva velika stvar za cijelu Hrvatsku, i to ne samo u području medicine. Počasni građanin Orahovice Vojo Lukić, kao inicijator prijedloga Aleksandra Včeva za titulu europskog akademika, istaknuo je njegovu vrijednost kao čovjeka, znanstvenika i dekana za zdravstvo u Slavoniji, pa tako i u cijeloj Hrvatskoj. Na kraju svečanosti obratio se i slavljenik, novoizabrani europski akademik Aleksandar Včev, održavši predavanje o povijesti medicine i medicinskih sveučilišta u Hrvatskoj. V. Grgurić

“Orahovica - mali Oxford, zašto ne?”

- Hvala gradonačelniku Orahovice Josipu Nemecu i ljudima oko njega, svim građanima Orahovice što su mi ovo omogućili danas u mome rodnome gradu. Ovo priznanje zapravo je priznanje svim mojim suradnicima kako u medicini tako i sa Sveučilišta u Osijeku i svi su oni zapravo dio velikog projekta da učinimo našu lijepu domovinu još boljom. Činimo sve kako bi znanost raširili preko Sveučilišta po cijeloj Slavoniji i Hrvatskoj, a posebno sam sretan da je dio te naše sveučilišne obitelji u mojoj Orahovici. Kako reče moj prijatelj Vojo Lukić – Orahovica - mali Oxford, zašto ne, dapače! – zaključio je Včev.

Možda ste propustili...
Najčitanije iz rubrike
DanasTjedan danaMjesec dana