Kultura
RETROSPEKTIVNA IZLOŽBA FILMOVA GRUPE OHO U FRANCUSKOM PAVILJONU

Uvod u veliku retrospektivu u Ženevi 2018.
Objavljeno 9. travnja, 2017.

ZAGREB - Retrospektivna izložba filmova najznačajnije slovenske neoavangardne grupe OHO otvorena je u Francuskom paviljonu, kao uvod u njihovu veliku retrospektivu u Ženevi, koja će se održati iduće godine u suorganizaciji s Kolekcijom Marinko Sudac i Institutom za istraživanje avangarde u Centre d'Art Contemporain Geneve i u MAMCO-u (Musee d'art moderne et contemporain).

Zagrebačka izložba donosi filmove autora Naška Križnara, Iztoka Geistera Plamena, Marjana Cigliča, Davida Neza i Marka Pogačnika, snimljene od 1963. do 1971., koji su dio Kolekcije Marinko Sudac.

- Pojmovi koji se vežu uz filmove grupe OHO najčešće su kultura mladih, ludička umjetnost, hipi pokret, underground, psihodelija, seksualna revolucija, huliganizam, oni su reakcija i komentar na društvena zbivanja u svijetu - ističe se u najavi izložbe.

Filmovi su jednostavno snimljeni, zbog tehničkih mogućnosti bez mnogo montaže, upletanja u narativ ili zvuka, no na dio njih je dodana glazba, narodna ili klasična, ali najviše rock-glazba iz tog razdoblja. Najčešće su to bili Rolling Stonesi, kao u filmu "Lego" iz 1967., a "Devetnaesti živčani slom" (1966.) nosi i naziv po jednoj od njihovih pjesma.

Pjesma Barryja McGuirea "Eve of Destruction" sugestivno je postavljena kao naslov filma iz 1966. koji pokazuje Marka Pogačnika tijekom individualnog antivijetnamskog prosvjeda, dok ispisuje naizmjenično antiratne slogane i crteže na zidu jednog javnog prostora u Ljubljani.

Izložba će biti otvorena do 22. travnja. Hina

Možda ste propustili...
Najčitanije iz rubrike