Novosti
BELJE DUGUJE OPĆINAMA I DRŽAVI

Višemilijunski dugovi za zakup zemljišta
Objavljeno 8. travnja, 2017.
Primjerice, Belje baranjskoj općini Petlovac duguje 1,1 milijun kuna

Kriza u Agrokoru ne traje od jučer, a na ime obveze za zakup poljoprivrednog zemljišta, od čega 65 % pripada jedinicama lokalne samouprave na čijim se područjima zemljište nalazi, Belje, tvrtka iz sastava koncerna, u ovom trenutku baranjskim jedinicama lokalne samouprave duguje višemilijunski iznos. Tako, primjerice, baranjskoj općini Petlovac duguje 1,1 milijun kuna.

- Valuta je istekla početkom ove godine. Predlagao sam zajednički sastanak baranjskih načelnika, ali očito je da se, bar za sada, nismo uspjeli na vrijeme naći - priča Milan Knežević, načelnik Općine Petlovac, naglašavajući kako Belje na području njegove općine obrađuje približno 3000 hektara zemljišta. Zoran Kontak, pak, načelnik Općine Popovac, kaže kako dug za neplaćenu koncesiju za prošlu godinu iznosi 550.000 kuna, samo za njegovu općinu, bez obveza prema trećim osobama, čemu valja pridodati i dug za višegodišnju koncesiju koji je “valutirao” još krajem listopada, a koji je približno 340.000 kuna, i to onih koji se odnose isključivo na općinu. Dva mjeseca prošao je rok za plaćanje zakupa Općini Jagodnjak, kojoj Belje duguje približno 500.000 kuna. Dug Belje ima i prema Općini Kneževi Vinogradi. Općinski načelnik, Deneš Šoja, naglašava kako je ukupni dug približno 1,5 milijun kuna, od čega na Općinu otpada 65 % iznosa. No, nastavlja Šoja, Belje im izlazi u susret prilikom rješavanja određenih komunalnih problema, na čemu im je, unatoč svemu, zahvalan. Svi odreda ponovno ističu nerazmjer u cijeni zakupa, koja je Belju u većini slučajeva više od upola manja nego OPG-ovima. Dugove su, pravovremenim intervencijama ili zbog nekih drugih razloga, uspjele naplatiti općine Čeminac, Darda i Draž.

Prema podacima Agencije za poljoprivredno zemljište tvrtka Belje ima pet ugovora o koncesiji poljoprivrednog zemljišta u vlasništvu Republike Hrvatske i ukupan dug po tim ugovorima iznosi 4.288.343,76 kuna. “Dug postoji kraće od šest mjeseci, odnosno odnosi se na koncesijsku naknadu iz 2016. godine koja je na naplatu dospijevala 31. prosinca prošle godine”, naveli su iz Agencije. Na naš upit kakva je situacija s ostalim velikim poljoprivrednim sustavima, tj. duguju li i oni za zakup i koncesiju, iz Agencije su nam odgovorili da primjerice tvrtka Žito nema ugovor o koncesiji kao ni tvrtka MSAN, dok PP Orahovica, Osatina i PPK Valpovo imaju ugovore o koncesiji, ali nemaju duga. “Što se tiče evidencije naplate zakupnine za državno poljoprivredno zemljište, evidenciju vode jedinice lokalne samouprave koje su korisnici sredstava”, naveli su iz Agencije. I.Getto/Z.Rupčić

Najčitanije iz rubrike