Magazin
SLOBODAN PROSPEROV NOVAK O SARAJEVSKOJ DEKLARACIJI:

Stvarnost dokumenta je politička i vulgarna
Objavljeno 8. travnja, 2017.

Vezani članci

MANIFEST PRIJEPORA - DEKLARACIJA O ZAJEDNIČKOM JEZIKU (I.):

Jugonostalgično zazivanje bratstva i jedinstva, platforma za treću Jugoslaviju ili igrokaz za naivne?

Pogledao sam popis potpisnika te deklaracije. To je jedan otužan popis i ne bih to komentirao, jer nije potrebno. Međutim, primijetio sam jezik kojim su opisana zanimanja tih ljudi, pa tako piše: filmađija, profesorka i sl.

- To je jedna mala opaska, međutim, stvar je mnogo ozbiljnija nego što je naš politički prostor tu temu dohvatio i prepustio nama da je komentiramo kao da je to neki uzgredni problem. To nije uzgredni problem. Spomenut ću da je prije godinu dana u Parizu gospodin Aleksandar Vučić, srpski premijer, održao govor u kojem je govorio o “ljepilu Europe”, rekavši pri tome da zemlje jugoistočne Europe, ili kako on kaže - zapadnog Balkana, trebaju pronaći neku poveznicu. Rekao je da je Europska unija jedna od poveznica tih zemalja, ali da je to mala poveznica i da to njih zapravo ne zanima, zanemarivši činjenicu da je EU Hrvatskoj jedina poveznica, a onda je rekao da postoje druge poveznice koje su tim zemljama važnije, a jedna od njih je jezik. Ta njegova izjava nije ništa drugo nego poziv ovim deklaracionistima.

- Zanimljivo je da su oni ovu svoju deklaraciju, kako ju zovu, objavili u sam osvit izbora u Srbiji, a i to što se objavljuje koji dan prije 1. travnja, dana šale i neistine, daje mu na neozbiljnosti, ali, kažem, radi se o vrlo ozbiljnom dokumentu, jer iza njega stoje načela velikosrpske politike. Stoje načela kralja Petra I. Karađorđevića, zagovornika i ideološkog i političkog zagovaratelja velike Srbije, o kojem je prije sto godina pisao Ivo Pilar u svojoj slavnoj knjizi Južnoslavensko pitanje. Sve što piše u toj knjizi otvoreno je i danas. Naime, prodor ruskog kapitala i oružja na ovaj prostor, nemira koji se događa, povezan je s velikosrpskim idejama koje se, naravno, ovdje iskazuju u jeziku i jezičnoj politici, što je upravo u ovom dokumentu sadržano. To što su neki hrvatski pisci potpisali ovu deklaraciju, ne govori ništa o tom dokumentu nego isključivo o njima i njihovom jadu.

- Ne bih pojedinačno analizirao te ljude, iako bih mogao, bitno je da danas imamo jedan dokument koji će obilježiti ove mjesece, a nadam se da će hrvatska javnost reagirati na pravi način. Ali ne mi koji o tome imamo svoj mišljenje još prije nego što se ovaj dokument pojavio, nego političari koji moraju reagirati na stvarnost. Mi pisci bavimo se budućnošću, proročanstvima..., a političari se bave stvarnošću i moraju reagirati na stvarnost ovoga dokumenta, a ona je brahijalna, politička, vulgarna i na nju treba reagirati. Smatram da je reakcija bila vrlo, vrlo mlaka i da je trebala biti jača - piše prof. dr. Slobodan Prosperov Novak, povjesničar književnosti, komparatist, teatrolog, u komentaru za portal MakarskaPost.(D.J.)

Najčitanije iz rubrike