Kultura
KORIZMENI KONCERT OSJEČKIH ZBOROVA

Hrvatska praizvedba djela napisanog prije samo nekoliko mjeseci
Objavljeno 8. travnja, 2017.

ĐAKOVO

U organizaciji Đakovačko-osječke nadbiskupije u katedrali je održan korizmeni koncert „U ruke tvoje predajem duh svoj“, kojim su se Đakovčanima predstavila četiri osječka zbora - Akademski pjevački zbor umjetničke akademije u Osijeku, Akademski pjevački zborStrossmayer, Zbor mladih Preslavnog Imena Marijina i Vokalni ansambl Brevis - okupljeni u jedan veliki zbor od više od 150 pjevačica i pjevača pod vodstvom dirigentice Antoanete Radočaj Jerković. Na programu su bili Stabat Mater (Stala plačuć tužna mati) G. B. Pergolesija te Septem ultima verba (Sedam posljednjih Kristovih riječi s križa) M. J. Trotte.

Đakovačka je publika s oduševljenjem pratila koncert, a izvođače nagradila velikim pljeskom, osobito izvedbu Pergolesijeve “Stabat mater” i hrvatsku praizvedbu djela “Septum ultima verba” suvremenog američkog skladatelja Trotta.

- Koncert je za nas po mnogočemu bio poseban zbog hrvatske praizvedbe američkog djela koje je napisano tek prije nekoliko mjeseci i doista smo se osjećali nadahnuto u ovom prekrasnom prostoru, prekrasnom vremenu koje nam toliko da za promišljanje i mislim da su moji pjevači to i kroz svoje glasove, i kroz svoje pjevanje, i kroz svoju interpretaciju zapravo donijeli publici i doista imam osjećaj da smo bili u jednom posebnom flowu i donijeli ovu glazbu đakovačkoj publici onako kako ćemo teško ponoviti u Osijeku. Po pljesku bi se reklo da je i publika to osjetila jer doista smo uživali, a i na leđima ja osjetim emocije publike, a i prema riječima oca nadbiskupa ovaj osjećaj i ovaj trenutak je bio poseban - rekla je nakon koncerta dirigentica Antoaneta Radočaj Jerković. M. Muškić

Možda ste propustili...

GDK GAVELLA NAJAVIO SVOJU POSLJEDNJU OVOSEZONSKU PREMIJERU

“Medeja” zrcali naše društvo danas

POČINJE VENECIJANSKI BIJENALE

Najvažniji događaj za suvremenu umjetnost

PJEVAČKO DRUŠTVO SVETOGA JOSIPA OSIJEK NASTUPILO U CRKVI SVETOG KRIŽA U TVRĐI

Uskrsni koncert pred mnoštvom vjernika

Najčitanije iz rubrike