Kultura
ŽIRI SMATRA DA RAD ZASLUŽUJE BITI DIJELOM ZBIRKE MSU-A

Treća nagrada, 40.000 kuna, Osječanki Ines Matijević Cakić za ”Portret s kosom”
Objavljeno 8. travnja, 2017.

Na prigodnoj svečanosti u Muzeju suvremene umjetnosti dodijeljene su tri nagrade 10. natječaja HT nagrada za hrvatsku suvremenu umjetnost. Treća nagrada, 40.000 kuna, pripala je osječkoj umjetnici Ines Matijević Cakić za rad ”Portret s kosom”.

Kosa je od antike simbol životne snage, snažna gesta individualnosti, ali i pripadnosti određenoj društvenoj skupini, iznimno je važna u našim svakodnevnim ritualima, kao što je i predmetom religioznih vjerovanja, mitova i fikcije. Kosa nije samo naš prirodni ukras i zaštita glave, ona je kao rijetko koji dio tijela nositelj mnogih simboličkih značenja. Hebrejski sudac Samson izgubio je snagu kada mu je odrezana kosa, a zbog crvene boje kose žene su u srednjem vijeku proglašavali vješticama. Umjetne kose i ekstremno velike perike u 17. st. odražavale su pripadnost visokom staležu u Francuskoj, dok je 70-ih punk pokret osebujnim frizurama unosio nemir u malograđansku sredinu Europe. Čuvanje uvojka kose u novčaniku ili u medaljonu na ogrlici drage nam osobe i danas je uvriježen običaj u mnogim kulturama, a posebice u razdoblju bidermajera u 19. st. razvila se umjetnost izrade memorabilija od kose. Nevjerojatnom preciznošću majstori su izrađivali filigranske ogrlice i broševe i minijaturne portrete. Dolaskom fotografije izumrla je ta djelatnost, ali od razdoblja nadrealizma i radova Meret Oppenheim i Mimi Parent do danas vrlo često susrećemo temu kose kao predmet umjetničkih radova.

Ines Matijević Cakić na suzdržan i jednostavan, ali dojmljiv način, govori upravo kosom o temi koja je duboko emotivna i osobna s jedne, a zapravo tako univerzalna i vječna s druge strane, o odnosu majke i kćeri rječnikom umjetnice koja se već iskazala kao izvrsna crtačica i ovom prigodom to ne mora ponovno dokazivati. Ines je zabilježila ganutljiv životni trenutak rafiniranim likovnim jezikom te žiri smatra da rad zaslužuje biti dijelom zbirke MSU-a.

Prvonagađenom Igoru Grubiću pripalo je 75.000 kuna. On je u eksperimentalnom filmu “Spomenik” - “sinergijom slike, atmosfere, zvuka, dramaturgije i spomeničke apstraktne modernističke forme ostvario poetsko djelo vrhunskog umjetničkog dometa. Druga nagrada i 45.000 kuna otišla je u ruke Davoru Sanvincentiju, čiji se rad “Nedefinirana divljina” na prvu može doimati kao vrlo hermetično i složeno djelo. “Ali zapravo, djelo ne koketira s takvom tajnovitošću. Ono je doista osjetilno. Mnogi znakovi, tragovi i nagovještaji, kao u igri skrivača, otkrit će i objelodaniti prilično poetično raspoloženje. Rad se sastoji od 16 mm crno-bijelog filma, found footage materijala, od samo 57 sličica. Tu je i ponovna animacija filma, u kojoj je prikazana osoba koja se probija kroz snažnu oluju s teškim teretom na leđima. Rad čine i zamućene fotografije krajolika i prirode snimljene polaroidom, različiti rukom pisani tekstovi na zidu i projekcija svjetlosnog kruga koji nalikuje suncu nekog solarnog sustava. Rad sam po sebi izgleda kao mali svemir.Svaki pojedini element može funkcionirati kao prag i pružiti pristup jezikom, kratkim filmom u loopu, fragmentima filmske snimke, trima instant fotografijama, dodatnim filmom koji prikazuje planine ili svjetlosnim krugom” - obrazložio je žiri svoju odluku.

Na natječaj su pristigla 243 rada, od kojih je stručni žiri odabrao 29 za izložbu i koji su bili u konkurenciji za najprestižnije otkupne nagrade u recentnom vizualnom umjetničkom stvaralaštvu. Izložba je otvorena do 9. travnja. Umjetnik s najviše glasova publike bit će nagrađen s 10.000 kuna, a najsretniji posjetitelj nakon završetka izložbe dobit će tablet Samsung Galaxy Tab4 8" LTE 16GB. N.Vek.

Ines je zabilježila ganutljiv životni trenutak rafiniranim likovnim jezikom

Možda ste propustili...
Najčitanije iz rubrike
DanasTjedan danaMjesec dana
1

U ETNOLOŠKOM CENTRU BARANJSKE BAŠTINE

Izložba “Tisućljeća među rijekama"

2

IZLOŽBA U GRADSKOM MUZEJU VUKOVAR

Tkanja i tapiserije te slike i crteži sakralne tematike

3

PLESNA RADIONICA

Ilijana Lončar na 19. TREPS-u