Osijek
ŠPAROGE NA ZELENOM ČETVRTKU

Pomažu u liječenju i ubrzavaju mršavljenje
Objavljeno 7. travnja, 2017.

Zeleni četvrtak bio je u znaku šparoga s OPG-a Damjanović Kata iz Ivankova, koji se proizvodnjom šparoga bavi šest godina. Trenutno uzgajaju šparoge na tri i pol hektara zemlje, a u skoroj budućnosti planiraju proizvodnju proširiti na deset hektara.

- Šparoge beremo od početka travnja sve do početka lipnja. Beru se svakodnevno, neovisno o vremenskim uvjetima, te ih prodajemo u manjim količinama na vinkovačkoj i osječkoj tržnici, a veće količine nakon svakodnevnog branja predajemo u zadrugu, koja ih isporučuje velikim trgovačkim lancima, a nadamo se da će naše šparoge uskoro dospjeti i na njemačko tržište - objašnjava Kata Damjanović te ističe da budućnost šparoga vide u izvozu tog proizvoda, koji će potaknuti zapošljavanje većeg broja djelatnika.

Šparoge imaju veliku nutritivnu vrijednost, bogate su vitaminima A, K, B, C i E, folnom kiselinom, bakrom, željezom, kalijem, cinkom, magnezijem, selenom... Uza sve to, siromašne su kalorijama te su izvrsna namirnica za ubrzavanje procesa mršavljenja. Osim toga, imaju i snažna protuupalna svojstva, zbog čega povoljno djeluju kod bolesti srca i krvnih žila, pomažu kod kroničnog umora, gihta i bubrežnih kamenaca... Posjetitelji su mogli kušati pitu od šparoga i šparoge u maslinovu ulju, koje su za njih pripremili Damjanovići. Šparoge možete pripremiti na brojne druge načine - u slatkom vrhnju s tjesteninom, kao salatu, krem-juhu ili poznatu fritaju od šparoga. I na drugim klupama moglo se pronaći šparoga iz uzgoja iz okolnih mjesta po cijeni od 10 kuna za vezicu, ali i divljih šparoga iz Metkovića za 25 kuna za vezicu. J. Pejaković

POVRĆE I cvijeĆE ZA SADNJU

Na tržnici je veliko zanimanje kupaca pobudila raznovrsna ponuda povrća i cvijeća za sadnju, koja se prodaje komadno. Na klupama je bilo nekoliko vrsta prijesadnica paprike po cijeni od dvije-tri kune, patlidžana i krastavaca za četiri kune, rajčice od dvije do tri kune... Ovih dana velika je ponuda kako sezonskog cvijeća tako i trajnica, pa možete potražiti vodenu lizu za tri kune, bacopu, tamjan i pustinjsku ružu za pet kuna, petuniju i pelargoniju za šest kuna, muškatl za osam kuna... Jela Fluhar, jedna od prodavačica, kaže da se ovih dana kod nje najviše prodaju begonije i pelargonije, a našalila se da je u posljednje vrijeme dosta popularna i irska mahovina, vjerojatno zbog njezina naziva.

Možda ste propustili...

TISUĆE PRIJEDLOGA ZA OVRHU ZBOG PARKIRANJA

Ako ne plate 600 kn, prijeti im zapljena računa i auta

U SURADNJI LU ČEPIN I DLUA LIKAR

Održana likovna kolonija u Čepinu

PREDSTAVLJENA KNJIGA “JEZIKU JE SVEJEDNO”

Zabavno i opušteno o hrvatskom jeziku

Najčitanije iz rubrike
DanasTjedan danaMjesec dana
1

90 GODINA ROTARIJANSTVA U GRADU OSIJEKU

Priča o Rotary klubu priča je o moćnoj povijesti grada

2

DONESENI NOVI PRAVILNICI O VOZILIMA I PUTOVANJIMA

Tko može na put službenim autom s vozačem, a tko sam? Tko i gdje parkira u Kuhačevoj?

3

ZA 2020. DONESEN REKORDAN PRORAČUN

Županija će raspolagati s čak milijardu i pol kuna!