Regija
ŽUPANJSKOJ OBITELJI POTREBNA POMOĆ

Marija (20) ima tumor na mozgu i bori se za život
Objavljeno 7. travnja, 2017.

ŽUPANJA - Do prije osam mjeseci 20-godišnja Marija Tuzlak iz Županje bila je vesela i ambiciozna djevojka, puna života i planova i radovala se svakom novom danu… A onda joj se život preko noći urušio i pretvorio u najgoru noćnu moru. Marija je oboljela od zloćudne bolesti povezane s krvlju i danas se u bolničkoj postelji u Zagrebu bori za život.

A sve je, ispričala nam je njezina shrvana majka Manda, krenulo ljetos povećanim limfnim čvorovima u preponama. Dok je čekala na pregled ultrazvukom, dobila je visoku temperaturu i loše se osjećala. Mislili su da je riječ o prehladi, pila je antibiotike, ali joj nije bilo bolje i završila je u vinkovačkoj bolnici. Nalaz CT-a pokazao je postojanje čvora kod jetre i djevojka je prebačena u KBC Osijek, gdje joj se stanje pogoršalo, a potom i na zagrebačko Rebro. Ondje je podvrgnuta zahvatu, koji se zakomplicirao zbog ranije tromboze lijeve ruke, krvarenje je jedva zaustavljeno, no veliki su čvor ipak uspjeli sanirati.

Pala u komu

- Liječnici su je uspavali, stavili na respirator, organi su joj počeli otkazivati, krenuli su s dijalizom, jedno plućno krilo potpuno je bilo zahvaćeno limfomima i nitko nam nije davao baš nikakve šanse. Nakon tjedan dana ipak su, iako skeptični, odlučili krenuti s kemoterapijom, i dogodilo se čudo. Već nakon četvrte kemoterapije čvorovi su se počeli povlačiti i krajem studenoga Marija je došla kući - ispričala nam je.

Bila je naručena na transplantaciju koštane srži, ali su zbog lošeg stanja pulmolozi preporučili da se još pričeka.

- Bila je jako slaba, vidljivo je smršavjela, slučajno su joj probili i plućnu ovojnicu, stavljen joj je i centralni kateter, što ju je dodatno utuklo. Kod kuće joj se stanje počelo popravljati, krenula je s vježbama… A onda se prije mjesec i pol ponovno počela javljati visoka temperatura, pala je u komu, više nas nije prepoznavala. CT je pokazao da se bolest vratila u još gorem obliku. Na mozgu je pronađen tumor veličine 4 x 5 milimetara. Sredinom ožujka ponovno je završila u bolnici u Zagrebu, počela su zračenja i kemoterapije - kaže očajna majka, koja u strahu čeka rezultate nalaza pregleda likvora i koštane srži…

Tromboza

Sa suprugom je već tri tjedna u Zagrebu, svakodnevno su uz svoju kćerku, koja je, kaže, u jako lošem stanju. Teška bolest i kalvarija koju proživljavaju i financijski ih je iscrpila. Žive od 1380 kuna mirovine, a u Zagrebu borave kod rođaka Marijina mladića, no ovih će se dana morati vratiti kući jer najvjerojatnije neće biti u mogućnosti ostati uz kćerku do kraja zračenja.

- U početku, nakon pojave bolesti, nisu nam davali nikakve šanse i valjda su se iskrena molitva, vjera i njezina mladost ipak uspjeli izboriti za život. Nadam se da će i ovaj put pobijediti. Najviše me plaši što je tumor sada na mozgu, a kod Marije ne postoji mogućnost operacije. Zbog tromboze koju je imala svaki dan prima injekcije protiv zgrušavanja krvi - pojašnjava nesretna žena.

Marija LEŠIĆ OMEROVIĆ
Prijatelji pokrenuli akciju

Marijini prijatelji pokrenuli su humanitarnu akciju i pozivaju sve ljude dobrog srca da pomognu djevojci i njezinoj obitelji jer im je svaka pomoć dobrodošla. “Marija kao i svi mi mladi želi živjeti punim plućima i svom se svojom snagom i voljom trudi oduprijeti toj opakoj bolesti. Ali potrebna joj je i naša pomoć”, poručuju. Svi koji žele pomoći svoj dobrovoljni prilog mogu uplatiti na žiroračun broj

HR4124840083235474090, otvoren na ime Marija Tuzlak u Raiffeisen banci.

Možda ste propustili...

IZLOŽBA U KNJIŽNICI U POVODU SVJETSKOG DANA UMJETNOSTI

Blackout poezija - radovi osnovnoškolaca

Najčitanije iz rubrike