Tehno
TEST: AUTEL MS309 OBDII

Jedan klik do rješenja problema na automobilima
Objavljeno 7. travnja, 2017.

Današnji automobili sve su više računala, a sve manje samo puka prijevozna sredstva, stoga nekom problemu pristup treba biti upravo – računalni.

Iako su danas gotovo svi servisi opremljeni modernim dijagnostičkim računalima, većinu entuzijasta i prije servisa zanima što se događa s njihovim automobilom. Količina senzora i njihove funkcije omogućiti će relativno jednostavno i brzo dijagnosticiranje problema, a tada i njegovo rješavanje. Međutim, servisi redovno računalno dijagnosticiranje problema naplaćuju, pa ako ste entuzijast u potrazi za “kućnim” rješenjem, donosimo osvrt na upravo jedno takvo - Autel MS309 OBDII.

Povoljno rješenje

U suradnji s obrtom “K dijagnostika” iz Osijeka imali smo priliku upoznati se s ručnim skenerom grešaka na automobilima Autel MS309 OBDII. Obrt “K dijagnostika” primarno djeluje u području automobilske dijagnostike nudeći povoljna rješenja kako za profesionalnu tako i za onu osobnu, možemo reći, entuzijastičku, upotrebu. Ako se pitate zašto bi netko uopće kupio uređaj za dijagnosticiranje a nije profesionalan serviser – odgovor je jednostavan. Takav uređaj kupit će brojni entuzijasti i zaljubljenici u automobile koje zanima kako njihov automobil “diše”. Osim toga, cijena takvih uređaja često je u rangu cijene jednog profesionalnog dijagnosticiranja kvara na automobilu, pa je kupnja itekako opravdana i isplativa. Konkretno, cijena ručnog skenera Autel MS309 OBDII u “K dijagnostici” iznosi samo 300 kuna. Za taj iznos dobivate dedicirani, samostalni uređaj, kompatibilan s velikim brojem automobila. Dakle, nema više nepoznanica, briga i upitnika kada nam zasvijetli kakva lampica na kontrolnoj ploči automobila. Dovoljno je imati jedan ovakav skener grešaka i – rješenje je udaljeno samo jedan klik.

Autel MS309 OBDII funkcionira kao i brojne profesionalne dijagnostike. Na automobil se povezuje preko sveprisutnoga OBD2 konektora. Posrijedi je ručni čitač OBD2 grešaka i I/M statusa za sva novija vozila koja se koriste sustavom dijagnostike OBD2/EOBD bez obzira na proizvođača i zemlju podrijetla. Kao svi Autelovi proizvodi, i ovaj uređaj odlikuje kvalitetna izrada, pouzdanost, niska cijena i jednostavno korištenje. Upotreba MS309 čitača vrlo je jednostavna. Kada se na vozilu upali lampica greške motora, spojite MS309 čitač kodova na vozilo i uključite kontakt. Uređaj se za nekoliko sekundi spaja s ECU-om (računalom automobila) i nudi mogućnost čitanja i brisanja grešaka, prikaza I/M statusa, freeze frame podataka i čitanje VIN broja. Greške se prikazuju brojčanim kodom i kratkim opisom na engleskom jeziku, a opis kvara na hrvatskom može se pronaći u knjižici uz skener. Jednostavnije ne može! Iako će ovakav skener biti kompatibilan s većinom automobila proizvedenih u posljednjih 15-ak godina, ipak prije bilo kakve kupnje savjetujemo dodatno provjeriti kompatibilnost. Ako je vaš limeni ljubimac podržan i smatrate li se entuzijastom ili zaljubljenikom u automobile, ovo je uređaj koji jednostavno mora biti dio vaše kolekcije alata. Tražite li neko od drugih rješenja, u ponudi obrta “K dijagnostika” možete pronaći i brojne druge izvedbe dijagnostičkih uređaja, od osnovnih do profesionalnih, ovisno o vašim afinitetima.

Marin REŽIĆ

Uređaj je zanimljiv brojnim entuzijastima koje zanima kako njihov automobil “diše”

Možda ste propustili...
Najčitanije iz rubrike