Osijek
ROKOVI TIJESNI, POSTOJI KVAKA

Može li projekt Pampas propasti zbog izbora?
Objavljeno 6. travnja, 2017.

U skladu s odlukom Gradskog vijeća, gradonačelnik Ivan Vrkić objavio je natječaj o prodaji zemljišta - buduće građevinske čestice na istočnom dijelu Pampasa, za koje postoji zanimanje privatnog investitora radi ulaganja u sport i rekreaciju. Nije tajna kako je NK Osijek iskazao interes za gradnju novog stadiona i terena za potrebe nogometne škole na tom prostoru. U tu svrhu Udruga građana Škola nogometa NK Osijek od mađarske je vlade, a u skladu s tim što je mađarski kapital prisutan u vlasništvu dioničkog društva NK Osijek, dobila odobrenje za financijsku podršku u iznosu od 3,3 milijuna eura.

Rok mađarske vlade

No, da bi u konačnici mogla i raspolagati tim novcem, Škola nogometa mađarskoj vladi mora podastrijeti dokaz o vlasništvu ili bar o izvjesnom stjecanju vlasništva nad zemljištem na Pampasu. Potpisivanje je ugovora o dodjeli tog novca dogovoreno za 23. travnja u Budimpešti, pa je to razlog zašto je dogovorena još jedna sjednica Gradskog vijeća Osijeka u ovom sazivu. To je, naime, tijelo koje donosi odluku o prodaji, kao što je donijelo i odluku o početnoj cijeni od dva milijuna kuna za tih 15,5 hektara.

Tekst je natječaja objavljen na oglasnoj ploči Grada Osijeka i na mrežnoj stranici www.osijek.hr. Pisane se ponude dostavljaju neposredno u pisarnicu gradske uprave ili preporučeno poštom. Iako je za pretpostaviti kako će se na natječaj javiti samo jedan zainteresirani, valja znati da pravo podnošenja ponude imaju sve fizičke osobe državljani RH ili pak zemalja članica Europske unije, ili pravne osobe registrirane u Hrvatskoj ili drugim zemljema EU. Natjecatelji su dužni uplatiti i jamčevinu u iznosu od deset posto utvrđene početne cijene.

Kada se odlučuje?

Otvaranje će se ponuda obaviti idućeg četvrtka (13. travnja) u 13 sati. Na temelju uvjeta natječaja i prijedloga nadležnog upravnog odjela, rješenje o odabiru najpovoljnijeg ponuditelja donosi Gradsko vijeće. Međutim, na to se rješenje, radi njegova preispitivanja, može uložiti prigovor Vijeću u roku od osam dana od dana dostave. Rješenje o prigovoru je konačno.

Dakle, nakon što se 13. travnja otvore ponude, postoji mogućnost da se istog dana u poslijepodnevnim satima održi sjednica Gradskog vijeća. Ili, vjerojatnije, dan poslije, 14. travnja. Od tada počinje teći rok od osam dana ako eventulano bude nezadovoljnih natjecatelja, koji pak istječe u petak, 21. travnja. U tom je datumu kvaka! Naime, ako bi neki nezadovoljni natjecatelj čekao zadnji dan za predaju prigovora, Gradsko vijeće više ne bi stiglo održati sjednicu na kojoj bi se, na temelju rješenja o odabiru, sklopio kupoprodajni ugovor. Unatoč najboljoj namjeri da se podrži zanimanje potencijalnog investitora i oživi dio grada koji je urbano neiskorišten, to je, naime, ključni element koji cijelu operaciju može zakočiti. Zbog lokalnih izbora Vlada RH će 20. travnja donijeti odluku o njihovu raspisivanju, a to istodobno znači i raspuštanje svih predstavničkih tijela, pa tako i Gradskog vijeća Grada Osijeka. Dakle, tada ne bi imao tko donijeti odluku o izboru ponuditelja.

Dario KUŠTRO

NK Osijek

INVESTITOR ZAINTERESIRAN ZA ZEMLJIŠTE NA PAMPASU

Najčitanije iz rubrike