Dome slatki dome
JEDNOSTAVNO RJEŠENJE

Vrtne staze iz kalupa
Objavljeno 6. travnja, 2017.

Proljeće je tu, ako imate sreće pa osim svoja četiri zida posjedujete i vrt, znate za slatke brige i radove koje vrt nosi sa sobom, a jedna od briga jesu i vrtne staze.

Vrtne staze vječna su muka, posebice ako su zemljane, tj. šljunčane, jer ih uvijek preraste trava, a u vrijeme kiše stvara se blato, koje nikako nije poželjno. Jedno je od rješenja postavljanje vrtnih staza od cementnih blokova, opeke i raznih drugih opločnika. Međutim, svako takvo rješenje zahtijeva pozamašna financijska ulaganja, a često i intervenciju stručnih majstora. U konačnici takvo ulaganje u vrt zna biti skupo, a opet ne daje onaj osjećaj zadovoljstva koji imamo kada sami nešto učinimo. Hit na domaćem internetskom prostoru je Kaloopy - kalupi za izradu vrtne staze. Odlučili smo ih isprobati i vidjeti kako izgleda takva staza u praksi.

Voda, pijesak, cement

Za izradu vrtne staze koja će imitirati skupe betonske ili kamene opločnike potrebno je malo dobre volje te samo tri sastojka – voda, cement i pijesak. Iako u teoriji zvuči jednostavno, odlučili smo isprobati kako je to u praksi. Kalupe Kaloopy moguće je kupiti preko istoimene web-stranice, a nude se u dvama dezenima – imitacija pravilnih betonskih opločnika te imitacija kamena, odnosno nepravilnih betonskih opločnika. Osim u dezenima Kaloopy se nudi i u različitim pakiranjima – od jednog, dva ili pak pet komada. Jasno, što je veće pakiranje, to je jedinična cijena niža. Paketi su formirani ovisno o potrebama, prevedeno, ako mislite sami za sebe napraviti vrtnu stazu, nikamo vam se ne žuri i imate vremena, tada je i jedan Kaloopy sasvim dovoljan. Tražite li ipak nešto brži način za realizaciju vaše staze, tada je tu Kaloopy s dva kalupa. Za one koji planiraju izvesti nešto dulje staze ili pokriti veće površine, a možda takve primjerke izraditi i drugima, za njih je profesionalni paket s čak pet kalupa. Ako se pitate čemu više kalupa – ključno je vrijeme. Naime, vrijeme stezanja cementa iznosi najmanje 45 minuta, tako da u najboljem slučaju s jednim kalupom u tom vremenu možete napraviti jednu kocku. Jasno, s većim brojem kalupa dobivate na vremenu i samim time brzini izvođenja radova. Kaloopy je izrađen od čvrste plastike, i na prvu ulijeva povjerenje u svoju dugovječnost.

Sada krećemo u praksu

Za početak poravnajte površinu na koju će ići beton, zalijte ju vodom i postavite Kaloopy. Prije prve uporabe, poželjno je Kaloopy premazati starim motornim uljem kako bi dobio na skliskosti i lakše se odvojio od betona. Beton miješamo u omjeru 1:3, jedan dio cementa uz tri pijeska te naravno uz vodu. Napravljenu smjesu (beton) izliti u Kaloopy (paziti da smjesa nije prerijetka, ali ni pregusta). Višak betona uklonimo lopaticom ili drugim prikladnim alatom i pričekamo 45 do 60 minuta da se smjesa stegne. Nakon toga oprezno izvadimo kalup i – idemo dalje. Za potpuno stezanje bit će potreban još koji dan, a onda je staza spremna. Rad s Kaloopyjem uistinu je zanimljiv i jednostavan, a ako ste zaljubljenik u vrt, ovo je nešto što će ga dodatno oplemeniti, uz minimalna ulaganja.

Marin REŽIĆ

Ako ste zaljubljenik u vrt, ovo je nešto što će ga dodatno oplemeniti, uz minimalna ulaganja

Možda ste propustili...

DETALJI ZA VRTOVE I TERASE

Užitak i odmor u toplim danima

ČIST I ORGANIZIRAN

Dobra preglednost u hladnjaku

Najčitanije iz rubrike