Osijek
KBC U DOGOVORU S DRUGIM SLAVONSKIM BOLNICAMA

Šaljite pacijente nama, a ne u zagrebačke bolnice!
Objavljeno 4. travnja, 2017.
Zbog iseljavanja imamo 5 % manje stacionarnih pacijenta, kaže dr. Zubčić

Prošlog je tjedna održan već drugi regionalni sastanak ravnatelja bolnica s područja istočne Hrvatske, i to u cilju intenziviranja suradnje između sedam slavonskih bolnica. Ravnatelj KBC-a Osijek napominje kako to nema veze sa spajanjima, već je isključivo riječ o suradnji.

- Mi njima pomažemo posuđivanjem specijalista koji im nedostaju, a oni nama tako da pacijente umjesto u Zagreb šalju u Osijek. Sada se moramo boriti za svakog pacijenta, jer zbog iseljavanja imamo pet posto manje stacionarnih pacijenta, a Rijeka, primjerice, tri posto. Jedina bolnica u Hrvatskoj koja iskazuje veći broj pacijuenta je Merkur u Zagrebu, ali vjerujem kako je to zbog drukčijeg načina računanja od našega. Konkretno, na prošlom smo sastanku razgovarali o projektima koji se financiraju iz fondova EU-a i Ministarstva zdravstva Republike Hrvatske. Dogovoren je zajednički nastup prema resornom ministarstvu oko tema reorganizacije zdravstvenog sustava na području Slavonije i Baranje - kaže ravnatelj KBC-a Osijek, doc. dr. sc. Željko Zubčić.

Kakve će konkretno koristi od suradnje s osječkom bolnicom imati, primjerice, OŽB Vinkovci objasnio nam je ravnatelj te ustanove, dr. Krunoslav Šporčić.

- Ono što osječka bolnica želi je da sve one pacijente koji su izvan dometa našeg zbrinjavanja šaljemo njima. Oni smatraju kako se to još uvijek ne radi dovoljno i kako se previše pacijenata šalje u Zagreb. Jedan od razloga je i taj što je velik broj naših liječnika specijalizirao u Zagarebu, pa tamo imaju poznate kolege kojima onda lakše šalju svoje pacijente. Drugi je razlog i što dio pacijenata vjeruje kako im se najbolja usluga može ponuditi u Zagrebu. No, mi ćemo svakako pomoći Osijeku da postane naša top-ustanova. Ono što mi očekujemo od Osijeka je da nam pomognu oko deficitiranog kadra. Naime, Mi u Vinkovcima trenutačno imamo veliki problem s radiolozima. Od deset radiologa prema sistematizaciji, imamo samo njih troje, od kojih je jedna kolegica na rodiljnom, što znači da ih trenutačno radi samo dvoje. Osijek nam je ponudio iznajmljivanje svojih radiologa i to će nam puno značiti. Upravo je ovo primjer budućeg funkcionalnog spajanja i suradnje - naglašava dr. Šporčić.

Da povezanost među slavonskim bolnicama već duže vrijeme funkcionira potvrdila nam je i dr. Vesna Bosanac, ravnateljica OŽB-a Vukovar.

- Mi već duže vrijeme imamo ugovore o poslovnoj suradnji s osječkom bolnicom, i to za radiologe, citologiju, logopeda, te nefrologa i onkologa. Također, imamo ugovore i s bolnicom u Vinkovcima i Našicama. To je, zapravo, najbolje rješenje za naše pacijente, koji zbog nedostaka ovih liječnika u našim ustanovama ne moraju putovati u Osijek, već istu uslugu dobiju ovdje u Vukovaru jer liječnik iz Osijeka dolazi k njima - naglasila je dr. Bosanac.

Nefreteta Z. EBERHARD
RAZMIŠLJAJU O DJEČJEM VRTIĆU KAKO BI VRATILI LIJEČNICE S RODILJNOG

OŽB Našice našao se u nezahvalnoj situaciji jer im je dio liječnika otišao u Švedsku, a neki su prešli na radna mjesta u Zagreb i Osijek.

- Tijekom sanacije otišlo nam je 15 liječnika i deset medicinskih sestara. Trenutačno imamo 24 liječnika na specijalizaciji i oni će ulaziti u sustav tek za godinu dana. Zato sada moramo raditi uz pomoć anesteziologa i pedijatara iz drugih ustanova. Mi smo čak razmišljali i o uvođenju dječjeg vrtića kako bismo našim djelatnicama omogućili da se vrate nakon šest mjeseci rodiljnog dopusta. Suradnja s Osijekom sada je na jako dobroj razini i to nam puno znači, kometirao je dr. Hrvoje Šimić, ravnatelj OŽB-a Našice.

deficit

U OSIJEKU 5 % MANJE STACIONARNIH PECIJENATA

Možda ste propustili...

DONACIJA “KNJIGODARA” OŠ ERNESTINOVO

450 knjiga ne bismo sami mogli kupiti sljedećih 150 godina

NOGOMETNA EKIPA “KLASJA” KOD ŽUPANA

Osijek će bit domaćin svjetskih reprezentacija