Osijek
KBC U DOGOVORU S DRUGIM SLAVONSKIM BOLNICAMA

Šaljite pacijente nama, a ne u zagrebačke bolnice!
Objavljeno 4. travnja, 2017.
Zbog iseljavanja imamo 5 % manje stacionarnih pacijenta, kaže dr. Zubčić

Prošlog je tjedna održan već drugi regionalni sastanak ravnatelja bolnica s područja istočne Hrvatske, i to u cilju intenziviranja suradnje između sedam slavonskih bolnica. Ravnatelj KBC-a Osijek napominje kako to nema veze sa spajanjima, već je isključivo riječ o suradnji.

- Mi njima pomažemo posuđivanjem specijalista koji im nedostaju, a oni nama tako da pacijente umjesto u Zagreb šalju u Osijek. Sada se moramo boriti za svakog pacijenta, jer zbog iseljavanja imamo pet posto manje stacionarnih pacijenta, a Rijeka, primjerice, tri posto. Jedina bolnica u Hrvatskoj koja iskazuje veći broj pacijuenta je Merkur u Zagrebu, ali vjerujem kako je to zbog drukčijeg načina računanja od našega. Konkretno, na prošlom smo sastanku razgovarali o projektima koji se financiraju iz fondova EU-a i Ministarstva zdravstva Republike Hrvatske. Dogovoren je zajednički nastup prema resornom ministarstvu oko tema reorganizacije zdravstvenog sustava na području Slavonije i Baranje - kaže ravnatelj KBC-a Osijek, doc. dr. sc. Željko Zubčić.

Kakve će konkretno koristi od suradnje s osječkom bolnicom imati, primjerice, OŽB Vinkovci objasnio nam je ravnatelj te ustanove, dr. Krunoslav Šporčić.

- Ono što osječka bolnica želi je da sve one pacijente koji su izvan dometa našeg zbrinjavanja šaljemo njima. Oni smatraju kako se to još uvijek ne radi dovoljno i kako se previše pacijenata šalje u Zagreb. Jedan od razloga je i taj što je velik broj naših liječnika specijalizirao u Zagarebu, pa tamo imaju poznate kolege kojima onda lakše šalju svoje pacijente. Drugi je razlog i što dio pacijenata vjeruje kako im se najbolja usluga može ponuditi u Zagrebu. No, mi ćemo svakako pomoći Osijeku da postane naša top-ustanova. Ono što mi očekujemo od Osijeka je da nam pomognu oko deficitiranog kadra. Naime, Mi u Vinkovcima trenutačno imamo veliki problem s radiolozima. Od deset radiologa prema sistematizaciji, imamo samo njih troje, od kojih je jedna kolegica na rodiljnom, što znači da ih trenutačno radi samo dvoje. Osijek nam je ponudio iznajmljivanje svojih radiologa i to će nam puno značiti. Upravo je ovo primjer budućeg funkcionalnog spajanja i suradnje - naglašava dr. Šporčić.

Da povezanost među slavonskim bolnicama već duže vrijeme funkcionira potvrdila nam je i dr. Vesna Bosanac, ravnateljica OŽB-a Vukovar.

- Mi već duže vrijeme imamo ugovore o poslovnoj suradnji s osječkom bolnicom, i to za radiologe, citologiju, logopeda, te nefrologa i onkologa. Također, imamo ugovore i s bolnicom u Vinkovcima i Našicama. To je, zapravo, najbolje rješenje za naše pacijente, koji zbog nedostaka ovih liječnika u našim ustanovama ne moraju putovati u Osijek, već istu uslugu dobiju ovdje u Vukovaru jer liječnik iz Osijeka dolazi k njima - naglasila je dr. Bosanac.

Nefreteta Z. EBERHARD
RAZMIŠLJAJU O DJEČJEM VRTIĆU KAKO BI VRATILI LIJEČNICE S RODILJNOG

OŽB Našice našao se u nezahvalnoj situaciji jer im je dio liječnika otišao u Švedsku, a neki su prešli na radna mjesta u Zagreb i Osijek.

- Tijekom sanacije otišlo nam je 15 liječnika i deset medicinskih sestara. Trenutačno imamo 24 liječnika na specijalizaciji i oni će ulaziti u sustav tek za godinu dana. Zato sada moramo raditi uz pomoć anesteziologa i pedijatara iz drugih ustanova. Mi smo čak razmišljali i o uvođenju dječjeg vrtića kako bismo našim djelatnicama omogućili da se vrate nakon šest mjeseci rodiljnog dopusta. Suradnja s Osijekom sada je na jako dobroj razini i to nam puno znači, kometirao je dr. Hrvoje Šimić, ravnatelj OŽB-a Našice.

deficit

U OSIJEKU 5 % MANJE STACIONARNIH PECIJENATA

Možda ste propustili...

PROJEKT "METMONIC" U OPĆINI VLADISLAVCI

Grade meteopostaju

OSMAŠI OŠ FRANJE KREŽME

Zadnji dan škole nabijen emocijama

Najčitanije iz rubrike
DanasTjedan danaMjesec dana
oglas