Osijek
SVEČANO U ERNESTINOVU

Nadbiskup blagoslovio spomen-obilježje osnivačima Ernestinova
Objavljeno 3. travnja, 2017.

Svečano je bilo u nedjelju u Ernestinovu gdje je blagoslovljeno spomen-obilježje osnivačima Ernestinova i obilježena 25. obljetnica Humanitarne udruge Gospa Mira iz njemačkog Sinziga koja je pomagala mještanima općine Ernestinovo.

U nazočnosti načelnika Općine Ernestinovo Matije Greifa, njegovog zamjenika Ladislava Kočiša, predsjednika Oćinskog vijeća Siniše Stražanca i ernestinovačkih vijećnika, nakon mise u ernestinovačkoj župi na kojoj je bio i velečasni Andrija Vrbanić, župnik Župe svete Rozalije, djevice, spomen-obilježje osnivačima Ernestinova njemačke nacionalnosti na njemačkom dijelu groblja blagoslovio je nadbiskup metropolit đakovačko-osječki, mons. dr. Đuro Hranić.

Otkrivanju spomen-obilježja nazočili su i Ivica Škojo, počasni konzul Njemačke u Osijeku, Karl-Heinz Arzdorf na čelu delegacije njemačkog grada Sinziga i Koisdorfa, Walfried Degen uime humanitarne udruge Gospa Mira iz Sinziga, Kurt Heuser, predstavnik Župe st. Peter iz Sinziga, Nikola Mak, Zorislav Schonberger te Renata Trischler koji su predvodili delegaciju Njemačke zajednice – Zemaljske udruge Podunavskih Švaba iz Osijeka, Dara Mayer, predsjednik Udruge Nijemaca Vukovar, načelnici općina, stanovnici, predstavnici udruga...

- Ernestinovo ili Ernestin, kako su ga naši preci zvali, naselje je koje je u cijelosti bilo naseljeno Nijemcima. Naši su preci stigli Dunavom u ove krajeve prije približno 400 godina, uglavnom u okolinu Sombora (današnje Kljaićevo). U povijesti Ernestinova značajna je 1865. godina, jer je tada na poziv veleposjednika Kleina i Reisnera stigla prva grupa podunavskih Švaba na Reiner pustaru, njih 53. Oni su uredili Ernestinovo onako kako i danas izgleda. Bili su to marljivi ljudi koji su učinili da Ernestinovo bude prosperitetno naselje s bogatim društvenim i kulturnim životom, sve do nesretnog 2. svjetskog rata i protjerivanja, kada je na popisu bilo 1238 stanovnika. Dvije trećine odmah je otišlo u Njemačku, a trećina se još iselila u prvih 20 godina bivše države. Ostalo nas je danas vrlo malo. Mi danas ovdje, gdje su iza ovog obilježja postavljeni nadgrobni spomenici u jednom nizu i uređeni, stojimo na mjestu koje dokazuje da su Nijemci ovdje zaista bili, a to je jedno od dvaju grobalja. U bivšoj je državi staro groblje sravnjeno sa zemljom. Do Domovinskog rata tamo je bila trgovina, kao da taj objekt oni iz bivšeg sustava nisu mogli napraviti na nekom drugom mjestu. Stoga smo i tu lokaciju uredili i postavili kip svetog Vendelina koji je bio svetac zaštitnik Ernestinova. Neka nas ideja arhitekta Rechnera s ovim novim obilježjem u stilu otvorene knjige u budućnosti podsjeća na osnivače Ernstinova koji su svojim radom oplemenili ovaj naš mikroprostor i postavili temelje modernog i prosperitetnog Ernestinova - kazao je na otvorenju Matija Greif.

Nadbiskup Hranić pohvalno se izrazio o radu Matije Greifa te mu je uručio nagradu Đakovačke i osječke nabiskupije i priznanje. Nadbiskup je dodijelio nagrade i drugima, među kojima su i članovi Gospe Mira koja 25 godina pomaže stanovnicima Ernestinova i drugih mjesta, u koje su do sada poslali 300 šlepera pomoći. Među dobitnicima priznanja Nadbiskupije koja su uručena na svečanom domjenku su župnik Vrbanić, Vinko Roguljić, Zlatko Maurus i drugi. D. Pejić

Najčitanije iz rubrike