Crna kronika
ODBIJENA ŽALBA

Ubojica Osječanke tražio da ga puste da se brani sa slobode!?
Objavljeno 3. travnja, 2017.
Vrhovni je sud svoju odluku donio na temelju optuženikove višekratne osuđivanosti zbog različitih kaznenih djela

Vezani članci

DEJAN GAVRAN NA OPTUŽENIČKOJ KLUPI

Sudi mu se za zvjersko ubojstvo umirovljenice

OSIJEK - Dean Gavran (44), koji je optužen da je lani silovao pa iz koristoljublja ubio osječku umirovljenicu Zorku J. (75), ostaje u istražnom zatvoru. Odluka je to Vrhovnog suda kojem se Gavran putem odvjetnika žalio na produljenje istražnog zatvora koje mu je određeno prvostupanjskim rješenjem Županijskog suda u Osijeku.

Gavran se na odluku osječkog suda žalio zbog pogrešno utvrđenog činjeničnog stanja i pogrešne primjene materijalnog prava, s tim da Vrhovni sud ukine odluku suda u Osijeku te mu zamijeni istražni zatvor jamstvom ili mjerom opreza, odnosno da se brani sa slobode.

Vrhovni sud smatrao je da žalba Dejana Gavrana nije osnovana, te da je protivno navodima u žalbi prvostupanjski sud utvrdio postojanje razloga za daljnju primjenu istražnog zatvora, te za tu odluku dao jasne, određene i dostatne razloge.

- Okolnosti koje upućuju na postojanje iteracijske opasnosti kod optuženog i ovaj drugostupanjski sud nalazi u činjenici da je optuženik već ranije višekratno osuđivan zbog različitih kaznenih djela (prijevara, prijetnji, razbojništva, krivotvorenja isprava), pri čemu su prema njemu primjenjivane uvjetne osude te su mu izricane kazne zatvora - navodi se u odluci Vrhovnog suda. Kako se dalje navodi, iako je Dejan Gavran u pravu kada u žalbi ističe da do sada nije osuđivan zbog kaznenih djela kakva mu se sada stavljaju na teret, iz navedenog je vidljivo da je osuđivan zbog kaznenih djela s elementima nasilja, te djela kojima je svojstveno pribavljanje imovinske koristi.

- Očigledno je da se radi o povratniku koje ranija pravomoćna osuđivanost nije poučila o pogibeljnosti činjenja kaznenih djela, niti je utjecala na njega da svoje ponašanje uskladi s pravnim poretkom, nego je, naprotiv, njegovo kriminalno ponašanje progrediralo, s obzirom na to da se sada tereti za počinjenje težih kaznenih djela - navodi Vrhovni sud.

Odluku o produljenju istražnog zatvora Vrhovni sud potvrdio je početkom ožujka, no sredinom mjeseca Gavranu je počelo i suđenje. Iako su sudske rasprave zatvorene za javnost zbog silovanja, prema dostupnim informacijama, na nesretnoj žrtvi pronađen je njegov DNK. Uz to, snimile su ga kamere dok je podizao novac na bankomatu.

Sandra LACIĆ
UKRAO ZLATO I NOVAC

Optužnica Gavrana tereti da je 17. svibnja prošle godine u Blok-centru II, u širem središtu Osijeka, ušao u stan žrtve, izudarao je po glavi i silovao. Potom ju je, s namjerom da je ubije i tako se domogne novca i vrijednih stvari, nastavio udarati po glavi i rukama, gušiti ju, zbog čega je nesretna 75-godišnja Osječanka zadobila teške ozljede od kojih je preminula. S njenih prstiju, smatraju tužitelji, skinuo je dva zlatna prstena, a iz njezina stana uzeo mobilni uređaj, karticu banke na ime oštećenice s pripadajućim PIN-om i u više navrata s bankomata podigao ukupno 8000 kuna. Prstenje koje je ukrao prodao je za 642 kune...

Možda ste propustili...

POLICIJA UPOZORAVA NA KRIVOTVORINE

Kolaju krivotvoreni euri

OZLIJEĐENIH NEMA, VELIKA MATERIJALNA ŠTETA

Veliki požar u hali HŽ-a gasilo 30 vatrogasaca

ZAUSTAVILI GA NA GRANICI

Izgon iz RH zbog krivotvorene vize

Najčitanije iz rubrike