Osijek
STIPENDIJE ZAKLADE SRCE GRADA OSIJEKA OTIŠLE U PRAVE RUKE

Idućih godinu dana 1000 kuna
mjesečno za 15 osječkih studenata
Objavljeno 2. travnja, 2017.

Na humanitarnom koncertu u Muzeju okusa, u petak navečer studentima slabijeg imovinskog statusa s područja Osijeka svečano su dodijeljene stipendije Zaklade Srce grada Osijeka, kako bi im se olakšalo studiranje te nakon završetka studija omogućila i bolja konkurentnost na tržištu rada.

- Ideja je da Grad omogući visoko obrazovanje dobrim studentima iz obitelji čiji roditelji nisu u mogućnosti školovati ih te da im olakša stjecanje uvjeta za probijanje barijere prema novom statusu i srednjem sloju. Cilj Zaklade je zadržati ih nakon završetka školovanja u Osijeku i omogućiti im lakše zaposlenje u svome kraju - poručio je gradonačelnik Vrkić.

Ukupan fond Zaklade iznosi 270.000 kuna, a stipendiju u iznosu od 1000 kuna mjesečno ostvarilo je 15 od 17 studenata koji su se prijavili na natječaj. Stipendiju će primati sljedećih šest mjeseci te nakon tog roka i u idućih 12 mjeseci ako redovno upišu sljedeću akademsku godinu. Upravni odbor Zaklade u kriterijima je naznačio da studenti ne moraju studirati na osječkom sveučilištu, pa su tako stipendiju dobila tri studenta slabijeg imovinskog statusa koja studiraju deficitarna zanimanja u Zagrebu - geofiziku, zrakoplovstvo i slikarstvo. Na koncertu je nastupio požeški Big Band s gostima iz Big Banda HRT-a, a poseban gost večeri bio je Marko Tolja. Čitav prihod od 250 prodanih ulaznica s koncerta po cijeni od 45 kuna namijenjen je Zakladi Srce grada Osijeka te ulazi u fond već za iduću akademsku godinu, a inicijator događanja je vlasnik Muzeja okusa Damir Pejaković.

Pitali smo nekoliko studenata koji su ostvarili pravo na stipendiju koliko će im taj novac pomoći u školovanju. Tena Papež, studentica Fakulteta strojarstva i brodogradnje u Zagrebu, objasnila nam je da će joj ovaj novac puno pomoći, budući da ne studira u Osijeku, što iziskuje puno troškova i izdataka njezinim roditeljima, naročito zbog toga što imaju mala primanja. Borna Šimunić, student Poljoprivrednog fakulteta u Osijeku, rekao je da će mu stipendija olakšati školovanje zbog toga što živi sa samohranom majkom, koja je uz to i nezaposlena. Ines Lukač, studentica Odjela za kulturologiju u Osijeku, objasnila je da će njezinoj šesteročlanoj obitelji s dva studenta i dva srednjoškolca 1000 kuna mjesečno puno značiti te da će joj to biti poticaj da se još više trudi u daljnjem školovanju. J. Pejaković

Najčitanije iz rubrike