Mozaik
“ZLATNI ORAH” - MEĐUNARODNO NATJECANJE SLASTIČARA

Orah je autohtona namirnica i simbol grada Orahovice
Objavljeno 3. travnja, 2017.

Mnogo torti, jedna bolja od druge, vrhunski majstori slastica iz cijele Hrvatske te Bosne i Hercegovine, sjajan ambijent hotela “Dukat” u Orahovici, krema hrvatskog i bosanskohercegovačkog slastičarstva u ocjenjivačkom vrhunska organizacija i priprema te gastro delicije vrhunskih restorana iz cijele Slavonije. Sve to bilo je dio gastronomske manifestacije “3. Zlatni orah” – međunarodnog natjecanja slastičara u organizaciji Udruge kuhara grada Orahovice. Suorganizator je bila Turistička zajednica grada Orahovice, a pokrovitelji Grad Orahovice i Virovitičko-podravska županija, dok je stručni pokrovitelj bio Hrvatski kuharski savez, a zlatni pokrovitelj tvrtka Podravka iz Koprivnice. Natjecanje je bilo podijeljeno u dvije kategorije, profesionalci i učenici-slastičari strukovnih škola:

Autohtona namirnica

- Tema natjecanja bila je orah, kao autohtona namirnica ovoga kraja te simbol grada Orahovice, što govori da nam je kroz ovu manifestaciju bila želja promovirati gastronomiju ovoga kraja, a isto tako i turizam Orahovice, Slavonije i Virovitičko-podravske županije. Treći Zlatni orah donio je ukupno 21 natjecatelja, 21 torta bila je prezentirana stručnom ocjenjivačkom sudu, prema riječima ljudi koji se bave ovim poslom pri Hrvatskom kuharskom savezu, nigdje do sada nije bilo ovako mnogo torti na jednome mjestu. Ponosni smo na to, ponosni smo i sretni što smo uspjeli ovu manifestaciji podignuti na vrhunsku razinu i moram se od srca zahvaliti svim sudionicima, mentorima učenika, našim sponzorima bez kojih ovo ne bi bilo moguće, članovima naše Udruge koji su dali maksimalan trud u organizaciji, svima koji su na bilo koji način pomogli, jer danas možemo reći da Orahovica ima nešto posebno i jedinstveno u Hrvatskoj – rekao je predsjednik Udruge kuhara grada Orahovice Dražen Šafar. Stručno ocjenjivačko povjerenstvo činili su članovi HKS-a, predsjednica Saveza slastičara Hrvatske Dragica Lukin iz Umaga i Nikolina Lončar, te član Udruženja kuhara BiH Albin Herljević, i prema njihovim riječima, imali su iznimno težak posao:

- Konkurencija je bila jako velika i kvalitetna u obje kategorije. Posebno moram pohvaliti mentore učenika koji su sjajno pripremili svoje učenike, jer su njihove torte bile jako blizu kvaliteti profesionalaca. A što se tiče profesionalaca bilo je tu iznimne kreacije i mašte, a ono što je najvažnije uz orah koji je bio obvezan, svi su koristili prepoznatljive namirnice za Lijepu Našu. Iznimne pohvale moram dati i organizatoru, jer ovo je bilo nešto predivno, nešto što pripada samom vrhu hrvatskog slastičarstva – rekla je predsjednica Lukin. Stručno povjerenstvo najviše bodova u konkurenciji profesionalaca dalo je Silviji Nekić iz Brezika Našičkog, vlasnici obrta Cukerija za tortu u obliku kotlića i slavonskog čobanca:

- Zlatni orah u Orahovici je mi je, evo, prvo natjecanje uopće u životu, i mogu reći da je iskustvo predivno, mnogo je sjajnih slastičara, dobrih ljudi i korisnih savjeta. Odlučila sam se za tortu ''Slavonski čobanac'' zbog slavonske tradicije, a unutrašnjost torte je, naravno, obvezno traženi orah uz nekoliko krema pomiješanih s kremom od oraha. Mislim da je uz okus ipak bila presudna ta vanjština, odnosno izgled torte, i moram priznati da sam presretna što je upravo struka rekla svoje i dala mi jedan vjetar u leđa za daljnje bavljenje ovim poslom – rekla je Slivija Nekić. Kod učenika najbolja je bila Ivana Štraub, učenica prvog razreda Srednje strukovne škole Isidora Kršnjavog iz Našica:

- Moja torta se zvala Čarolija okusa. Uz orah stavila sam bijelu i crnu čokoladu, ali cilj je bio da okus oraha bude prepoznatljiv i zato su i biskvit i krema bili upravo od njega. Ovo je za mene izazov, pokazatelj da se mogu okušati i na ovako velikim natjecanjima, a budući da sam prvi put ovdje, presretna sam i zahvaljujem svojoj mentorici Ani Mirković, bez koje ovo ne bi bilo moguće – rekla je Ivana. Njena mentorica Ana Mirković pohvalila je rad svoje učenice:

Dva dana izrade

- Prije svega moram reći da 13 godina radim u ovoj školi i da je ovo prvi put da u našu školu nosimo naslov pobjednika u slastičarstvo i ovo je za nas uistinu golem uspjeh. Torta je rađena dva dana i Ivana je uistinu dala cijelu sebe u ovaj projekt i svi smo presretni i, naravno, čestitke organizatorima na sjajnoj organizaciji – zaključila je Mirković. Stručni ocjenjivački sud uručio je i posebnu nagradu Alenki Butorac iz Slatine koja je pripremila jedinstvenu tortu bez glutena. Na završnoj svečanosti nagrade najboljima uručili su predsjednik Udruge kuhara grada Orahovice Dražen Šafar, orahovački gradonačelnik Josip Nemec, predsjednik Udruženja kuhara BiH Sead Čatić te poznati kuhar iz Podravke i član HKS-a Dražen Đurišević, koji su i pozdravili nazočne te čestitali svim sudionicima i organizatorima na ovom iznimnom gastronomskom događaju. U sklopu manifestacije održana je i radionica na temu izrade figura od šećerne mase koju je održala stručna predavačica, prezentatorica tvrtke Cake Decoration iz Zagreba Lada Osredečki.

Vladimir GRGURIĆ
Najčitanije iz rubrike
DanasTjedan danaMjesec dana
1

NENO BELAN I FIUMENS

Izložba koncertnih rock-fotografija

2

U ČAST PREMINULOM FRONTMENU MOTORHEADA

Fosil krokodila iz jure nazvali po Kilmisteru

3

KUD CRKVARI

Na čak dvije smotre folklora