Zdravlje
LJEKOVITO BILJE

Blagodati šume u proljeće
Objavljeno 3. travnja, 2017.
Proljeće je idealno vrijeme za sve koji žele živjeti u simbiozi s prirodom, a možemo skupljati mnogo biljaka

Svakog dana ja i moj pas Aron šetamo po šumi bez obzira na vremenske (ne)prilike. Njemu je potpuno svejedno je li prolom oblaka ili bura otkida drveće. Ja nekako pregrmim tu kišnu jesen i hladnu zimu u iščekivanju prvih zraka proljetnog sunca. Kada se listići na drveću počnu zelenjeti, znam da uskoro dolazi vrijeme kada će nam šuma ponuditi mnogo zdravih i jestivih plodova! Proljeće je idealno vrijeme za sve koji žele živjeti u simbiozi s prirodom.

Jaglac

Jaglac dolazi prvi. Vjerovali ili ne, sav je jestiv! Od mladih listova pravim sjajnu proljetnu salatu. Dovoljno je dodati malo limunova soka, soli i maslinova ulja te dekorirati s nekoliko mladih cvjetića. Izvrstan je u kombinaciji s tvrdo kuhanim jajetom.

OPREZ: Pojedincima cvjetovi jaglaca mogu prouzročiti pojavu alergije, a veća količina listića može izazvati i probavne tegobe.

Kada se zasitim ove proljetne delicije, krenem skupljati cvjetiće, listove i korijen za čaj koji će mi iduće proljeće izrsno doći kao odličan pomoćnik u detoksikaciji! Osim što je izvrstan za pročišćavanje organizma, čaj od jaglaca snažan je borac protiv upala i problema s dišnim organima. Također pomaže protiv prehlade i kašlja, nesanice, glavobolje i anksioznosti, odličan je za opuštanje, povećava broj crvenih krvnih zrnaca i jača srce!

Cvjetiće beremo za sunčana i suha vremena. Sušimo na toplom i prozračnom mjestu nešto kraće nego korijen i list. Korijen i list beremo prije te nakon cvatnje.

Maslačak

S nestrpljenjem dočekujem maslačak – pravu vitaminsku bombu! Odličan je za ženske probleme, neredoviti ciklus te liječenje cista. Sadrži diuretska svojsva, čisti jetru, dobar je za alergije te smanjuje kolesterol.

Za jelo se koriste mladi listovi maslačka. Priprema se kao špinat, listovi se prije upotrebe kratko blanširaju u vrućoj slanoj vodi. Ukusan je dodatak salatama, juhi, umacima ili smoothieju. Cvjetovi su također jestivi te ih možemo pohati ili napraviti sirup protiv kašlja.

Za sirup nam je potrebno:

300 cvjetova maslačka, 1 litra vode,1 limun i 1kg smeđeg demerara šećera

U veliki lonac staviti cvjetove te ih preliti vodom. Dodati limunov sok te kuhati dok voda ne provri. Ugasiti vatru te pustiti da stoji 24 sata. Nakon toga procijediti kroz gazu te tekućinu nastaviti kuhati na laganoj vatri zajedno sa šećerom 3-4 sata dok se ne zgusne. Pohraniti u staklenke i čuvati na hladnom i tamnom mjestu.

Šparoge

Sredinom ožujka grmovi šparoge ili šparožina ožive! Tada znam da je negdje duboku u zemlji počeo proces buđenja. Sa šparogama stiže konačno i ono razdoblje u godini kada mogu van bez zimske opreme. I dva tjedna poslije, s laganom jaknicom i zaštitnom rukavicom naguranom u džep, ja i moj Aron krećemo u potragu.

Šparoga ima malu energetsku, ali visoku nutritivnu vrijednost! Posjeduje antioksidativna i antikancerogena svojstva, što je čini fantastičnim čistačem organizma. Izvrsna je za bubrege, mjehur, mokraćne kanale, crijeva, jetra i krv.

Odličnog je okusa, a možemo je pripremiti na stotine načina. Šparoge se čiste tako da se donji drvenasti dio odstrani te ih nastavljamo lomiti na cca 5 cm dugačke dijelove. Blanširamo ih u kipućoj slanoj vodi u koju smo dodali malo maslaca i smeđeg šećera. Ohlađene možete pohraniti u zamrzivač ili ih direktno konzumirati prelivene s malo maslinovog ulja te začinjene solju i limunom.

Od šparoga možemo napraviti juhu, nadjev za pitu ili palačinke, kombinirati ih s morskim plodovima ili ih poslužiti na klasičan najpoznatiji način – s jajima i pancetom!

Ana Tomšić BLAŽAN, nutricionist
Najčitanije iz rubrike