Magazin
PROMOCIJA KULTURNOG TURIZMA

Vukovar i Vinkovci među 20 top-destinacija Hrvatske!
Objavljeno 1. travnja, 2017.
ZASLUŽENO MJESTO DOBILA I DVA BISERA ISTOKA SLAVONIJE

Dva bisera krajnjeg slavonskog istoka, Vukovar i Vinkovci, zauzela su mjesto među 20 top arheoloških destinacija Hrvatske! Ta dva grada, u počesto turistički nepravedno zapostavljenom kontinetalnom dijelu naše zemlje, našla su se tako uz bok mjestima na obali Jadrana i UNESCO-ovih odredišta.

Među “20 top” u priobalju su Pula, NP Brijuni, Kvarner - Rijeka i Krk, Lošinj i Cres, Zadar, Nin, Solin i Vid, na kontinentu Krapina, Zagreb - Ščitarjevo (Velika Gorica), Varaždinske Toplice, Sisak, Vinkovci i Vukovar, a među UNESCO-ovim odredištima Poreč, Šibenik, Trogir, Split, Hvar i Dubrovnik. Sastavnice su to, naime, atraktivnog sadržaja što ga donosi - prva publikacija nastala suradnjom sektora turizma i arheologije, nazvana upravo tako, “20 top arheoloških destinacija Hrvatske”.

OD VUKOVARA DO DUBROVNIKA

Svojevrsni je to vodič kroz bogatstvo arheološkog nasljeđa što ga Hrvatska ima, i može i treba, promovirati i domaćem i stranom turistu jer i procjene kazuju da u svijetu 50 posto turista putuje - motivirano kulturom.

Publikaciju je upravo s tom svrhom, na 100-tinjak stranica i dva jezika (hrvatskom i engleskom) nedavno izdalo Ministarstvo turizma, u suradnji s Arheološkim muzejom u Zagrebu i stručnjacima, a na čijoj je pripemi sudjelovalo 50-ak autora.

- Razvoj kulturnog turizma u Hrvatskoj jedan je od prioriteta Vlade RH određenih Strategijom razvoja turizma Republike Hrvatske do 2020. godine - uvodno se ističe, uz napomenu da je, unutar važnosti fokusiranog pristupa turističkoj valorizaciji onog najboljeg, u ovom slučaju, u arheološkoj baštini, navedena publikacija dodatni poticaj i doprinos prepoznatljivosti hrvatskih destinacija. Nepobitno je pritom da Hrvatska treba više i kvalitetnije promovirati svoje povijesno-kulturno-arheološke lokalitete, čime dakako može postići još bolju prepoznatljivost i ojačati turistički promet. Dok autori ističu kako nije bio jednostavan naglasak na 20 top-lokaliteta, ravnatelj zagrebačkog Arheološkog muzeja Sanjin Mihelić, na nedavnom predstavljanju publikacije, kazao je da je riječ o “pomno odabranim” lokacijama koje uz svoju povijesno-kulturnu i znanstvenu važnost, i zbog svojih atrakcijskih potencijala, mogu privući značajan broj turista zainteresiranih za kulturnu ponudu. Osim opisa i zanimljivosti, uz njih su navedene i lokacijske oznake, mogućnosti kako doći do njih, s preporukama za manifestacije, turističke agencije i kulturne ustanove u kojima se posjetitelji mogu detaljnije informirati.

COLONIA AURELIA CIBALAE

Najstariji europski grad, Vinkovci - Colonia Aurelia Cibalae, predstavlja se u toj publikaciji kao, dakle, područje s kontinuitetom naseljavanja više od 8000 godina, zbog čega je grad na Bosutu jedan od najznačajnijih arheoloških lokaliteta u kontinentalnoj Hrvatskoj. Cibale su rodni grad jedina dva rimska cara rođena na tlu današnje Hrvatske, braće Valentinijana I. i Valensa; u Cibalama su pogubljena i dva cibalitanska mučenika, Euzebije i Polion; spominju se, riječju i slikom, temelji ranoromaničke crkve i mlađa gotička crkva na Meraji; Arheološki park Sopot kao neolitički lokalitet s rekonstruiranih šest “sopotskih kuća”; ranokršćanski kompleks Kamenica na rubu grada... Arheološka atrakcija Vinkovaca jest i pronalazak kasnoantičke ostave, najveće u Hrvatskoj, srebrnog posuđa 2012. godine u blizini središta Cibala - komplet od 46 bogato ukrašenih predmeta teških nešto više od 36 kilograma, što je nalazak koji se uspoređivao sa “Seusovim blagom”... Posude se restauriraju, a taj će proces potrajati sljedećih deset godina.

Dok Gradski muzej Vinkovci svojim postavom priča priču o najstarijem kontinuiranom naselju u Europi i, među ostalim, pokazuje posudu Orion - najstariji indoeuropski kalendar, pronađenu 1978. godine, s druge se strane hrvatski grad na Dunavu, Vukovar, predstavlja kroz lokalitet Vučedol - “europsku Troju”. Muzej vučedolske kulture jedinstveni je muzej u svijetu, posvećen prapovijesnoj kulturnoj pojavi eneolitičkog razdoblja, a vučedolska je kultura i dobila naziv po arheološkom lokalitetu Vučedol smještenom pet kilometara od središta Vukovara, jednom od najznačajnijih arheoloških lokaliteta u Europi.

Kultura je to 3. tisućljeća pr. Kr. koja je osvojila svijet i zajedno s istodobnim civilizacijama u Mezopotamiji, Egiptu i Troji imala snažan utjecaj u formiranju suvremene Europe.

Arheološki nalazi potvrđuju visoku kvalitetu svakodnevnog života eneolitičkog čovjeka, a muzej koji je nastao kao rezultat znanstvenih interpretacija sustavnih arheoloških multidisciplinarnih istraživanja i višegodišnjeg rada niza stručnjaka, kroz suvremeno oblikovan postav pokazuje proizvodnju prve bronce u svijetu, prvu pravu indoeuropsku vučedolsku kuću – košaru, najstarija prapovijesna kola na četiri kotača, bogatstvo oblika i ukrasa vučedolske keramike, ritualne ukope... U blizini je i jama pronalaska kultne posude Vučedolske golubice (jarebice) sačuvane “in situ”, kao i vučedolski Gradac - mistično i kultno središte vučedolskog naselja. A planovi za budućnost govore o Arheološkom parku koji će sadržavati šire prezentacijske kulturne i turističke sadržaje - rekonstrukcije sojenica i naselja na autentičnim lokacijama, znanstveno-istraživački centar, planetarij, restoran s autentičnom vučedolskom kuhinjom, brodopristan na Dunavu...

- Nadamo se da ovime počinje jača suradnja turizma i arheološke struke, koji su zapravo prirodni saveznici, kao i da će publikacija biti i poticaj turističkim agencijama za razradu arheološko-turističkih programa, jer put od potencijala do proizvoda je često dug, traži viziju i investicije, no one su nedvojbeno isplative, za što je odličan primjer i ulaganje u muzej Vučedola, što je jedna od šest kontinentalnih lokacija od ukupnih 20 u publikaciji - kazao je Sanjin Mihelić na promociji “20 top”.

Piše: Sanja BUTIGAN

NOVE INICIJATIVE
Potaknuti predsezonu i posezonu

Jedna od autorica publikacije “20 top arheoloških destinacija Hrvatske” i njezina inicijatorica Vlasta Klarić naglasila je kako je svrha publikacije upozoriti na najbolje arheološke lokalitete otvorene turističkoj javnosti i stvoriti učinkoviti alat za poslovne korisnike, turističke agencije i turoperatore te proširiti volumen poslovnih korisnika arheoloških resursa za inovativne programe i vremenski raspon posjeta destinacija. Odnosno, potaknuti predsezonska i posezonska događanja temeljena na baštini, kulturi i arheologiji. K tome, navedeno izdanje korisno je svakome tko želi upoznati najvrjednije u baštini što Hrvatska ima. “Odabrati top 20 destinacija za ovu publikaciju sigurno nije bio lako, ali neka to bude put za daljnja istraživanja i jačanje svijesti o potrebi čuvanja i kvalitetnog upravljanja baštinom kao iznimno vrijednim i turističkim resursom”, poručio je glavni tajnik Ministarstva turizma Ivo Bašić ističući i da je “u kulturnom turizmu u posljednjih desetak godina učinjeno dosta, ali i da ima još jako puno prostora za nove inicijative i poslove”.

Cibale su rodni grad jedina dva rimska cara rođena na tlu današnje Hrvatske, braće Valentinijana I. i Valensa; u Cibalama su pogubljena i dva cibalitanska mučenika, Euzebije i Polion

SVE VIŠE INTERESA
50 posto turista putuje zbog kulture

Bašić je iznio i procjene da u svijetu 50 posto turista putuje motivirano kulturom. Kako je i rečeno na predstavljanju, izdavanje publikacije potaknuto je s obzirom na to da arheološki turizam dobiva na značaju u svijetu, a arheološki turisti u pravilu rado posjećuju mediteranske i ostale zemlje, koje uspješno prezentiraju svoju baštinu. Pozitivni pokazatelj interesa za arheološku baštinu je činjenica da Italija bilježi u pravilu 38 milijuna turističkih posjetitelja godišnje svojim arheološkim atrakcijama i muzejima, Turska otprilike 10 milijuna posjetitelja godišnje, a Grčka 14 milijuna posjetitelja lokaliteta i muzeja. Rekord u ukupnom posjetu svim kulturnim institucijama bilježi svakako Velika Britanija s otprilike 80 milijuna posjetitelja godišnje. Hrvatske lokalitete i muzejske institucije ukupno godišnje posjeti oko 5 milijuna posjetitelja, što predstavlja izazov i potrebu za jačom afirmacijom tog snažnog potencijala, posebice kroz turizam. Inače, izbor 20 top bio je uvjetovan kako kulturološkim značajem, tako i opremljenošću lokaliteta za turistički posjet prema kriterijima koje ističu McKercher – DuCros.

Možda ste propustili...

PROF. DR. SC. ENES KULENOVIĆ, FAKULTET POLITIČKIH ZNANOSTI SVEUČILIŠTA U ZAGREBU

Agresivni politički akteri svojim istupima štete razvoju demokratske kulture

Najčitanije iz rubrike