Osijek
ZELENI ČETVRTAK NA GLAVNOJ TRŽNICI

Hranom protiv proljetnih alergija
Objavljeno 31. ožujka, 2017.

Dok stabla u cvatu većinu ljudi pozivaju da što više vremena provedu u prirodi, za druge predstavljaju alergene, koji ih tjeraju da se zatvore u kuću na sunčan dan. Takve osobe često izlaze samo nakon kišnog dana, kada se razina peluda svede na minimum. Alergičari dobro znaju da je sezona alergija otvorena kada im počnu suziti oči, kada počnu šmrcati i kihati. Lijeka za potpuno izlječenje takvih alergija nema, ali se one mogu kontrolirati s pomoću adekvatnih lijekova, ali i na prirodan način, pravilnom prehranom.

- Riječ je o hrani bogatoj vitaminima C i E, magnezijem, koje možemo pronaći u voću i povrću intenzivnih boja, koje sadrže pigmente, iza kojih se krije velika bioaktivna moć, koja pospješuje naš imunološki sustav, što je osobito važno za alergičare. Važni su i probiotici koji se nalaze u fermentiranim proizvodima, omega 3 masne kiseline koje možemo pronaći u orašastim plodovima i hladno prešanim uljima – objašnjava Ljiljana Olujić, organizatorica Zelenog četvrtka.

Miro Kovačević, iz OPG-a Kovačević iz Koške, predstavio je medvjeđi luk, koji pomaže ne samo protiv alergija nego i protiv prehlada i viroza.

- Medvjeđi luk ima specifičan okus i jako je zanimljiva namirnica u kulinarstvu. Poznat je kao izuzetno ljekovita biljka koja pomaže protiv alergija, problema s vidom, čisti krvne žile, snižava krvni tlak i kolesterol... Cijela biljka je jestiva, čak i listovi, a preporučuje se jesti ga svježeg – ističe Kovačević.

Za posjetitelje je priredio sirni namaz s medvjeđim lukom na kruhu, zeleni čaj te domaći jogurt u koji je dodao ekološki prah koprive i chia sjemenke.

Možda ste propustili...

ISTRANI DOŠLI PO NAŠA ISKUSTVA

Razmjena iskustva dviju europskih regija sporta

TKO NIJE NIŠTA NAUČIO NA POUČNOJ STAZI?

Pleša: Vandali uništavaju sve što im se nađe na putu

ISUSOVAČKA KLASIČNA GIMNAZIJA

Promocija projekta Egipat

Najčitanije iz rubrike