Regija
DVD ŽUPANJA TREBA OPREMU

Na intervencije u starim i nepouzdanim vozilima
Objavljeno 31. ožujka, 2017.

ŽUPANJA

DVD Županja, najstarija udruga na području grada, ove godine slavi 130 godina postojanja. Obilježavanje značajnog jubileja ipak zasjenjuje činjenica da županjski vatrogasci muku muče sa starim i dotrajalim voznim parkom, koji je osnovni preduvjet za uspješno izvođenje intervencija i gašenje požara. U prošloj su godini, prema riječima zapovjednika DVD-a Županja Zlatka Jemrića, imali 51 intervenciju u kojoj je sudjelovao ukupno 351 vatrogasac i 78 vatrogasnih vozila, i sve su odrađene prema pravilima struke, a utrošeno je 1009 sati rada. Predsjednik DVD-a Županja Mladen Mikić je na izborno-izvještajnoj godišnjoj skupštini podsjetio da postrojba raspolaže novom vatrogasnom cisternom koja joj je ustupljena na korištenje, ali se u svakom trenutku može dislocirati u vrijeme turističke sezone. Staru vatrogasnu cisternu i staro zapovjedno vozilo, čije održavanje više nije bilo moguće, morali su prodati, a u neispravnom su stanju i stare vatrogasne ljestve, čiji je popravak prevelika investicija.

- Naša dva navalna vatrogasna vozila uskoro pune 40-godišnji staž i naglašavam da će se sve odgovorne osobe u našem gradu morati ozbiljno prihvatiti posla i riješiti nabavu novog ili novijeg vatrogasnog vozila za grad Županju - poručio je Mikić. I zapovjednik Zlatko Jemrić upozorio je da su vozila za gašenje požara prestara i nepouzdana.

- S obzirom na veličinu područja koje pokriva DVD Županja, misleći pri tome na industriju koja djeluje u našem okruženju, te na 50 kilometara autoceste koja prolazi našom županijom te sve ostale državne i županijske ceste na cijelom području bivše općine Županja, smatram da postrojba DVD-a Županja nije ni približno dovoljno opremljena ni vozilima ni opremom. Prijeko je potrebno ići u opremanje srednje tehničkim vozilom te još jednim novijim vatrogasnim vozilom za gašenje požara - ustvrdio je Jemrić. Napomenuo je i da društvo raspolaže samo jednim hidrauličnim škarama što je također nedovoljno u slučaju prometne nesreće s većim brojem vozila. Upozorio je i na činjenicu da Županijska vatrogasna zajednica VSŽ-a i Ured državne uprave za zaštitu i spašavanje Vukovar još uvijek nisu riješili način podjele pojedinih dionica cesta, tko ih pokriva i koga centar 112 zove na intervencije.

Zapovjednik Županijske vatrogasne zajednice Antun Jelić uputio je županjskim dobrovoljnim vatrogascima čestitke na 130. obljetnici rada i priznao da oprema koju posjeduju nije zadovoljavajuća.

- Pravo je čudo da ste s takvim vozilima uspjeli odraditi sve zadaće. Vjerujem da će biti sluha i da će se poraditi na rješavanju tog problema pomlađivanjem navalnog i tehničkog vozila te nabavom autoljestvi - kazao je.

- Zajednički cilj je da naše postrojbe što bolje opremimo i uspješno nastavimo obavljati naše zadaće. Vatrogasna oprema je skupa, ali mi je moramo imati - kazao je Jelić.

Marija LEŠIĆ OMEROVIĆ

preskupo

NEISPRAVNE SU I STARE VATROGASNE LJESTVE

MLADIMA NIJE DO DOBROVOLJNOG RADA

U prošloj su godini u županjskom DVD-u, koji ima 25 aktivnih dobrovoljnih vatrogasaca, članova operativne postrojbe, uspjeli kompletirati osobnu vatrogasnu opremu za svakog vatrogasca, a dosta je uloženo i u obnovu zgrade DVD-a. Nastavljeno je i s organizacijom tečajeva osposobljavanja dobrovoljnih vatrogasaca. Zapovjednik Zlatko Jemrić istaknuo je nezainteresiranost mladih članova pristupanju vatrogasnom društvu, koji se na to sve teže odlučuju “jer u današnje vrijeme nikome nije do dobrovoljnog rada uz velika odricanja, obveze i odgovornosti.”

Još nije riješena podjela pojedinih dionica cesta, tko ih pokriva i koga centar 112 zove

Možda ste propustili...
Najčitanije iz rubrike