Sport
SUDAR NA MAKSIMIRU

Obračun golgetera: Ejupi protiv Hodžića i Soudanija
Objavljeno 29. ožujka, 2017.
U subotu će na Maksimir istrčati tri od četiri vodeća strijelca MAXtv Prve hrvatske lige

Kakvo će to “kreševo” biti u subotnju večer na Maksimiru! Ako okolnosti budu normalne, u istom trenutku na travnjaku će se naći trojica od četvorice vodećih strijelaca Prve HNL!

Osijek nudi predvodnika Muzafera Ejupija koji je do ovog kola “stavio” 12 komada. Dinamo će, pak, odgovor imati u svojim “topnicima” Soudaniju koji je pogađao 11 puta, ali je dosta utakmica i propustio ove sezone, te nevjerojatnog Armina Hodžića koji je ovog proljeća prava napast. Zabio je kombinirano (prvenstvo i Kup) čak 12 od 17 Dinamovih pogodaka. Imat će Osijekova obrana na čelu s vratarom Markom Malenicom pune ruke posla.

Neumoljivi Hodžić

Imat će ga tijekom ovog tjedna i jedan od Zekićevih pomoćnika Ivo Smoje koji se na treninzima uglavnom bavi radom na defenzivnim stvarima. Postoji li uopće recept za zaustavljanje napadača kada su tako raspucani poput Hodžića u nastavku sezone?

- Nije Dinamo samo Hodžić. Oni su momčad u kojoj opasnost prijeti sa svih strana. Hodžića doista “curi” ovog proljeća, a kada napadača krene na taj način, praktički ne postoji nekakav poseban recept kako ga zaustaviti. Pokušat ćemo ga odmaknuti od naših vrata. U biti, po meni je najvažnije djelovati kolektivno. Moramo biti organizirani i kompaktni, a tu ne mislim samo na defenzivu već na igru općenito. Ne smijemo se “zavući” - smatra Smoje, pa dodaje:

- Čujem kako Hodžić vrlo temeljito proučava vratare i njihovo ponašanje i kretanja. Vjerojatno je “studirao” Mikulića, pa mu Malenica na vratima možda bude iznenađenje.

U biti, uzdaju se Osječani i u to kako će Hoždiću stati taj stvarno čudesan golgeterski niz. Međutim, baš kao što Smoje kaže, nije Dinamo samo Hodžić. Sijevat će sa svih strana. Dinamo mora napadati, ima jake adute za to, međutim, ostaje pitanje kako će Osijek iskorisiti golemi prostor koji će “modri” ostavljati iza napadačkih linija. Jesenas su to Osječani radili gotovo savršeno. Već do poluvremena mogli su u toj utakmici imati i tri pogotka prednosti. A znate li tko je bio tragičar tog susreta? Armin Hodžić - glavom i bradom jer je na početku drugog poluvremna kod vodstva Osijeka 1:0 iz čistog “zicera” pogodio gredu. Valjda taj promašaj u subotu neće naplatiti s kamatama...

Ejupi Osijekov adut

Ipak, vratimo se mi mogućim Osijekovim adutima u toj utakmici.

- Ima i Dinamo o čemu razmišljati. Kako će oni zaustaviti Ejupija? Ipak je on prvi “topnik” prvenstva. Tako se trebamo postaviti u toj utakmici. Ne smijemo prihvatiti ulogu “topovskog mesa” - smatra Smoje.

Ejupi jest Osijekov adut. Samo ako ne bude imao podršku suigrača, teško će moći sam. Protiv Cibalije radio je puno za momčad, a na kraju mu se nije vratilo, a trebalo je. Bilo je mogućnosti u kojima su ga suigrači mogli potražiti u nekim situacijama. No, dobro, i na te stvari se treba naviknuti jer Osijek prvog strijelca lige nije u svojim redovima imao punih 13 godina od sezone 2003./04. kada je Robert Špehar ponio svoju drugu titulu najboljeg strijelca lige u dresu osječkog prvoligaša. Ejupi je bez dvojbe strijelac koji je sposoban zabiti 20 i više po sezoni jer pripada u kategoriju onih napadača koji prilike koje im se pružaju uglavom pretvaraju u pogotke. Osim toga, Ejupi nije imao “boom” poput Hodžića. On je konstanta čije se golgeterske sposobnosti “ne pale i ne gase” na prekidač. Zapravo bi vrlo vjerojatno zabio i više da je Osijekova napadačka igra dojmljivija.

- Odlike pravog strijelca i jesu da mu se ne treba stvarati gomila prilika. Nekad Ejupi povuče momčad, a nekad momčad sačuva njega. Sve je to normalno - kaže Zoran Zekić, trener Osijeka, koji je i sam u vrijeme igračke karijere bio odličan strijelac.

Zapravo, kako god okrenuli, glavno pitanje nije hoće li se Osijek uspjeti obraniti u toj utakmici nego hoće li biti sposoban stvoriti prilike za pogodak. Da, za Ejupija, jer on je najučinkovitije napadačko oružje kojim raspolažu bijelo-plavi.

Dalibor KELER
PROLJETNI UČINAK NAPADAČA

ARMIN HODŽIĆ - 12 pogodaka - sedam utakmica (prvenstvo i Kup)

MUZAFER EJUPI - četiri pogotka - sedam utakmica

HILAL SOUDANI - jedan pogodak - dva susreta

VRH LISTE STRIJELACA

12 POGODAKA - Ejupi (OS)

11 POGODAKA - Soudani (DI), Andrijašević (RI)

10 POGODAKA - Hodžić (DI)

potencijal

EJUPI JE I DALJE VODEĆI STRIJELAC LIGE

Možda ste propustili...

OSASUNA ŠPANJOLSKI KLUB

Budimir će biti spreman za EP

SUSRET OSMINE FINALA KUPA ŽNS-A OSJEČKO-BARANJSKOG

Donjomiholjčani zaustavili NAŠK

Najčitanije iz rubrike