Novosti
DUGOVANJA DOSEGNULA 2,5 MLRD. KN

Slavonske bolnice lijekove nisu platile i više od 900 dana
Objavljeno 29. ožujka, 2017.
Očekujemo neko rješenje jer ovako više neće ići, kaže Herceg

Vezani članci

EUROPSKI PARLAMENT UPOZORAVA

Građani su prevareni, lijekove plaćaju dvaput

Sanacija zdravstvenih ustanova dovela je do toga da umjesto prosječnih 400 dana veledrogerijama neke od bolnica danas imaju neplaćeni dug star i više od 900 dana, potvrdili su nam ravnatelji triju najvećih zdravstvenih ustanova u istočnoj Slavoniji - u Osijeku, Vinkovcima i Vukovaru.

Zbog ukupnog duga za isporučene lijekove i medicinski materijal zdravstvenim ustanovama, koji je narastao na 2,5 milijardi kuna, pri čemu je dospjeli dug dosegnuo gotovo dvije milijarde kuna, veledrogerije su ovaj tjedan zatražile hitan sastanak s ministrom zdravstva Milanom Kujundžićem kako bi im država podmirila bar dio dospjelog duga, s obzirom na to da su dužne bankama milijardu kuna. Direktor Medike Jasminko Herceg ističe da od dospjelog duga od gotovo dvije milijarde kuna najviše neplaćenih potraživanja imaju kliničke bolnice, oko 1,7 milijardi kuna. Pritom tvrdi da je samo u posljednja četiri mjeseca, prema podacima Udruženja veledrogerija, dug porastao za 350 milijuna kuna. Tako vinkovačka bolnica ima neplaćeni dug za lijekove i potrošni medicinskih materijal star 900 dana, dok bolnica u Vukovaru duguje više od 800 dana. Među kliničkim bolnicama najgori platiša je KBC Osijek, gdje nepodmireni dug doseže 634 dana.

Financijska injekcija

- Istina je da prema Phoenix Farmaciji imamo dug od 634 dana i sada su svi pogledi upereni u Ministarstvo zdravstva jer nam je potrebna financijska injekcija. Limiti su ostali isti i neće se mijenjati do srpnja, a istovremno je broj zaposlenih u bolnicama rastao od jedan do sedam posto. U nas konkretno riječ je o tri posto, od kojih je 99 posto riječ o medicinskom kadru. Time su porasli troškovi za zaposlene, ali i rashodi za skupe lijekove. Kao KBC moramo pokušati dodatno zaraditi kroz usluge izvan limita. To su transfuzija, transplantacije, kardiokirurgija, umjetna IVF oplodnja, koju svakako planiramo povećati, kao i sistematski pregledi branitelja. Naš sadašnji limit je 43,7 milijuna kuna i ako poraste na 45 milijuna kuna, to će biti dobro, iako primjerice KBC Split sada ima 53 milijuna kuna - kaže doc. Željko Zubčić, ravnatelj KBC-a Osijek.

Da je limit nedostatan za pokrivanje bilo čega osim plaća i režija tvrdi i dr. Krunoslav Šporčić, ravnatelj OŽB-a Vinkovci.

- Sada smo nažalost proklizali sve rokove prema Mediki i zahvaljujemo im na velikom razumijevanju. Iako su mogli ići s naplatom kamata i ovršiti nas, nisu to napravili. Nadamo se da ćemo to riješiti uz pomoć HZZO-a i Ministarstva zdravstva. Sanacija nam je pomogla u vraćanju duga, ali se za vrijeme trajanja sanacije naš dug vratio na isto stanje, a plaćanje je još i gore jer smo prije sanacije imali dug do 400 dana, a sada smo otišli do ovih strašnih 900 dana. Priča o lokalnoj zajednici koja bi se tu mogla uključiti kod nas ne igra neku ulogu jer naše županije nemaju tu snage da pomognu. Stoga bismo realno iz ovog začaranog kruga mogli izići tek kada bi nam se dopustilo da naplaćujemo realne cijene usluga - uvjeren je Šporčić.

Stvarna cijena

Kako naplata usluga izgleda u stvarnosti plastično je objasnila ravnateljica OŽB-a Vukovar, dr. Vesna Bosanac.

- Ključna je stvar da naše zdravstvo pruža sve usluge bez obzira na cijenu. Tako smo prije nekoliko dana imali dva mlada pacijenta s rupturom aorte. Odmah smo prepoznali dijagnozu i hitno ih poslali u KBC Osijek na Kardiokirurgiju, gdje su operirani i vraćeni nama. Mi smo ih stavili na noge i poslali kući. Spašena su dva mlada života. No, mi ćemo za njih naplatiti 25.000 kuna, a zapravo su nas koštali 60.000 kuna. Stoga se jedino rješenje iz ovakve situacije može napraviti naplatom realne cijene usluge, a država treba vidjeti hoće li se to naplaćivati iz fonda ili dopunskog osiguranja, jer ovako se nikada nećemo riješiti dugova - napominje dr. Bosanac, te dodaje kako je njihov dug prema dobavljačima lijekova još iz 2014.

- Sanacija nije bila sveobuhvatna i nisu bili svi dugovi pokriveni. Mi bismo nove troškove i pokrili, ali ne možemo kada imamo stare dugove te dok ih plaćamo gomilamo nove - kaže dr. Bosanac.

Sastanak u Ministarstvu bi se prema najavama trebao održati u srijedu, a ministar Kujundžić će o dugu veledrogerijama razgovarati s premijerom Andrejom Plenkovićem i ministrom financija Zdravkom Marićem, kako bi razmotrili financijske mogućnosti da se dug smanji.

- Očekujemo neko rješenje jer ovako više neće ići, ne možemo kreditirati bolnice. Medika je prije tjedan dana ovršila Dom zdravlja Metković jer kad isplata duga kasni od 900 do 1000 dana, prema zakonu moramo tužiti da bismo naplatili potraživanja, inače dug ide u zastaru. Tražimo injekciju od 300 do 500 milijuna kuna kako bismo preživjeli ljeto i mogli osigurati daljnju opskrbu - izjavio je Herceg.

Nefreteta Z.EBERHARD
KBC OSIJEK ZBOG ISELJAVANJA IMA PET POSTO MANJE PACIJENATA

U OŽB-u Vukovar u utorak je radi dogovora o suradnji održan sastanak ravnatelja bolnica u Osijeku, Vukovaru, Vinkovcima, Našicama, Slavonskom Brodu, Požegi i Virovitici. “To nema veze sa spajanjima, već je isključivo riječ o suradnji. Mi njima pomažemo s posuđivanjem specijalista koji njima nedostaju, a oni nama da pacijente umjesto u Zagreb šalju u Osijek. Sada se moramo boriti za svakog pacijenta, jer zbog iseljavanja imamo pet posto manje stacionarnih pacijenta, a Rijeka primjerice tri posto”, priznao je ravnatelj KBC-a Osijek, doc. Zubčić.

Vesna Bosanac

ravnateljica OŽB-a Vukovar

Prije nekoliko dana imali smo dva mlada pacijenta s rupturom aorte. Odmah smo prepoznali dijagnozu i hitno ih poslali u KBC Osijek na Kardiokirurgiju, gdje su operirani i vraćeni nama. Mi smo ih stavili na noge i poslali kući. Spašena su dva mlada života. No, mi ćemo za njih naplatiti 25.000 kuna, a zapravo su nas koštali 60.000 kuna.