Novosti
NEAKTIVNOG STANOVNIŠTVA JE 1,7 MILIJUNA

Radno sposobnih rekordno je malo
Objavljeno 29. ožujka, 2017.

Prema podacima Državnog zavoda za statistiku (DZS), u posljednjem prošlogodišnjem tromjesečju broj zaposlenih osoba porastao je za 0,3 posto u odnosu na isto razdoblje 2015., dok je broj nezaposlenih pao za 57 tisuća ili 18,9 posto.

Takva kretanja, kako se navodi u analizi Raiffeisenbank Austria (RBA), odrazila su se i na ukupno aktivno stanovništvo koje je u posljednjem lanjskom tromjesečju dosegnulo brojku od 1,8 milijuna.

Na tromjesečnoj razini broj aktivnog stanovništva niži je za pet tisuća, ili za 0,3 posto, dok je na godišnjoj razini broj aktivnih manji za 52 tisuće, ili 2,8 posto. “To je posljedica razmjerno većeg smanjenja broja nezaposlenih osoba u odnosu na relativno manji porast zaposlenih”, objašnjava se u analizi RBA.

Preliminarni podaci DZS-a pokazuju da je broj neaktivnog stanovništva u četvrtom tromjesečju prošle godine iznosio 1,7 milijuna. Uz stagnaciju na tromjesečnoj razini broj osoba u kategoriji neaktivnog stanovništva na godišnjoj razini porastao je za 31 tisuću, ili 1,8 posto. “Posljedično spomenutim kretanjima, radno sposobno stanovništvo (15+) spustilo se na nove rekordno niske razine, 3,558 milijuna, potvrdivši kontinuirano opadanje koje datira još od 2009. godine”, ističu iz RBA. Napominju kako je u odnosu na treće tromjesečje 2016. broj radno sposobnih niži za pet tisuća te je na godišnjoj razini zabilježio pad za 21 tisuću, ili 0,6 posto.

“Premda u iščekivanju još jedne odlične turističke (pred)sezone očekujemo poboljšanje pokazatelja (ne)zaposlenosti, ostaje činjenica da su na hrvatskom tržištu rada i dalje prisutne strukturne slabosti poput neusklađenosti ponude i potražnje za radnom snagom, niske zaposlenosti te pojačanog migracijskog odljeva mladog radno sposobnog stanovništva”, zaključuju analitičari RBA. H

Možda ste propustili...