Novosti
EU POVJERENICA ZA TRGOVINU:

Podrška članstvu Hrvatske u OECD-u
Objavljeno 29. ožujka, 2017.

Europska povjerenica za trgovinu Cecilia Malmström kazala je u utorak na sastanku s premijerom Andrejom Plenkovićem da Europska komisija podupire hrvatsko članstvo u Organizaciji za gospodarsku suradnju i razvoj (OECD), gotovo jedinoj preostaloj međunarodnoj organizaciji kojoj bi Hrvatska mogla pristupiti.

Kako je priopćeno iz Banskih dvora, Plenković i Malmstroem, koja je u službenom posjetu Hrvatskoj, razgovarali su o trgovinskoj politici Europske unije, kao i o reformi europskih trgovinskih zaštitnih instrumenata. Premijer je, između ostaloga, naglasio da je hrvatski cilj punopravno članstvo u OECD-u, ocijenivši da je pristupanje toj organizaciji iznimno korisno za razvitak zemlje i provedbu reformi. Vlada je u siječnju poslala pismo namjere o pristupanju RH u punopravno članstvo OECD-a. OECD ima 35 država članica, gospodarski najrazvijenijih država svijeta. Plenković je najavio i da će Hrvatska do ljeta ratificirati sporazum o slobodnoj trgovini EU-a i Kanade (CETA) i kazao kako trgovinska politika EU-a pridonosi rastu gospodarstva.

Premda je budućnost TTIP-a trenutačno neizvjesna, važno je nastaviti pregovore sa zemljama Mercosura, Meksikom, Indonezijom i Filipinima te otvoriti pregovore o modernizaciji carinske unije s Turskom te pregovore s Australijom, Novim Zelandom te Čileom, smatra povjerenica Malmstroem, kaže se u priopćenju.

Povjerenica je u utorak govorila i pred Hrvatskim saborom o zajedničkoj trgovinskoj politici Europske unije. “Sveobuhvatni gospodarski i trgovinski sporazuma između EU-a i Kanade poštivat će standarde i vrijednosti EU-a”, istaknula je u povjerenica. Na zajedničkoj tematskoj sjednici saborskih Odbora za europske poslove, Odbora za gospodarstvo i Odbora za vanjsku politiku Malmström istaknula je da CETA neće sniziti postojeće standarde i da se u njemu nalaze odredbe "zaštite radničkih prava, zaštite okoliša i sigurnosti hrane". Ispred Sabora u utorak je prosvjedovala Zelena akcija protiv potpisivanja CETA-e.H

SDP-ovci napustili sjednicu

Zastupnici SDP-a napustili su u utorak u Saboru tematsku sjednicu o trgovinskoj politici Europske unije na kojoj je sudjelovala povjerenica Europske komisije za trgovinu Cecilia Malmström, jer predsjednik Odbora za europske poslove Domagoj Ivan Milošević (HDZ) nije na dnevni red uvrstio temu Nacionalnog plana za borbu protiv diskriminacije.