Novosti
SUBVENCIJE ZA PRIJEVOZ

EK plaća mladima da putuju po Europi
Objavljeno 29. ožujka, 2017.

Europska komisija predstavila je program koji treba potaknuti mlade da putuju u neku drugu europsku zemlju. Predviđeno je da se pokriju troškovi prijevoza za najmanje 5000 mladih. Europski parlament imao je mnogo ambiciozniji plan - osigurati interrail karte za sve građane koji napune 18 godina, ali je Komisija ocijenila da je to preskupo.

Za program je izdvojeno 2,5 milijuna eura iz proračuna za program Erasmus i u njemu mogu sudjelovati mladi koji imaju najmanje 16 godina i dio su programa eTwining, u okviru kojega učenici i nastavici sudjeluju u zajedničkim obrazovnim projektima preko internetske platforme.

Mladi će moći putovati u razdoblju od kolovoza 2017. do prosinca sljedeće godine, kada izaberu, i to bilo u skupini, sa svojim eTwining odjelom, ili individualno sukladno odluci koju donesu njihovi roditelji i nastavnici. “Bit će izabrano između 5000 i 7000 mladih od 16 godina i više koji će dobiti subvenciju za prijevoz u vrijednosti od 350 eura ili 530 eura, zavisno od slučaja, za putovanje vlakom, avionom ili autobusom”, priopćila je Komisija. Europska komisija navela je i da neki operatori podržavaju tu inicijativu pod nazivom “Move2Learn, Learn2Move” (Pokreni se i nauči, nauči se pokrenuti) i nude karte sa specijalnim popustom. Projekt je pokrenut na temelju ideje Europskog parlamenta koji je želio da EU ponudi prijevozne karte svakom građaninu koji napuni 18 godina. Europska komisija ocijenila je da bi tako ambiciozna inicijativa koštala između 1,2 i 1,6 milijardi eura godišnje, kojima sada ne raspolaže. Komisija je priopćila da je bila inspirirana idejom zastupnika Europskog parlamenta, a da je pritom vodila računa i da se uvaže obrazovna dimenzija i organizacijska i proračunska ograničenja. Program subvencija je jednokratan i pokrenut je u povodu 30. godišnjice programa Erasmus. E.S.

Možda ste propustili...