Osijek
“POČEŠI S RAZLOGOM”

Dr. Pavlović: Tumor veličine rukometne lopte mladić skrivao širokom odjećom
Objavljeno 29. ožujka, 2017.

Kampanja “Počeši s razlogom”, vezana uz rano otkrivanje raka testisa, prema tvrdnjama liječnika Referentnog centra Ministarstva zdravlja za liječenje tumora testisa, postigla je odlične rezultate u prošloj godini, te se predvoditelji akcije nadaju da će nastaviti u istom ritmu i u ovoj godini.

Prema riječima dr. Olivera Pavlovića, v.d. predstojnika Zavoda za urologiju Kliničkog bolničkog centra Osijek, osječka bolnica nije izravno sudjelovala u toj akciji, ali je odaziv mladih muškaraca na preglede bio iznimno velik.

- Mogu reći da smo imali pravu navalu na ambulante, i to dečki u dobi od 16 do 30 godina. Većina ih je došla jer je “nešto napipala”, ali je, srećom, u većini slučajeva bila riječ o bezazlenim pojavama. Ukupno smo otkrili samo dva slučaja raka testisa. No, mi smo dio velike svjetske akcije Movember, koju provodimo u suradnji sa studentima Medicinskog fakulteta Osijek. Upravo preko ove akcije i društvenih mreža pokušavamo apelirati na mlade muškarce da obrate pozornost na svoje zdravlje, jer je rak testisa izlječiv ako se otkrije na vrijeme. Nažalost, neugoda i stid mogu ponekad imati kobne posljedice. Imali smo slučajeve gdje su mladi dečki jako dugo tajili da su nešto napipali. No, ni tada nije sve izgubljeno. Imali smo slučaj jednog mladog muškarca koji je bio pretio i nosio je široku odjeću, pa se nije ništa vidjelo, ali je imao masu na testisima koja je narasla do veličine rukometne lopte. Uspjeli smo ga operirati i prošao je kemoterapije te se uspio izvući - priča o iskustvima u osječkoj bolnici dr. Pavlović.

Inače, osječki urolozi u sklopu akcije Movember svoj doprinos daju i puštajući brkove, a kako bi privukli pozornost na brigu o muškom zdravlju.

U Hrvatskoj se svake godine evidentira oko 190 novootkrivenih slučajeva raka testisa koji se najčešće pojavljuje kod muškaraca između 18. i 35. godine.

- Ako se otkrije u ranoj fazi, što i jest cilj kampanje, izlječiv je u 95 posto slučajeva, napominje onkologinja, dr. sc. Marija Gamulin, voditeljica Odjela za urogenitalne tumore Zavoda za internističku onkologiju te voditeljica Referentnog centra Ministarstva zdravlja za liječenje tumora testisa.

Nefreteta Z. EBERHARD
BOL U LEĐIMA MOŽE BITI SIMPTOM

Posljednjih 40 godina bilježi se udvostručenje pojavnosti tumora testisa, što je najizraženije u razvijenim zemljama sjeverne Europe.

- Rak testisa je rijedak tumor i čini jedan posto tumora u svih muškaraca, ali je čest u mlađoj dobi. Dobra je vijest da je, iako zloćudan, ako se otkrije u ranoj fazi, rak testisa izlječiv u više od 95 posto slučajeva. Često je jasan simptom bilo kakva promjena na testisu koja se može napipati. Primijetite li bilo kakvu nepravilnost na testisu, tada je dobro javiti se liječniku obiteljske medicine, a zatim urologu. Drugi je najčešći simptom bol u leđima. To ističem jer tumor testisa može biti mali i neprepoznat, a čvorovi u leđima mogu porasti na veličinu koja provodi pritisak na živčane sklopove i na taj način stvara bolove. Nažalost, često takvi bolesnici lutaju po ordinacijama tri-četiri mjeseca prije nego što im se uspostavi dijagnoza, što pak daje tumoru dovoljno vremena da se proširi na pluća, a tada više nema izlječenja, upozorava dr. Gamulin.

oprez!

TUMOR TESTISA ČEST JE U MLADIH MUŠKARACA

Možda ste propustili...
Najčitanije iz rubrike