Regija
PRIPREME ZA POVIJESNI DOGAĐAJ

Dolazi Alka, ali i gužve u prometu
Objavljeno 29. ožujka, 2017.

VUKOVAR

U Vukovaru su u zamahu pripreme za povijesni događaj – svečanu Sinjsku alku koja će se trčati 6. svibnja. Četvrti je to put u 302 godine dugoj tradiciji tog alkarskog natjecanja da se alka izmješta izvan Sinja! Vukovar tog dana očekuje oko 20.000 posjetitelja, a već sada vlada golem interes.

Ispisuju povijest

– To je nesumnjivo povijesni događaj prepun simbolike. I iznimna je to čast za grad koji je dao veliki doprinos u Domovinskom ratu, a alka se u Vukovaru i trči u znak spomena na branitelje Vukovara 1991. godine – kazao je gradonačelnik Ivan Penava, dodajući i kako je riječ o simbolu zajedništva, domoljublju i potvrdi prijateljstva Vukovara i Sinja.

– Time ispisujemo povijest – istaknuo je, a iznesen je i podatak kako se dosad, izvan Sinja, alka 1832. trčala u Splitu zbog Sinjanina puštenog iz zatvora, u Beogradu 1922. zbog vjenčanja Aleksandra Karađorđevića I., te 12. svibnja 1946. u Zagrebu u povodu III. kongresa USOJ-a.

Povelju kojom je potvrđeno organiziranje Sinjske alke u Vukovaru potpisali su sredinom veljače gradonačelnik Penava i predsjednik Viteškog alkarskog društva Sinj Stipe Jukić. Kako je Jukić naglasio, riječ je o organizacijski iznimno zahtjevom događaju, no “nema nikakve sumnje kako će alka u Vukovaru biti održana na najvišoj razini”. Trkalište će biti postavljeno u Županijskoj ulici, nedaleko od središta Vukovara. Zbog zahtjevnih priprema, promet tom ulicom bit će obustavljen od 1. travnja do 15. svibnja. Prometa u tom vremenu neće biti na dionici od oko 350 metara, točnije od križanja Županijske i Dunavske ulice pa do križanja Županijske i Ulice Andrije Hebranga. Ili, drugačije rečeno, od Eltzova dvorca do Palače pravde.

– Bliži nam se taj povijesni događaj, a s obzirom na veličinu pothvata, molim sve građane, kao i posjetitelje Vukovara, da u navedenom razdoblju imaju razumijevanja i strpljenja, i ponajprije budu oprezni u pogledu nove, privremene regulacije prometa – poručio je Penava.

Dio blokiran

Dok će dio jednosmjerne Županijske ulice biti blokiran, promet će se u oba smjera usmjeriti na Ulicu kardinala A. Stepinca koja je također jednosmjerna. Stepinčevom ulicom prometovat će se dvosmjerno od križanja s Ulicom 204. vukovarske brigade i Ulicom dr. Antuna Bauera – Paje do križanja Stepinčeve i Bolničke ulice.

– Sve sudionike prometa molimo da poštuju signalizaciju koja će biti postavljena, kao i upute policijskih službenika, i da prilagode brzinu kretanja uvjetima i gustoći prometa kako bi se izbjegle gužve i povećala sigurnost – navode iz gradske uprave, svjesni promjene u odvijanju prometa vrlo frekventnim gradskim prometnicama. Važno je reći i da cijelo vrijeme u Županijskoj ulici ostaje neometan pristup Općoj županijskoj bolnici i Bolnici hrvatskih veterana.

– Zatvaramo promet 1. travnja da se građani priviknu u dane vikenda, dok je manja gužva, na novu regulaciju. Slijedi nam dovoz i postavljanje tribina, VIP loža i za gledatelje gdje bi bilo (sjedećih i stajaćih), oko 5000 mjesta. To će potrajati desetak dana zbog konfiguracije terena i sigurnosti, a bit će tribine s obje strane trkališta. Potom počinje uređenje trkališta, s ogradama i nasipavanjem pijeska na asfalt. Sve bi trebalo biti gotovo do 29. travnja kada počinje trening alkara koji će u Vukovar stići nekoliko dana ranije – objašnjava Dražen Čulig iz gradskog Odjela za komunalno gospodarstvo, dodajući da će nakon alke desetak dana potrajati rasklapanje terena u Županijskoj ulici. Podršku Vukovaru u pripremama pružio je Grad Zagreb osiguravši tribine i bokseve za konje, što je zagrebački gradonačelnik Bandić komentirao kao mali znak pažnje za ono što je Vukovar kao simbol hrvatskog otpora zaslužio. Smještaj konja predviđen je u park-šumi Adica. Inače, alku trči maksimalno 17 alkara.

Sanja BUTIGAN
Sve u humanitarne svrhe

Prije ovoga povijesnog događaja u prodaji će biti ulaznice, a prihod ide u humanitarne svrhe. Svi detalji odvijanja svečane Sinjske alke bit će poznati početkom sljedećeg tjedna, a obznanit će ih gradske vlasti i čelni ljudi sinjskog Viteškog alkarskog društva. Sinjska alka nije samo reprezentacija nacionalne kulturalne posebnosti, nego i remek-djelo nematerijalne baštine svijeta, što je potvrđeno 2010. godine upisom u UNESCO-ovu Reprezentativnu listu nematerijalne kulturne baštine čovječanstva.

Možda ste propustili...

UGODAN POSJET STUDENCU U LADIMIREVCIMA

Kada skoknu do svoje trgovine, ni kuću ne zaključavaju!

CESTA MAĐARSKA - BELI MANASTIR

Obavljeno približno 50 posto zemljanih radova

U UTORAK, 23. TRAVNJA

Babina Greda slavi Dan općine

Najčitanije iz rubrike