Ekonomija
POVEĆAN OBUJAM TRGOVANJA

Nepoznanice vezane uz Agrokor unijele nervozu kod ulagača
Objavljeno 29. ožujka, 2017.

Prošlog tjedna pojavile su se nove nepoznanice vezane uz poslovanje Agrokora koje su snažno utjecale na domaće tržište kapitala i stvorile nervozu među ulagačima, što je rezultiralo povećanim obujmom trgovanja. Ukupni redovni tjedni promet iznosio je 105,1 milijun kuna. Dionicama se ostvarilo 100,6 i obveznicama 4,5 milijuna kuna tjednog prometa. Prosječni dnevni promet dionicama iznosio je 20,1 milijun kuna. To je u prosjeku za 10,5 milijuna kuna, ili 34,3 posto manje nego tjedan prije. Početkom tjedna domaće tržište kapitala se primirilo, a ulagači su čekali nove informacije vezane uz rješenje krize oko Agrokora. U središtu pozornosti našle su se informacije vezane uz sastanak pet velikih domaćih dobavljača Agrokora. Prema nekim informacijama Agrokor duguje dobavljačima oko 16 milijardi kuna. U takvim okolnostima cijene dionica na Zagrebačkoj burzi su smanjene, a indeks Crobex je u ponedjeljak spušten na 2154 boda (pad za 1,1 posto).

Pad dionica

Utorak je donio daljnji pad dionica jer se povećavala nervoza vezana uz plaćanje obveza dobavljačima Agrokora. Indeks Crobex spušten je u utorak na 2132 boda (pad za 1,0 posto). U srijedu je objavljena vijest kako se Sberbank sprema odobriti kredit Agrokoru za podmirenje dijela obveza prema dobavljačima uz uvjet da dobavljači otpišu dio duga. Vijest je odmah izazvala pad većine dionica na Zagrebačkoj burzi. Ulagači i analitičari procijenili su kako će otpis dijela duga utjecati na kvartalne i godišnje poslovne rezultate dioničkih društva zbog izvanrednih rashoda. Indeks Crobex se u srijedu spustio na 2081 bod uz ostvarenih 21,1 milijun kuna dnevnog prometa i počeo je ubrzanim korakom tonuti prema psihološkoj granici od 2000 bodova. Četvrtak je donio novi pad dionica i spuštanje indeksa Crobex na 2065 bodova (pad za 0,8 posto). Vrijednost indeksa Crobex dohvatila je u petak 2122 boda, što je za 65 bodova, ili tri posto manje nego na početku tjedna. Rast dionica na Zagrebačkoj burzi u petak za 2,3 posto veže se uz najave iz Vlade RH o pripremi novog zakona koji bi trebao spriječiti gospodarsku krizu u slučaju propadanja velikih tvrtki. Prijedlog su u kuloarima prozvali kao "Zakon o Agrokoru". Od dvadeset pet dionica u sastavu indeksa Crobex samo su četiri vrijednosnice zabilježile rast, a dvadeset pad cijene, dok se Ericsson Nikola Tesla zadržao na početnih 1400,00 kn. Među rijetkim tjednim dobitnicima nalaze se dionice Atlantska plovidba (rast za 3,1 posto), Zagrebačka burza (rast za 2,9 posto), Optima telekom (rast za 1,6 posto) i Uljanik plovidba (rast za 0,6 posto).

Dionicama Valamar Riviera Poreč aktivno se trgovalo cijeli tjedan, a najviše prometa se ostvarilo u utorak (4,6 milijuna kuna) i četvrtak (3,3 milijuna kuna). Trgovanje dionicama Valamar Riviera Poreč se pojačalo u četvrtak nakon objave prijedloga uprave društva o isplati 0,80 kn dividende, pri čemu dioničari mogu birati, kao i prošle godine, žele li isplatu u novcu ili dionicama. Povlaštenim dionicama Adris grupe ostvarilo se 6,9 milijuna kuna tjednog prometa, od čega je u blok-prometu u četvrtak protrgovano 4,4 milijuna kuna. Cijena povlaštene dionice Adris grupe spustila se u petak na 489,00 kn (tjedni pad za 1,2 posto). Redovitim dionicama Adris grupe ostvareno je 4,2 milijuna kuna prometa, od čega kroz blok-promet u petak 2,9 milijuna. Cijena redovne dionice Adris grupe spustila se na 582,00 kn (tjedni pad za 3,0 posto).

U fokusu Ledo

Dionice koncerna Agrokor bile su u središtu zanimanja javnosti. Najviše pozornosti na sebe je privukla dionica Ledo, kojom se ostvarilo 10,1 milijun kuna, te Jamnica s protrgovanih 9,9 milijuna kuna. Obvezni mirovinski fondovi pojačano su prodavali dionice Ledo, što je dovelo do smanjenja cijene u petak na 7300,00 kn (tjedni pad za 8,7 posto). Mirovinski fondovi kupovali su dionice Ledo po cijeni od 8000,00 kn i ova rasprodaja signalizira znakove nesigurnosti kod fond managera. Dionicama HT pojačano se trgovalo u drugoj polovini tjedna. Cijena dionice HT dohvatila je u petak 174,50 kn. To je za 5,40 kn, ili 3,0 posto manje nego na početku tjedna. Vrijednost indeksa Crobis, koji prati kretanje cijena obveznica, smanjila se u petak na 110,25 indeksnih bodova (pad za 0,01 posto.)

Autor je vlasnik dionica HT, Ericcson i Belje spomenutih u tekstu. Ovaj tekst nije nagovor na kupnju ili prodaju dionica.

Stanko DABIĆ

Investitori, domaće tržište kapitala je nestabilno. Budite oprezni i dobro odvagnite koliki rizik možete preuzeti na sebe

Tjedni promet veći od četiri milijuna kuna

Valamar Riviera Poreč11,6 mil. kn

Adris grupa11,1 mil. kn

Ledo10,1 mil. kn

Jamnica9,9 mil. kn

HT7,2 mil. kn

Atlantic grupa4,2 mil. kn

AD Plastik3,3 mil. kn

Dalekovod3,1 mil. kn

Najčitanije iz rubrike
DanasTjedan danaMjesec dana
1

HRVOJE STOJIĆ, EKONOMSKI ANALITIČAR HUP-A

Turisti u Hrvatskoj troše oko 150 eura dnevno, u Italiji i Španjolskoj prosječno 250, a u Francuskoj 550

2

PROGNOZE TRANSFORMACIJA KRIZE SE NIŽU JEDNA ZA DRUGOM I NE NAZIRE IM SE KRAJ

Zašto će se neke tvrtke u idućih šest godina ili spasiti ili uništiti?

3

NA KOCKI IM JE KONKURENTNOST I RAST

Europske banke zahtijevaju status strateškog sektora