Regija
KRENUO ZAHTJEVAN PROJEKT

Pješačke staze u svih 14 naselja općine
Objavljeno 29. ožujka, 2017.

ĐURĐENOVAC

Općina Đurđenovac, u svrhu veće sigurnosti sudionika u prometu, pokrenula je veliki projekt gradnje pješačkih staza u svim naseljima. Neka naselja uopće nemaju pješačku stazu, a u nekima su staze u jako lošem stanju te stanovnicima stvaraju velike probleme, pogotovo djeci koja pješače do osnovne škole.

- Riječ je o projektu Siguran pješak, kojim su obuhvaćena sva naselja naše općine koja će dobiti pješačke staze. To je veliki trošak, tako da će se realizacija projekta odvijati u fazama prema programu prioriteta, odnosno počet ćemo gradnju pješačkih staza u naseljima s gustim ulicama kroz koje prolaze glavne prometnice. Cilj je projekta stvoriti uvjete za sigurniji promet u naseljima kako vozilima tako i pješacima - istaknuo je načelnik općine Đurđenovac Hrvoje Topalović.

U tijeku je gradnja pješačke staze u Ulici Petra Svačića u Đurđenovcu uz županijsku cestu, u vrijednosti 120.000 kuna te u Bukvičkoj ulici u Sušinama, čija je vrijednost 280.000 kuna. Obavljeno je uklanjanje humusnog sloja, ugrađen je kameni materijal, postavljeni su rubnjaci te slijedi polaganje sloja asfalta. Ovi građevinski radovi povjereni su tvrtki Rad d.o.o. Đurđenovac, koja bi ih trebala završiti za mjesec dana. Svačićeva je jedna od najprometnijih ulica u Đurđenovcu i ušla je u program prioritetnih zahvata, baš kao i Bukvička u Sušinama, koja će omogućiti kvalitetniju komunikaciju pješacima prema središtu Đurđenovca.

Ovih su dana počeli i pripremni radovi za gradnju pješačke staze u Ulici Matije Gupca u Beljevini. Trenutno se obavljaju radovi na iskopu zemlje, nakon kojih će početi uređenje podloge. I ovo je vrlo važan zahvat jer Gupčevom prolazi županijska prometna cesta, pa će pješačka staza, makar i s jedne strane u ulici, dati veću sigurnost za pješake, ali i urbaniji izgled.

Općina Đurđenovac nastavit će razvijati efikasnu i sigurnu mrežu pješačkih staza, a da ovakva investicija ne bi bila samo opterećenje za općinski proračun, projekt Siguran pješak prijavljen je za financiranje iz fondova EU kroz mjere ruralnog razvoja.

- Općina ima 14 naselja i sigurno da ne može sama sagraditi pješačke staze. Ovaj je projekt iznimno važan jer je usmjeren prema sigurnom i normalnom životu stanovnika općine Đurđenovac i zato smo ga nominirali za europska sredstva. Ne želimo čekati da nas neka prometna nesreća ili žrtva upozore i iznenade kako su nam prometnice u selima rizične. Gradnjom pješačkih staza u selima vratit ćemo sigurnost i poželjnost življenja u njima. Uvjeren sam da će nam se ta investicija dobrim vratiti – kaže načelnik.

Snježana FRIDL

Svačićeva je jedna od najprometnijih ulica u Đurđenovcu, kao i Bukvička u Sušinama

Najčitanije iz rubrike