Regija
GRAD OSIGURAO JOŠ 200.000 KUNA ZA ĆIRU

Lokomotiva i jedan vagon kod kuće krajem godine?
Objavljeno 29. ožujka, 2017.

BELI MANASTIR

Nakon što je Ministarstvo kulture, Uprava za zaštitu kulturnih dobara, prihvatila program grada Belog Manastira - obnovu vlakića Ćire i odobrila daljnjih 150.000 kuna, gradski su oci odlučili ubrzati proces obnove legendarne uskotračne kompozicije.

- U proračunu za ovu godinu već smo osigurali 300.000 kuna, a rebalansom proračuna, o kojem će se raspravljati već na idućoj sjednici Gradskog vijeća, najvjerojatnije početkom travnja, za obnovu Ćire predviđeno je novih 200.000 kuna, što sve zajedno čini pola milijuna - kaže dogradonačelnik, Marko Bogatić, objašnjavajući kako su, od ukupnog iznosa, 150.000 kuna sredstva donirana od Ministarstva kulture, dok je 350.000 kuna vlastiti novac. Tvrdi kako ne vidi razloga da belomanastirski gradski vijećnici odbiju takav prijedlog rebalansa, izražavajući nadu da će biti prihvaćen konsenzusom. Tako se, polako ali sigurno, prikuplja iznos potreban za obnovu cijele kompozicije. Procijenjena vrijednost radova je 960.000 kuna, a ako Gradsko vijeće usvoji prijedlog rebalansa, do spomenutog iznosa nedostajat će 200-tinjak tisuća kuna.

- Prvih 200.000 kuna dobili smo prošle godine od Ministarstva kulture, čemu smo dodali vlastitih 50.000 kuna. Ostatak novca opet ćemo potražiti iz natječaja Ministarstva kulture, a ako bude bilo potrebno, dio ćemo sami sufinancirati - pojašnjava Bogatić, ističući kako pojačani priljev novca ubrzava i tempo radova na obnovi. Ako ne bude većih problema, lokomotiva i jedan vagon iz slavonskobrodske tvrtke RPV, inače u vlasništvu HŽ Carga, vratit će se u Beli Manastir već do kraja ove godine.

- Kada budemo sigurni da je dio kompozicije spreman za povratak, organizirat ćemo neku vrstu javne rasprave kako bismo, sukladno željama stanovnika, odlučili gdje će biti Ćirina lokacija - kaže, napominjući kako već postoji nekoliko prijedloga, pa tako i potencijalnih lokacija na kojima bi svima vidljiv bio obnovljeni dio baranjske baštine, upisan u registar zaštićenih kulturnih dobara Ministarstva kulture Republike Hrvatske.

U Slavonski Brod Ćiro je, podsjetimo, odvezen u rujnu prošle godine, poprilično devastiran - bez dimnjaka, prednjeg odbojnika, cijelog prednjeg dijela kotla te niza sitnijih dijelova. Ivica Getto

“Sekundarci” pustoše 100-godišnju manevarku i Škrobaru

Koliko god dobro zvuči činjenica što je iznos potreban za cjelovitu obnove Ćire gotovo prikupljen, toliko oči bode činjenica da je druga lokomotiva smještena u krugu bivše beljske Šećerane, odnosno nesuđene škrobare, iz dana u dan u sve lošijem stanju. I ona je na meti “sekundaraca”, pa je pitanje vremena kada će od nje ostati samo kostur. Riječ je o manevarskoj lokomotivi Mavag 152-067, proizvedenoj 1900. godine u Mađarskoj kraljevskoj tvornici željezničkih lokomotiva. I ona je upisana u registar zaštićenih kulturnih dobara Ministarstva kulture RH. Iz gradske uprave poručuju da će, kada se vrati Ćiro, poduzeti sve da i ta lokomotiva bude prevezena u Slavonski Brod na temeljitu obnovu. Uz nju, “sekundarci” svakodnevno haraju i po objektima u krugu bivše Škrobare. Nakon što su opustošili ono što im je bilo nadohvat ruke, krenuli su na katove, a u posljednje se vrijeme penju po krovovima i skidaju limove. Neslužbene informacije kažu da je pri krađi jedna osoba pala i teško se ozlijedila. Objekt, naime, nitko ne čuva, pa je sav tamošnji inventar, na neki način, “ponuđen” sekundarcima, što ovi objeručke prihvaćaju…

Možda ste propustili...

VERONIKA I ZLATKO POLA STOLJEĆA ZAJEDNO

U braku Mrakovih razgovor i dogovor nikad nisu zamrli

IZLOŽBA U KNJIŽNICI U POVODU SVJETSKOG DANA UMJETNOSTI

Blackout poezija - radovi osnovnoškolaca

Najčitanije iz rubrike