Regija
ŽUPANJSKOJ POSAVINI MILIJUN I POL KUNA

Najviše novca Gradištu, najmanje Babinoj Gredi
Objavljeno 29. ožujka, 2017.

ŽUPANJA

Ministarstvo regionalnog razvoja i fondova Europske unije objavilo je listu odabranih projekata za sufinanciranje u 2017. godini iz Programa održivog razvoja lokalne zajednice. Program je koncipiran kao odgovor na razvojne prioritete lokalne i područne razine i predstavlja podršku gospodarskoj i socijalnoj revitalizaciji slabije razvijenih područja te jačanju socijalne kohezije i održivog razvoja. Od ukupno 72,2 milijuna kuna za odobrenih 235 projekata u cijeloj Hrvatskoj, nešto više od 1,5 milijuna kuna odlazi općinama u županjskoj Posavini. Najveći iznos, 400.000 kuna, dobit će Gradište za gradnju i obnovu nogostupa. Općini Drenovci odobren je iznos od 300.000 kuna za sufinanciranje gradnje, odnosno modernizacije nerazvrstanih cesta u ulicama Toljani i Josipa Kozarca u Drenovcima. Općini Bošnjaci odobreno je 200.000 kuna za sanaciju pješačkih staza u Ulici Antuna Mihanovića. Isti iznos dobit će i Općina Vrbanja za uređenje javnih površina te Gunja za dogradnju Društvenog doma i knjižnice. Za tehničko održavanje pristupne ceste i parkirališta Općini Cerna odobren je iznos od 130 tisuća kuna.

Gradnju nove Upravne općinske zgrade u Babinoj Gredi Ministarstvo regionalnog razvoja pomoći će sa 100 tisuća kuna. Općinski načelnik Josip Krnić ne krije razočaranje. Smatra da je Babina Greda ponovno zakinuta, i to samo zato što ju se tretira kao SDP-ovsku općinu. Pita se kako drukčije protumačiti činjenicu da su višestruko veći iznosi odobreni brojnim općinama u kojima je na vlasti HDZ za gradnju staze. A Babinoj Gredi za već započeti projekt gradnje nove općinske zgrade, pasivne energetske kuće koja će uštedom energije za 14 godina sama sebe isplatiti, a za koji su Babogredci na natječaju tražili milijun kuna, odobreno je samo 100 tisuća kuna.

– Moram podsjetiti na činjenicu da lani ni jedan jedini projekt koji je kandidirala Općina Babina Greda nije prošao. Volio bih da mi netko objasni prema kojim se to kriterijima novac dodjeljuje. Mi smo na indeksu razvijenosti ispod 50 posto državnog prosjeka i pitam se ne bi li upravo ta područja trebala biti prioritet u ovakvim programima - revoltiran je Krnić.

- Odobreno nam je najmanje novca, i to je učinjeno čisto reda radi, da ne bismo mogli reći da nismo dobili. Čim HDZ dođe na vlast, Babinoj Gredi se uvijek isto događa, a to nije korektno prema mještanima ove općine, gdje ne žive samo SDP-ovci. A volio bih da kolege HDZ-ovi načelnici u drugim općinama budu iskreni i kažu koliko novca su dobili u vrijeme koalicijske vlasti i je li ih se konstantno zakidalo kao što se radi Babinoj Gredi - zaključuje Krnić. I dodaje da je podjela na crvene, plave, zelene… rak-rana koja sve više izjeda hrvatsko društvo.

Marija LEŠIĆ OMEROVIĆ

revitalizacija

POTPORE DODJELJUJE MINISTARSTVO REGIONALNOG RAZVOJA

Josip Krnić

načelnik Babine Grede

Čim HDZ dođe na vlast, Babina Greda je zakinuta - pa ne žve ovdje samo SDP-ovci

Možda ste propustili...

LIGA PROTIV RAKA POŽEGA PRIPREMILA NOVU DONACIJU

Turbani i marame za bolesnice

U BELOMANASTIRSKOJ OŠ DR. FRANJE TUĐMANA ODRŽAN PROLJETNI SAJAM

Novac prikupljan u humanitarne svrhe

Najčitanije iz rubrike