Mozaik
OSJEČKI BEND GARAGE IN JULY

Planiramo izbaciti svoj novi spot i singl prije nego što ljeto zakuha
Objavljeno 29. ožujka, 2017.

Garage in July nabrijani je rock-sastav iz Osijeka, nastao u jesen 2009. pod utjecajem The Stoogesa, Velvet Undergrounda, The Rolling Stonesa, The Sonicsa te starog Delta i Chicago Bluesa.

Do sada su objavili dva studijska izdanja, “7” i “Imaš li strasti?!”. Svoj live CD “Live at RIBA” objavili su za etiketu Slušaj Najglasnije! Zdenka Franjića, koji je nedavno ponudio na besplatan download više od 200 izdanja raznih izvođača. Osim brojnim svirkama po festivalima, pa i osvojenim nagradama, bend se može pohvaliti i time da je odradio miniturneju u Londonu.

Proteklog vikenda imali su prilike dijeliti pozornicu s grupom M.O.R.T. u zagrebačkom klubu Vintage, a, kako doznajemo, rade i na novom materijalu. Tom prigodom razgovarali smo s Bojanom iz benda.

Kako je došlo do vašeg nastupa u Vintageu?

- Na nastup u Vintageu pozvali su nas dečki iz M.O.R.T.-a početkom veljače. Pitali su nas bismo li im htjeli biti predgrupa i otvoriti nastup za njih u Vintageu. Nama ja taj poziv došao kao dar s neba. Oni su znali da usviravamo novu postavu i da imamo samo novi materijal, ali kao da su htjeli da bez obzira na sve iziđemo i odsviramo to što imamo. Imali su u nas veliko povjerenje i imali su pravo. Prihvatili smo poziv, počeli intenzivnije imati probe i na kraju se sve posložilo.

Kakve dojmove nosite s koncerta?

- Mislim da nam je ovo najvažniji i najbolji nastup u karijeri. Igoru je to bilo prvi put da je svirao bubanj pred više od troje ljudi i bio je strašno dobar. Bagi i ja smo jako ponosni na njega. On je za bubanj prvi put sjeo u lipnju prošle godine, kad je otišao Leo, a ozbiljnije ga je počeo svirati tek negdje od jeseni prošle godine. Nekih mjesec dana prije svirke jako je ozlijedio prst na poslu i nije mogao svirati tri tjedna, nije mogao ni držati palicu jer je cijeli lijevi prstenjak bio zarezan. Pred samu svirku nam se sve oko prijevoza zakompliciralo. Na kraju je Igor nakon posla busom došao u Zagreb, a u Osijek se vraćao busom u 1.15 ujutro kako bi u petak stigao na posao. Bagi je nakon nastave autom krenuo u Zagreb i odmah nakon svirke morao se vraćati u Požegu jer je sutradan ujutro vozio u Šibenik. Kad smo završili s tonskom, znali smo da će sve ispasti dobro i tek smo se onda opustili. Odsvirali smo sav novi materijal, a od starih smo odsvirali “Ne govori da me znaš” i “Renault 4”, u čijoj su nam se izvedbi pridružili Mile iz M.O.R.T.-a na bubnju, Mate iz Big Strip Gorile na ritam-gitari i Goran Schmidt, naš prijatelj jazzer iz Osijeka, na saksofonu. Goran je s nama svirao i na novoj pjesmi “Samo pusti”. On je isto potegnuo iz Osijeka da bi svirao s nama i od srca mu hvala. Bez njega ne bi bilo toliko dobro. I sad, nekoliko dana poslije, svi smo pod dojmom. Jednostavno se sve poklopilo i večer je bila čarobna. Publika je bila fantastična, imali smo odlične domaćine i tonac je bio vrhunski. Napravio je pravu bombu od sounda i hvala mu na tome. M.O.R.T. je bio brutalno dobar! Takvo što nisam uopće doživio. Najbliže tome je koncert Stoogesa na INmusicu, kad je Iggy Pop pozvao ljude na pozornicu da plešu. Ovo mi je bilo još bolje! Strašno moćan doživljaj. Ja sam im se pridružio u izvedbi “Nikotinske krize” s usnom harmonikom i baš sam uživao. Oni su ljudine i strašno moćan bend. Sretan sam što ih poznajem i što ih mogu nazvati prijateljima.

Imate li u planu neki novi spot?

- Da! Planiramo izbaciti novi spot i singl prije nego što ljeto zakuha.

U svibnju počinjete snimati novi album, zar ne?

- U svibnju počinjemo snimati novi materijal, to jest EP koji će se zvati MAST. Na njemu će se naći osam ili devet pjesama koje su naš najzreliji materijal. Puno smo se više igrali zvukom i aranžmanima, a opet je sve jednostavno. Bit će puno bluesa, slide gitare i pjesme su stvarno raznovrsne. Bit će i plesnih stvari, a opet i onih teških. Jako se veselimo snimanju. I kod samog snimanja M.O.R.T. ima velik utjecaj. Da nas nisu pozvali da sviramo s njima, ne bismo možda tako brzo išli snimati.

Hoćete li nastupiti na kojem festivalu ovog ljeta ili planirate samostalne svirke?

- Na ljeto planiramo uloviti koju festivalsku svirku i dogovaramo malu ljetnu turneju s prijateljima. Od jeseni, kad iziđe EP, planiramo svirati što više po klubovima i vratiti se na cestu.

Imate li namjeru jednom se vratiti u London i ponovno tamo nastupiti, ili možda u Irsku, kao neki vaši osječki kolege?

- Nemamo namjeru, nismo još stigli o tome razmišljati. Sad smo fokusirani na to da što više sviramo ovdje, a poslije što bude, bude.

Tanja KVORKA

u svibnju

POČINJEMO SNIMATI NOVI EP

Možda ste propustili...

NIKAD RANIJE OBJAVLJENE PJESME

Novi album J. Casha

JUBILARNO PRVENSTVO HRVATSKE U MJEŠOVITIM KVIZ PAROVIMA

Lovce iz “Potjere” pobijedio mladi par

Najčitanije iz rubrike