Kultura
ZA REKONSTRUKCIJU ZGRADE HNK

Šnajder: Nadam se da će Ministarstvo kulture progledati
Objavljeno 29. ožujka, 2017.

Intendant Božidar Šnajder potpisao je ovih dana s Ministarstvom regionalnog razvoja i fondova EU-a ugovor kojim se HNK-u u Osijeku dodjeljuju nepovratna sredstva iz fondova EU-a, a za financiranje projektne dokumentacije za rekonstrukciju zgrade HNK-a u Osijeku, o čemu smo kratko pisali u Glasu Slavonije.

Riječ je o 1.576.800 kuna nepovratnih sredstava te dodatnih 394.200 kuna koje će osigurati Osječko-baranjska županija, što ukupno čini 1.971.000,00 kuna.

- Toga je dana sa mnom bila i Jasminka Mesarić koja je potpisala ugovor za Muzej likovnih umjetnosti u Osijeku. Postupak osiguravanja sredstava iz fondova EU-a trajao je gotovo godinu dana. Izuzetno veliku pomoć pružila nam je Regionalna razvojna agencija Slavonije i Baranje, na čelu sa Stjepanom Ribićem i stručnim suradnicima Starčević, Putar i Jurić, koji su bili neposredno angažirani i stalno u kontaktu s kazalištem, odnosno sa mnom. Velika je bila i angažiranost Olivera Grigića, Danijele Lovoković i župana Vladimira Šišljagića, koji su projektu davali stručnu i političku potporu - napominje intendant.

Osječki HNK jedino je kazalište u Hrvatskoj kojemu su odobrena sredstva iz fondova EU-a za ovu namjenu.

Sredstva su strogo namjenska i mogu se trošiti samo za izradu projektne dokumentacije cjelovite obnove zgrade HNK-a u Osijeku kao spomenika nulte kategorije. Potrebno je napraviti projekte grijanja, klimatizacije, hlađenja i ventilacije, projekt mehanike pozornice, što podrazumijeva rotaciju i cugove, projekt rasvjete, scenske i opće, projekt akustike i ozvučenja, vatrodojave i protupožarne zaštite. U planu je i projekt obnove interijera, gledališta i svih prostora u kazalištu, prenamjene tavanskog prostora, kanalizacije i uređenja svih pročelja zgrade.

- Riječ je o cjelovitoj rekonstrukciji, a na temelju ovako izrađenih projekata stvaramo preduvjete za podnošenje daljnjih zahtjeva za sredstva kojima bismo realizirali sve projekte za koje bi, prema mojoj procjeni, bilo potrebno daljnjih oko 5.000.000,00 eura. To su realna sredstva koja možemo očekivati ako odradimo kvalitetno ovaj prvi projekt za koji su nam odobrena sredstva - pojašnjava Božidar Šnajder.

Potpisivanjem ugovora sredstva su im dostupna odmah i bit će dostavljena na poseban izdvojen račun i trošit će se prema potrebi realiziranjem jednog po jednog projekta.

- Ovim će projektom zgrada HNK-a u Osijeku prvi put doživjeti cjelovitu obnovu, temeljitu rekonstrukciju i bit će reprezentativan prostor ne samo u gradu nego i cijeloj regiji. Obnovljena zgrada i kazališni sadržaji trebaju biti i dio turističke ponude ove regije. U dogledno vrijeme zaposlit će se novi djelatnici, a arhivska građa koja se odvojeno čuva u HNK-u u Osijeku postat će dostupna za znanstvena istraživanja jer je kazalište središnja institucija kulture regije Slavonije i Baranje. Ovaj put nije riječ o snovima, nego o realnosti jer je ugovor potpisan i treba samo raditi i realizirati planirano. Ovo kazalište, s institucijama i pojedincima u Županiji i Gradu ima dovoljno stručnog znanja voditi i privesti kraju ovako složen projekt na ponos građana ovoga grada i regije - dodaje intendant.

Na žalost, u osječkom je HNK-u još uvijek nezaobilazna tema apsurd da s jedne strane dobivaju novac iz fondova EU-a, a s druge strane, Ministarstvo kulture, koje bi trebalo biti glavna potpora, istom tom osječkom kazalištu uskraćuje, odnosno umanjuje, sredstva za 2017. za 600.000 kuna.

- Pa zar to nije apsurd? Nadam se da ima još vremena i prostora te da će Ministarstvo kulture progledati i pružiti punu potporu HNK-u u Osijeku - zaključuje intendant.

Narcisa VEKIĆ

5.000.000

eura dodatnih sredstava treba za realizaciju svih projekata obnove zgrade

novac

IM JE ZA TROŠENJE DOSTUPAN ODMAH

Najčitanije iz rubrike