Regija
STANOVNICI KLADAVCA PREMIJERU:

Asfaltirajte nam cestu, živimo u pravoj kaljuži!
Objavljeno 27. ožujka, 2017.

KLADAVAC

Šezdeset stanovnika naselja Kladavac prošlog je tjedna potpisalo peticiju koju su zajedno s apelom za pomoć naslovljenim “Dvanaest i pet za raj koji umire” poslali premijeru Andreju Plenkoviću, ministru mora, prometa i infrastrukture Olegu Butkoviću, vukovarsko-srijemskom županu Boži Galiću, predsjedniku Uprave Hrvatskih šuma Krunoslavu Jakopčiću i općinskom načelniku Josipu Krniću.

Asfalt luksuz?

Kladavčani su odlučili upoznati najviše državne dužnosnike s katastrofalnim uvjetima u kojima žive i činjenicom da u 21. stoljeću nemaju ni cestu kao osnovnu vezu sa svijetom i pitaju se je li za njih asfalt luksuz. Njihovo je naselje smješteno osam kilometara od općinskog središta Babine Grede i šest kilometara od Prkovaca u općini Ivankovo. Loša makadamska cesta najveći im je problem jer ljeti od prašine ne mogu disati ni sušiti rublje, a u proljeće, jesen i zimu zbog blata i kaljuže teško je prohodna. Kladavčani se smatraju zapostavljenima i građanima “trećeg reda”. Ističu da je nevjerojatno da im još nitko nikada nije asfaltirao ni kilometar ceste. Najkritičniji je dio ceste prema Prkovcima, dotrajala je i puna udarnih rupa koje im uništavaju automobile, traktore i bicikle. Najviše ispaštaju djeca koja nastavu pohađaju u Prkovcima i Retkovcima, a srednjoškolci u Vinkovcima. Ogorčeni roditelji 20-ak učenika upozoravaju da nakon svake kiše i snijega njihova djeca proživljavaju pravu kalvariju jer se cesta pretvara u kaljužu i njome se samo traktorom može proći. Autobus tada ne može doći do Kladavca i djeca izbivaju s nastave sve dok se blato ne osuši i cesta ne postane prohodna.

Internet im san

- Iako smo sirotinja, smatramo da i naša djeca imaju pravo na obrazovanje kao i druga djeca u Hrvatskoj. Nemaju ni predškolski odgoj, mogućnost pohađanja vrtića, a o internetu mogu samo sanjati. Pa zar se našoj djeci ne može osigurati ni prohodan put do škole? Ovo je sramota za Hrvatsku koja se voli nazivati zemljom znanja - poručuju roditelji.

Napominju da im teški kamioni Hrvatskih šuma svake godine redovito uništavaju ionako lošu cestu.

Naselje je nekada imalo 200 stanovnika, danas ondje žive 24 domaćinstva, u kojima ima i mladića i djevojaka. Oni bi rado ondje ostali živjeti ako im se osiguraju najosnovniji uvjeti za život, a ne traže puno - asfaltiranu cestu koja bi im otvorila put i prema Vinkovcima, Đakovu, Slavonskom Brodu, Osijeku... Tri obitelji u Kladavcu bave se mljekarstvom i svaki dan moraju voziti mlijeko u 15 kilometara udaljene Retkovce jer ni jedan otkupljivač ne želi dolaziti u Kladavac zbog loše ceste. Jedna obitelj uzgaja 200 autohtonih crnih svinja, a neki rade u Vinkovcima i kilometrima se na putu do posla i natrag moraju truskati dotrajalom cestom punom rupa.

- Neka ognjišta u Kladavcu nisu se gasila posljednjih 300 godina. Ako nam ne pomognete da se sagradi cesta između Babine Grede i Prkovaca, sigurno će se ugasiti ovaj raj na zemlji koji je okružen bogatstvom rijeka prepunih riba, šumama krcatima divljači i ravnicom ravnom Kaliforniji. Ovo je naš posljednji vapaj. Molimo vas, pomozite jer vi to možete! Našoj djeci samo želimo život dostojan 21. stoljeća, a ne život u kaljuži - poručuju Kladavčani premijeru i ministru. Mještanin Vinko Barić napominje da je ta cesta vrlo bitna ne samo za Kladavac nego i za naselja u općini Ivankovo i druga mjesta u okolici jer bi im omogućila bolju prometnu povezanosti i izlazak na autocestu kod Babine Grede.

– Svjesni smo toga da se samo zbog nas koji živimo u Kladavcu ona ne bi gradila, ali tu su i potrebe Hrvatskih šuma i drugih kojima bi asfaltiranje bilo vrlo značajno. Ali moram reći da bi ona jamčila opstanak Kladavca i naše djece na rodnoj grudi - kaže Barić i napominje da je u Domovinskom ratu sudjelovalo 27 branitelja iz Kladavca.

Marija LEŠIĆ OMEROVIĆ
Treba 20-ak milijuna kuna

Cesta Babina Greda - Prkovci u nadležnosti je Županijske uprave za ceste. Izrađena je projektna dokumentacija, ali nema sredstava za njezino asfaltiranje. To je projekt vrijedan 20-ak milijuna kuna jer je riječ o cesti dugoj oko 14 kilometara. Općina ima u planu poraditi na turističkom otvaranju Kladavca i osnivanju ekoturističkog naselja koje će posjetiteljima pružati mogućnost aktivnog odmora u prirodi i korištenje postojećih resursa. Lovačka udruga iz Babine Grede na Kladavcu namjerava otvoriti olimpijsku streljanu. Ali bez ceste svi planovi padaju u vodu.

Možda ste propustili...

CESTA MAĐARSKA - BELI MANASTIR

Obavljeno približno 50 posto zemljanih radova

PROJEKT ZA RASTEREĆENJE RODITELJA

Traže 50.000 € za dječje aktivnosti

RADIONICA U POVODU FESTIVALA ZNANOSTI

Fakultet ojačao vezu s društvom

Najčitanije iz rubrike