Zdravlje
PREHRANA ZA OPTIMALNO ZDRAVLJE

Tijelu trebaju dobre masnoće
Objavljeno 27. ožujka, 2017.

Družeći se s ekipom na jednom od brojnih roštilj-partija, došli smo na temu svinjske masti. Šutjela sam želeći čuti mišljenje svojih prijatelja. Na moje pitanje svinjska mast ili suncokretovo ulje, većina je odgovorila ulje, s izrazom gađenja kada sam spomenula bijelu, pravu, domaću svinjsku mast.

Kada sam bila dijete i boravila kod strine na selu, domaći kruh namazan mašću i posipan crvenom paprikom bila je glavna poslastica. Bojimo li se danas masnoće u hrani? Malo se bojimo zato što nismo dovoljno educirani, a navika da kupujemo nemasne i namirnice sa smanjenim udjelom masnoće postala je trend. Našem su tijelu itekako potrebne zdrave, prirodne masnoće, a kako bismo ih bolje razumjeli, podijelit ćemo ih na nekoliko skupina.

Nezasićene masti

Izvori su avokado, riba (tuna, haringa, pastrva, skuša, losos i srdele), lan, masline, kikiriki, orašasti plodovi, sjemenke, uljana repica i kukuruz. Korisno ih je konzumirati redovito kao dio uravnotežene prehrane. Spuštaju razinu kolesterola, poboljšavaju krvožilni sustav te odlično utječu na mozak i na kožu.

Zasićene masti se nalaze u mesu, koži peradi, mliječnim proizvodima, jajima, maslacu i margarinu, siru, tropskim uljima (kokosovo, palmino, kakao-maslac), svinjskoj masti i pojedinim industrijskim grickalicama. Potrebno ih je konzumirati, ali ne prečesto. U malim količinama nisu štetne za zdravlje.

Transmasne kiseline

Izvori transmasti uključuju svu prženu prerađenu hranu. Izrazito su štetne za ljudsko zdravlje. Podižu razinu lošeg kolesterola, izazivaju dijabetes, bolesti srca i žila te mogu biti kancerogene.

Omega 3 masne kiseline

Nazivamo ih još i esencijalnim kiselinama. Važne su jer ih naš organizam ne može proizvesti sam, stoga se moramo osloniti na namirnice koje ih sadrže. Najbolji izvori omega 3 su orasi, chia sjemenke te sjemenke lana, zatim zeleno lisnato povrće poput prokulica, kelja i špinata.

Postoje tri različite vrste "omega 3": ALA, DHA i EPA. Poželjni izvori omega 3 su DHA i EPA, vrste pronađene u ribi. ALA se nalazi u nekim biljnim namirnicama, uključujući određene orašaste plodove i sjemenke, te u kvalitetnom mesu poput prirodno hranjene govedine. Namirnice bogate nezasićenim kiselinama konzumirajte često. Mogućnosti su neograničene. Hoćete li obogatiti smoothie ili grickati orašaste plodove tokom dana – svejedno je. Jednako je i s omega 3 masnim kiselinama. Također, korisno je bar dva puta godišnje napraviti „kuru“. To možemo učiniti uz dodatke prehrani poput kapsula koje u sebi sadrže DHA i EPA kiseline. Dodaci prehrani su osobito važni ako ne volite ili nemate mogućnosti jesti ribu bar dva puta tjedno.

Od zasićenih masti osobno konzumiram jaja, maslac, kakao-maslac, kokosovo ulje, meso i svinjsku mast. Ne svaki dan, otprilike dva do tri puta tjedno kada uzmem sve namirnice u obzir. Transmasne kiseline ne konzumiram nikako i nikada!

Ana Tomšić Blažan, nutricionist
Zanimljivi okusi

Ako se želite malo poigrati uljem, dobit ćete zanimljive okuse i slatke bočice u svojoj kuhinji! Sve što vam je potrebno za ovaj eksperiment jest kvalitetno maslinovo ulje, omiljeni začin i manja staklena bočica. Najčešće pravim ulje aromatizirano ružmarinom, tako da jednostavno stavim grančicu ružmarina u bočicu s maslinovim uljem. Bočicu je potrebno dobro zatvoriti te čuvati na hladnom i tamnom mjestu. Ulje je spremno za upotrebu za desetak dana.

Na isti način možete koristiti bilo koji drugi začin koji volite. Važno je da su začini suhi i morate dobro paziti jer ni u kom slučaju voda ne smije dospjeti u ulje!

Aromatizirano ulje koristi se samo i isključivo hladno, kao dodatak salatama ili kao preljev već gotovom mesu ili ribi.

Uživajte u procesu pripreme, ugodnim mirisima i novim jestivim ukrasima u vašoj kuhinji!

Najčitanije iz rubrike