Novosti
DVIJE PROMJENE ZA VIKEND

U nedjelju spavamo sat kraće, svjetla na autima danju ugašena
Objavljeno 25. ožujka, 2017.

Ovoga će se vikenda dvije stvari promijeniti. Spavalice će biti nezadovoljne jer se kazaljke u noći između subote i nedjelje pomiču za jedan sat naprijed, a nemarni će vozači odahnuti jer ako nemaju upaljena svjetla na automobilima i danju, to više nije kažnjivo.

Nekima će privikavanje na činjenicu da će dan duže trajati biti problematično, jer se pokazalo da dosta osoba i po nekoliko dana osjeća ošamućenost zbog prelaska sa zimskog na ljetno računanje vremena. Ova tradicija u Hrvatskoj seže do 1983. godine, još u vrijeme bivše države. Ljetno i zimsko računanje vremena nastavljeno je i nakon samostalnosti, a osim Hrvatske prakticira ga još oko 70 zemalja.

No pomicanje sata može izazvati zdravstvene tegobe i imati niz štetnih posljedica, tvrde znanstvenici. Znanstvena su istraživanja pokazala kako će pomicanje kazaljki s 2 na 3 sata u nedjelju, 26. ožujka, vjerojatno rezultirati povećanjem broja srčanih i moždanih udara, izazvati rast broja automobilskih nesreća te smanjiti radnu učinkovitost. Pritom neće rezultirati smanjenjem potrošnje električne energije, suprotno nekadašnjim vjerovanjima.

Svoje će “pedagoške” mjere promijeniti i policajci, jer više nije kažnjiva dnevna vožnja bez upaljenih svjetala. Policija poručuje kako su upaljena svjetla danju obavezna u uvjetima smanjene vidljivosti te od prvog sumraka do potpunog svanuća. Promjena se ne odnosi na mopede i motocikle, kojima svjetla moraju non-stop biti upaljena. Unatoč ovoj promjeni, policajci savjetuju vozačima kako bi zbog bolje uočljivosti na otvorenoj cesti i dalje trebali voziti s upaljenim svjetlima.

Milan BUGARIĆ
EUROPARLAMENTARAC U AKCIJI

Zastupnik u Europskom parlamentu Davor Škrlec sastao se s povjerenicom Europske komisije za promet Violetom Bulc, s kojom je razgovarao o potrebi ukidanja zimskog i ljetnog računanja vremena u Europskoj uniji. “Povjerenica je pozitivno reagirala i podržava našu inicijativu u Europskom parlamentu o ukidanju ljetnog i zimskog računanja vremena u Europskoj uniji. Njezina će služba provesti analizu učinka ljetnog i zimskog računanja vremena i o tome obavijestiti javnost ove godine”, rekao je Škrlec, čiji je ured u listopadu 2016. proveo online anketno ispitivanje o tome treba li takvu praksu u Hrvatskoj zadržati ili ukinuti. Osamdeset i pet posto ispitanika, od njih 1500, izjasnilo se da je potrebno ukinuti ljetno i zimsko računanje vremena u Hrvatskoj. Čak 73 % ispitanika doživjelo je neugodnosti zbog pomicanja kazaljki, navevši kako se radilo o zdravstvenim tegobama (51 %), problemima u prometu (37 %) te teškoćama u ispunjavanju svakodnevnih obveza (57 %).

Možda ste propustili...

BILJANA BORZAN: IDUĆI MANDAT BIT ĆE POSVEĆEN IZJEDNAČAVANJU NEJEDNAKOSTI

Picula na posljednjem mjestu SDP-ove koalicijske liste za Europski parlament

ZAŠTITA PRIRODE I OKOLIŠA U MEDIJIMA

Velebitska degenija za najbolje novinarske radove

Najčitanije iz rubrike