Regija
U GALERIJI LUŽ 08

Otvorena izložba slika Vladimira Vočanca
Objavljeno 25. ožujka, 2017.

ŽUPANJA

U Galeriji LUŽ 08 otvorena je izložba slika autora Vladimira Vočanca iz Rokovaca pokraj Vinkovaca. Brojne posjetitelje pozdravili su ravnatelj Gradske knjižnice Jurica Buljan i predsjednik LUŽ-a 08 Zlatko Kokanović koji je istaknuo kako je pravo zadovoljstvo ugostiti ovog umjetnika koji se u Županji prvi put samostalno predstavlja sa svojim uljima na platnu i s vrlo karakterističnim načinom slikanja.

- Njegove slike ne gledajte odjedanput, slike trebate pogledati na drugu, na treću i u njima ćete sigurno naći određene sadržaje i poruke - kazao je Kokanović.

Autor Vladimir Vočanec ustvrdio je kako njegovi radovi imaju veze s pedagogijom, odnosno s dječjim likovnim izrazom.

- To su priče koje sam stvarao pomoću boja i pomoću ploha, koristeći sve ono što sam kao nastavnik likovne kulture djecu učio o bojama, plohama, o likovnim elementima i na osnovu toga sam gradio i kompoziciju. A svi moji radovi nastaju spontano - kazao je.

Motivi slika su irealni i prikazuju detalje iz arhitekture, figure ljudi, životinja i bilja u određenoj stilizaciji. Oblici su slikani tonovima, valerima i kontrastima boja. Svi ti navedeni elementi slikanja složeni su većinom u slobodnim kompozicijama. Vočanec je podsjetio da se bavi i kiparstvom, odnosno izradom reljefa u bakru, što je rijetka tehnika. Radove je 2015. godine predstavio u Županji i ljudi su bili oduševljeni.

O njegovom radu govorio je Nedeljko Čubek, profesor i akademski slikar. Ustvrdio je kako mu je kroz izložene slike drago vidjeti jednog majstora reljefa i kiparski dio koji se izražava na ovaj način i pretače u jedan drugačiji svijet koji posjetitelje pomalo uvodi u iracionalno, “nešto što je u nama svima uvijek prisutno, ali nismo toga svjesni”.

Izložbu je otvorio Damir Dekanić, načelnik Općine Andrijaševci, koji je bio učenik Vladimira Vočanca. Poručio je da je ugodno iznenađen izloženim slikama i uljima na platnu, priznavši da mu je pravo zadovoljstvo pohvaliti rad svoga učitelja i velika čast otvoriti mu izložbu. Pučki pjesnik iz Rokovaca Đuro Smolčić pročitao je nekoliko svojih pjesama, a za dobro raspoloženje pobrinuli su se tamburaši.

Vladimir Vočanec rođen je 1948. u Zagrebu, gdje je završio Primijenjenu školu i Pedagošku akademiju. Godine 1972. zapošljava se u OŠ Ivane Brlić-Mažuranić u Rokovcima kao nastavnik likovne kulture sve do 2013. godine. Slikanjem se počinje baviti 90-ih godina i radi u tehnici pastela, a kasnije i s uljanim bojama.M.Lešić Omerović

Motivi slika su irealni i prikazuju detalje iz arhitekture, figure ljudi, životinja i bilja u određenoj stilizaciji

Možda ste propustili...
Najčitanije iz rubrike