Regija
SIKIREVAČKI MOTIVI

Predstavili svoju čipku u Bruxellesu
Objavljeno 24. ožujka, 2017.

SIKIREVCI

Prvo su zaplesali i zapjevali, a potom su članovi udruge Sikirevački motivi u izložbenom prostoru Europskog parlamenta u Bruxellesu izložili sunčanu čipku - rukotvorinu koju tradicijski izrađuju žene iz Sikirevaca. U međuvremenu su i pozirali na trgu isped Parlamenta. Zastupnica u Europskom parlamentu Ruža Tomašić organizirala je izložbu tog hrvatskog kulturnog nasljeđa pod nazivom “Dizajn iz Sikirevaca od tradicije do suvremenog”. Nakon predstavljanja izložbe uzvanicima Tomašić se i sama okušala u izradi čipke.

I ovaj put udruga je na relativno malom prostoru pokazala raznolike oblike i načine primjene svoga motiva, od onih tradicijskih (ženska i muška nošnja, stolnjaci, peškiri, salvetice) do sasvim suvremenih primjena na muškoj i ženskoj odjeći, torbama, kao jedinstveni nakit ili zanimljiv i vrijedan suvenir.

- Izložene čipke radovi su članica udruge, a dio eksponata ima i povijesnu vrijednost, jer je star gotovo sto godina - rekao je Mato Galović, tajnik udruge Sikirevački motivi.

Ministarstvo kulture RH umijeće izrade ove čipke, zbog njezine povijesne i tradicijske važnosti, 2012. godine proglasilo je nematerijalnim kulturnim dobrom. D.Ku.

Možda ste propustili...
Najčitanije iz rubrike