Regija
ODOBRENO 1,9 MILIJUNA KUNA

Novac za dvorce i kapelu,
ali i za Gregerovu vilu
Objavljeno 24. ožujka, 2017.

NAŠICE

U Banskim dvorima u Zagrebu svečano je potpisan Ugovor o dodjeli nepovratnih EU sredstava Gradu Našicama ukupne vrijednosti 1.876.755 kuna u okviru natječaja Priprema i provedba integriranih razvojnih programa temeljenih na obnovi kulturne baštine. Ugovor su potpisali ministrica regionalnog razvoja i fondova EU-a Gabrijela Žalac i obnašatelj dužnosti gradonačelnika Našica Stjepan Pintarić.

Za dokumentaciju

Potpisivanju ugovora nazočili su predsjednik Vlade Andrej Plenković, ministrica kulture Nina Obuljen Koržinek, ministar turizma Gari Cappelli, ministar zdravstva Milan Kujundžić, predsjednik Gradskog vijeća Našica Josip Miletić i donedavni gradonačelnik Krešimir Žagar.

Sredstva su dodijeljena u prvoj grupi aktivnosti natječaja, koja se odnosi na pripremu projektne dokumentacije. Konkretno, predviđene aktivnosti podrazumijevaju izradu dokumentacije za Dvorac Pejačević (Veliki), Dvorac Marka Pejačevića (Mali), Kapelu obitelji Pejačević (kapela Uzašašća Gospodinova), Gregerovu vilu, našički perivoj te pješačku infrastrukturu u središtu grada. Ti lokaliteti prepoznati su u regionalnom i nacionalnom kontekstu kao turističke atrakcije, ali i važne odrednice identiteta grada Našica, pa se navedenim projektnim aktivnostima planira dodatno naglasiti njihova vrijednost, a s namjerom jačeg pozicioniranja našičke gradske jezgre kao prepoznatljive turističke destinacije. Naime, konačni cilj je integriranje u jedinstvenu cjelinu te da postanu nova turistička ponuda i proizvod za sve građane i posjetitelje grada Našica.

30 milijuna kuna

Kako ističu iz Grada Našica, ovo je prva faza projekta obnove kulturne baštine, jer nakon pripreme projektne dokumentacije slijedi obnova koja je procijenjena na oko 30 milijuna kuna čime bi se zaustavilo daljnje propadanje, a razvojem novih sadržaja i programa pridonijelo ne samo promicanju našičke nego i hrvatske kulture i baštine.

U realizaciji ovog projekta kao partneri sudjeluju i Zavičajni muzej te Turistička zajednica grada Našica.

- Našice su grad prirodnih i kulturnih bogatstava te su kao takve poznate u Hrvatskoj i u Europi. Ovaj projekt potreban nam je kako bismo spriječili propadanje kulturne baštine i kroz njenu revitalizaciju omogućili jačanje turizma - komentirao je direktor Turističke zajednice Srećko Perković.

Ravnateljica Zavičajnog muzeja Silvija Lučevnjak rekla je da je ovo prvi konkretan, a ujedno i najznačajniji projekt obnove povijesnih i kulturnih građevina grada Našica.

- Jako mi je drago što je vrijedna kulturna baština sagledana kao jedinstvena cjelina, što će se obnoviti te Našice postati jedno od važnijih turističkih odredišta, jer imaju što pokazati svojim gostima. Posebno mi je drago što će se revitalizirati objekti za koje su Našičani vezani, jer žive pokraj njih i posjećuju ih. To je projekt jednako važan i za posjetitelje i građane Našica – zaključila je ravnateljica Lučevnjak.

Snježana FRIDL

U realizaciji ovog projekta kao partneri sudjeluju i Zavičajni muzej te Turistička zajednica grada Našica

Možda ste propustili...

OPĆINA: OBAVIJEST, OPOMENA PA KAZNA

Za zapuštene okućnice kazne od 300 do 1300 €

U NADBISKUPIJSKOM OBITELJSKOM CENTRU

Otvoren Vrt arkanđela Rafaela

Najčitanije iz rubrike