Regija
BARANJSKI LEPTIRIĆI OSPORAVAJU GRADSKI NATJEČAJ

Šušak: Projekti podcijenjeni, bodovanje bez ikakve logike
Objavljeno 25. ožujka, 2017.

BELI MANASTIR

Ne smiruju se strasti nakon objave rezultata natječaja za financiranje projekata i programa udruga iz područja kulture, socijalne zaštite i gospodarskih djelatnosti, koji je Grad Beli Manastir raspisao početkom siječnja. Na raspolaganju je bilo, podsjetimo, 445.000 kuna, od čega je za kulturu izdvojeno 250.000, za socijalnu zaštitu 165.000, a za gospodarske djelatnosti 30.000 kuna. Da je natječaj nejasan, netransparentan i u najmanju ruku namješten tvrdi Držislav Šušak, predsjednik udruge roditelja djece s posebnim potrebama Baranjski leptirići, u kojoj je približno 180-ak članova, od kojih 28 djece s poteškoćama u razvoju i 58 osoba s invaliditetom, a ostalo su roditelji i članovi obitelji.

Premali iznosi

- Nakon objave rezultata natječaja Upravni odbor udruge odlučio je žaliti se, što smo i učinili. Nekoliko je razloga zbog kojih smo to napravili. Prvo, nezadovoljni smo iznosom koji nam je dodijeljen za dva nominirana projekta. Za projekt “Od vrata do vrata”, koji se odnosi na prijevoz osoba s invaliditetom, dobili smo 16.000 kuna, a za projekt “S vježbom nam je lakše”, vezan uz financiranje rada fizioterapeuta, 1000 kuna. Ni jedan ni drugi iznos nije ni približno dovoljan - objašnjava Šušak.

Nastavlja kako je drugi razlog višegodišnje financiranje projekata nekih udruga iz gradskog proračuna, bez obzira na činjenicu da su isti projekti financirani i iz državnog proračuna. Navodi primjer Mirovne grupe Oaza, koja je i ove godine nominirala projekt “Besplatni topli obroci za starije i nemoćne”, za što im stiže novac i od države. Nije mu jasno ni bodovanje projekata, za koje tvrdi kako nema nikakve veze s matematikom i logikom.

Zatražili su Baranjski leptirići stoga tumačenje Odjela za financijsko upravljanje i osiguranje kvalitete Ureda za udruge Vlade RH ističući, između ostalog, i kako sumnjaju da je u natječaju Mirovnoj grupi Oaza unaprijed osigurano 85.000 kuna.

- Je li to zakonski? Čemu natječaj ako je već unaprijed nešto određeno? - pitaju se.

Prikupljaju dokumentaciju

Nakon uvida u cijelu situaciju, Luka Kevešević, viši stručni savjetnik spomenutog odjela, ističe kako iz natječaja nije vidljivo da je za neku od udruga unaprijed predviđen iznos, ali naglašava kako u slučaju prethodno ugovornih obveza između davatelja novca i udruge (poput zaključenih ugovora o financiranju višegodišnjih projekata), za drugu i svaku sljedeću godinu financiranja programa udruge davatelj novca preuzete obveze financira izravno s proračunskih stavki - tekuće donacije (prethodne obveze) u skladu sa zaključenim ugovorom, a ne javnim natječajem.

- Udruga koja ima ranije preuzete obveze višegodišnje provedbe programa ne može se ponovno prijavljivati za financiranje istog projekta s istim korisnicima, već joj se sredstva doznačuju izravno u skladu s ugovornim obvezama i uz prethodno ispunjavanje svih ugovorenih obveza - tvrdi Kevešević.

Dodijeljeni novac udruga Baranjski leptirići - neće uzeti, a u fazi je prikupljanja dokumentacije vezane uz natječaj, o čemu će uskoro obavijestiti javnost.

Ivica GETTO

protest

LEPTIRIĆI DODIJELJENIH 17.000 KUNA NEĆE UZETI

Marko Bogatić

dogradonačelnik

Uvijek postoje nezadovoljni

Kako ističe zamjenik belomanastirskog gradonačelnika i predsjednik Povjerenstva za provedbu natječaja Marko Bogatić, jasno mu je da uvijek postoje nezadovoljni. Kaže kako je većina udruga tražila znatno veće iznose od onih koji su im odobreni, a problem je u financijskoj moći grada. “Konkretno, Baranjski leptirići dobili su više nego prošle godine, a Oaza manje. Svi bismo bili najsretniji da smo svakom mogli dati onoliko koliko su tražili, ali to je nemoguće”, ističe Bogatić. Objašnjava kako Povjerenstvo boduje projekte, ali odluku donosi gradonačelnik, i to tako da se više novca dodijeli projektima koji su od većeg interesa za grad i njegove stanovnike. “Upravo zahvaljujući Oazinom projektu, 40-ak starih i nemoćnih osoba svakodnevno dobiva tople obroke. Kada se ta brojka pomnoži s 365 dana u godini, i laiku je jasno da 85.000 kuna nije dovoljno. Upravo stoga Oaza projekt nominira i na više razine”, tvrdi, naglašavajući da Grad s Oazom nema sklopljen nikakav ugovor. Dodaje kako Baranjskim leptirićima novac očito nije potreban kada su se samo tako odrekli “gradskih” 17.000 kuna.

Za obroke za 40 osoba treba više od 251.520 kuna

Cijelom pričom iznenađena je projekt-koordinatorica Oaze, Vesna Nedić. Kaže kako ovaj projekt provode već sedam godina i kako im je, u ovom trenutku, za tople obroke na bazi 40 osoba potrebno nešto više od 251.520 kuna. Upravo stoga projekt nominiraju resornom ministarstvu, ali ni s njihovim novcem nemaju dovoljno sredstava pa organiziraju razne humanitarne akcije i zamolbe šalju na niz adresa. “Važno je istaknuti da smo u ministarstvu u privilegiranom položaju ako naš projekt sufinancira lokalna zajednica, što je u ovom slučaju Grad Beli Manastir i manjim dijelom Osječko-baranjska županija”, kaže Nedić, tvrdeći da sve rade volonterski i da svaka donirana lipa završava za nabavu hrane. Nastavlja kako je bolje razmišljati o budućnosti jer njihov projekt završava s 1. lipnja pa je pitanje što će biti s 40-ak starih i nemoćnih koje s toplim obrocima volonterski obilaze već sedam godina.

Možda ste propustili...

OBILJEŽEN DAN OPĆINE BIZOVAC

Projekte razvijaju uz sufinanciranja

PROJEKT ZA RASTEREĆENJE RODITELJA

Traže 50.000 € za dječje aktivnosti

Najčitanije iz rubrike