Svijet
JEAN-CLAUDE JUNCKER:

Raspad EU-a vodio bi Balkan u novi rat
Objavljeno 25. ožujka, 2017.

Predsjednik Europske komisije Jean-Claude Juncker upozorio je potpredsjendika SAD-a Mike Spencea da će se na Balkanu dogoditi još jedan rat ako se EU raspadne, što bi se moglo dogoditi kao posljedica politike Donalda Trumpa koji je nakon Brexita ohrabrivao i ostale zemlje članice da napuste EU.

Juncker je u intervjuu Financial Timesu “skinuo rukavice” i iznio razgovor koji je imao početkom tjedna sa potpredsjednikom SAD-a. Nimalo diplomatski, za Trumpa je izjavio kako “ne razumije ništa vezano uz Europu”, a potpredsjednika SAD-a je upozorio da se igraju sa novim mogućim konfliktom na Balkanu.

Mike Pence boravio je u Bruxsselesu prošli ponedjeljak, ali detalji o temama razgovora nisu bili nikome poznati dok Juncker nije dao intervju Financial Timesu u petak.

- Rekao sam potpredsjedniku, “Ne govorite to, ne pozivajte druge da napuste EU, jer ako Europska unija nestane, imat ćemo novi rat na Zapadnom Balkanu”.

Predsjednik Europske komisije je rekao kako je vrlo važno ponuditi zemljama u toj regiji perspektivu budućeg EU članstva: “Ako ih ostavimo same - Bosnu i Hercegovinu, Republiku Srpsku, Makedoniju, Albaniju, sve te zemlje - imat ćemo rat opet”, izjavio je Juncker.

S obzirom da je naveo i Republiku Srpsku koja nije država, već entitet unutar BiH Financial Timesa je objasnio da su jugoslavenski ratovi “bili serija etnički utemeljenih konflikata i oružanih pobuna od 1991. do 2001., često opisivani kao najsmrtonosniji europski sukob nakon Drugog svjetskog rata. EurActiv prenosi kako su ti ratovi bili ponižavajući za Europsku uniju, sve dok SAD nije odlučila prekinuti ih na kontroverzan, ali odlučan način. Juncker je najavio kako planira posjetiti Washington idući mjesec, ali je i dodao kako još nije siguran hoće li susresti Trumpa. “Pokušat će to popraviti, ali on trenutno ima druge prioritete. Uzgred budi rečeno, Trump ne razumije ništa vezano uz Europu”, izjavio je Juncker novinarima, potkrijepivši tvrdnju rečenicom: “Razgovarao je telefonski s Donaldom Tusk, predsjednikom Europskog vijeća, a mislio je da razgovara samnom.

Ovoga vikenda u Rimu se obilježava 60. obljetnica Rimskih ugovora, a okupljanje šefova 27 zemalja članica EU-a zapravo je proces konzultacija oko budućnosti Europske unije, koji bi trebao završiti krajem ove godine, nakon što budu poznati ishodi na predsjedničkim izborima u Francuskoj, koji se održavaju u travnju i svibnju te parlamentarnim izborima u rujnu u Njemačkoj.

Vuk TEŠIJA
NAKON SUSRETA S PAPOM ČELNICI 27 ZEMALJA OBVEZUJU SE NA JEDINSTVO

Papa Franjo u Vatikanu je primio svih 27 šefova država članica Europske unije uoči summita na kojem će se proslaviti obljetnica Rimskih ugovora. Čelnici 27 zemalja, među njima i hrvatski premijer Andrej Plenković, okupit će se potom u subotu u Rimu u povodu 60. obljetnice potpisivanja ugovora kojima su udareni temelji današnoj Uniji kako bi potpisali deklaraciju u kojoj žele demonstrirati jedinstvo nakon odluke Velike Britanije o napuštanju europske obitelji. U deklaraciji će iznijeti dosadašnja postignuća Unije, izazove s kojima je danas suočena te obećanje o očuvanju jedinstva 27 članica. Rimska deklaracija neće sadržavati konkretna rješenja o budućem ustroju EU-a. Cilj je demonstrirati jedinstvo i odlučnost za daljnju izgradnju EU-a.

Najčitanije iz rubrike
DanasTjedan danaMjesec dana