Kultura
IZLOŽBA U GALERIJI ORANŽERIJA

Kvalitativni pomak u evoluciji slikarskog bića Tonka Smokvine
Objavljeno 25. ožujka, 2017.

VUKOVAR

Dugogodišnja suradnja Vukovara i Dubrovnika, pa tako i vukovarskog Gradskog muzeja i dubrovačke Umjetničke galerije, dovela je u grad heroj prvog u nizu dubrovačkih likovnih umjetnika koji će se tijekom 2017. predstaviti vukovarskoj publici. Izložbom “Nemir” u Galeriji Oranžerija predstavio se mladi akademski slikar Tonko Smokvina.

– Tonko je zakoračio prema apstrakciji i ostvario kvalitativni pomak u evoluciji vlastitog slikarskog bića. Slikom “Nemir” obuhvaćeni su svi postulati nove slikarske vizije: samosvojnost grupiranih nanosa crne, plave, sive i ljubičaste s proplamsajima zelenih nijansi; s rudimentima geometrizacija iz prethodnih ciklusa, sa spiralama koje upotpunjuju kompoziciju; konačno, s velikim poljem sive u jednom tonu, kao doživljajni kontrast “mirnoga” emanaciji “nemirnoga” – opisuje slikarstvo Dubrovčanina Smokvine ravnatelj Umjetničke galerije, Marin Ivanović.

Ravnateljica Gradskog muzeja Vukovar, Ružica Marić, rekla je kako je sadašnja suradnja na tragu dobrih veza još iz 1994., kada se u povodu Dubrovačkih ljetnih igara Vukovar predstavio u Umjetničkoj galeriji izložbom “Muzej Vukovara u progonstvu”, radovima brojnih umjetnika koji su ih darovali tada još okupiranom Vukovaru i razorenom muzeju u Eltzovu dvorcu iz 18. st.

Poveznica suradnje jest i činjenica, podsjetila je Marić, kako su dubrovački likovni autori, među kojima je i Tonko Smokvina, darovali 48 svojih umjetnina za Hostel Dubrovnik sagrađen u sklopu Memorijalnog centra Domovinskog rata Vukovar, gdje svi hrvatski 'osmaši', kao terenski dio nastave povijesti, dolaze učiti o vrijednostima Domovinskog rata i značaju Bitke za Vukovar.

– Tako se rodila ideja o projektu gostovanja likovnih umjetnika iz Dubrovnika u gradu Vukovaru kroz godinu – rekla je Marić, navevši kako će dvije muzejske ustanove, na istoku i jugu Hrvatske, intenzivirati suradnju i u smislu razmjene izložbi i osmišljavanja različitih kulturnih događanja.

Kustos vukovarskog muzeja Zoran Šimunović, autor “iznimno upečatljivog” postava izložbe Tonka Smokvine, prošle je godine imao izložbu u Dubrovniku.

Na otvorenju izložbe “Nemir” govorila su i dvojica povjesničara umjetnosti, a uz ravnatelja Ivanovića bio je i bivši ravnatelj Umjetničke galerije Dubrovnik Antun Karaman, iz vremena vukovarskog progonstva i tadašnje suradnje. On je za Smokvinino slikarstvo rekao da je “uvijek osobnim egzistencijalnim silnicama obojeno i nadasve asocijativno”.

Tonko Smokvina (37) predano radi 15 godina, a osim slikarstvom, bavi se i pedagoškim radom. Do sada je izlagao na 16 samostalnih i više skupnih izložbi u Hrvatskoj. Izložba “Nemir” realizirana je u suradnji Moderne galerije u Zagrebu, Filozofskog fakulteta i Fakulteta prirodoslovno-matematičkih i odgojnih znanosti Sveučilišta u Mostaru, mostarske Galerije Aluminij, Ustanove za kulturu i sport Metković i Gradskog muzeja Vukovar. Izložba u Vukovaru ostaje otvorena do 9. travnja.

Sanja BUTIGAN

9. travnja

ROK JE DO KADA SE IZLOŽBA MOŽE POGLEDATI

Možda ste propustili...

FOOZOS OBILJEŽIO 150. OBLJETNICU ROĐENJA IVANE BRLIĆ-MAŽURANIĆ

Predstava “Blagoslov” u čast našoj velikoj književnici

2. MEĐUNARODNO NATJECANJE “DAMIR SEKOŠAN”

Gosti iz Italije, Srbije i Hrvatske odabrali najbolje glazbene talente

Najčitanije iz rubrike