Magazin
TJEDNI OSVRT

Bernardić na mukama
Objavljeno 25. ožujka, 2017.
Šef SDP-a nikako nije sam kriv za pad rejtinga, ipak, sva se krivnja svaljuje na njega. U stranci je zavladala panika

Kako se bliže lokalni izbori, predsjedniku SDP-a Davoru Bernardiću sigurno nije nimalo lako, štoviše, čini se da mu je svakim danom sve teže. A to se da iščitati i iz niza komunikacijskih gafova, koji su vjerojatno i posljedica pritiska pod kojim se nalazi. Boji se puča i zato pravi pogreške.

Naime, poznato je da se mladom Beri, kako ga u stranci zovu od milja, ako podbaci na izborima, ne piše dobro. Štoviše, ima velikih razloga za strah jer sigurno je da će se suočiti sa zahtjevima za ostavkom. Iako Bernardić nikako nije sam kriv za pad rejtinga SDP-a, sva se krivnja ipak svaljuje na njega. U stranci je zavladala panika. Nakon samo 100 dana kako je na čelu partije, sve češće se čuju uzvici tipa: “Izabrali smo krivog čovjeka. S Bernardićem i dalje padamo.” Nezadovoljni stranački kolege još mu nisu zaboravili pisma premijeru Andreju Plenkoviću i predsjedniku Sabora Boži Petrovu u kojima traži prijam, ili bar sastanak uz kavu. Slično je i u odnosu s predsjednicom Kolindom Grabar-Kitarović, ali tu je nedavno otišao i korak dalje predloživši na jednom skupu mogućnost da predsjednik ili predsjednica države treba imati veće ovlasti i birati tri ministra. Ne samo da je ta Bernardićeva ideja izazvala nevjericu i šok nego i podsmijehe, jer takvo što nema nigdje na svijetu. Osim toga, poznat je dugogodišnji stav SDP-a da se predsjednik treba birati dvotrećinskom većinom u Saboru, pa time vjerojatno i uz još manje ovlasti.

A kako je poznato da šef SDP-a ne slovi kao osobito uspješan komunikator, niti kao političar s karizmom, od predsjednika najjače oporbene stranke očekivalo bi se da ipak osnovne političke poruke odašilje u javnost uz minimalnu izloženost pogrešnim tumačenjima. No ni to mu, zasad, ne polazi za rukom. “Meni je žao, ali očito je da će mu to biti pouka i da će trebati jako poraditi na svom nastupu u javnosti”, rekla je o svom šefu i saborska zastupnica Gordana Sobol. Nadalje, Bernardiću se spočitava i nedovoljno promišljanje pri kadroviranju, a i zbog nedovoljnog vođenja računa o tzv. ženskim kvotama. Pa se stoga i tu poskliznuo jer je za predsjednicu Foruma mladih SDP-a izabrana 27-godišnja Biljana Gaća, koja je u siječnju prošle godine privukla nemalu pozornost medija i javnosti. Naime, Gaća je u Saboru kao SDP-ova zastupnica koja je zamijenila Predraga Freda Matića radila tek dva sata, ali je unatoč tome iskoristila pravo na model 6+6 (šest mjeseci pune plaće plus šest mjeseci pola plaće), što ukupno iznosi oko 145.000 kuna. Taj izbor navodno ne služi na čast ni samoj Gaći, ali ni SDP-u jer nije uzor kojim bi mladi trebali tek kročiti u politiku. Ali, kako čovjek uči dok je živ, tako bi SDP-ovci i svom predsjedniku ipak trebali dati još malo vremena i prostora, jer prema mnogim političkim analitičarima on to i zaslužuje.

Piše: Damir GREGOROVIĆ

Možda ste propustili...

JOSIP MILIČEVIĆ GLAVNI TAJNIK MREŽE MLADIH HRVATSKE

Želimo da mladi budu uključeniji u političke procese

KAMPANJA - ZAVRŠNI KRUG (I)

Populizam prelazi granice normale

DR. SC. PREDRAG HARAMIJA, PROFESOR NA ZAGREBAČKOJ ŠKOLI EKONOMIJE I MANAGEMENTA

Ključ pobjede na saborskim (i predsjedničkim) izborima izborne su jedinice

Najčitanije iz rubrike