Objavljeno 25. ožujka, 2017.
Ana-Maria Stanković iz Vinkovaca i u 2.kolu Hrvatskog kuharskog kupa pod nazivom Bilogorsko kolo, pokazala je najviše te osvojila prvo mjesto.
U prekrasnom ambijentu Vinarije Coner nadomak Bjelovara održalo se Bilogorsko kolo u organizaciji novoosnovane Udruge kuhara i slastičara Bilogore kojoj predsjeda Erich Glavica. Natjecatelji su imali zadatak pripremiti svečane hladne plate od smuđa i šarana i svježeg sira, toplo glavno jelo s prilogom od svinjskog filea, a slastičarko umijeće pokazali su kod pripreme deserta od oraha, meda i šljiva i to sve za 12 osoba.
Prosudbeno povjerenstvo kojeg su činili članovi Sekcije ocjenjivača Hrvatskog kuharskog saveza: Miroslav Dolovčak, Vladimir Balent, Gostimir Dragić i Zlatko Sedlanić nije imalo lagan zadatak odabrati najbolje.
Šaran sa sirom
U dvije od tri kategorije, te posljedično i u ukupnom poretku, pobijedila je mlada kuharica iz Vinkovaca Ana-Maria Stanković, kojoj je pomagao Marko Kovačević. Drugo mjesto osvojio je Marin Pozder iz Restorana Bedem Varaždin, dok je treći bio Antonio Bukvić iz Party d.o.o iz Koprivnice.
- Za svečanu hladnu platu bio nam je zadatak pripremiti šarana sa svježim sirom. Od zadanih namirnica prigotovili smo pravu ribarsku bajku, tako što smo od šarana prigotovili pjenicu i složenac. Prigotovili smo i parfe od ljubičastog kupusa i cvjetače na biskvitu od domaćeg slavonskog maka, te garnituru od povrća i svježeg sira. Kako bismo zaokružili hladnu priču prigotovili smo umak od špinata koji se odlično sljubljuje sa šaranom. Glavno jelo morali smo pripremiti od svinjskog filea, tikvica i kukuruza. Svinjski file prigotovili smo na dva načina Wellington i Sous vide, nabujak od krumpira i korabice, tikvicu punjenu heljdom, šampinjon punjenu kukuruom, kremu od pastrnjaka te sotirano povrće na maslacu. Uz sve to, naravno, neizostavni umak demi-glace koji svojim bogatim okusom osvaja sve. Desert smo morali pripremiti od šljiva, meda i oraha. Prigotovili smo tri vrlo složena kolača, prvi kolač sastoji se od biskvita s bučinim brašnom, želeom od šljiva te vrlo interesantnom kremom od grisa s anisom koji okusom svakog vraća u djetinjstvo. Kako bi okus ovog kolača bio još bogatiji i potpuniji prigotovili smo i kremu od grčkog jogurta i šljiva s hrskavcem od buče. Drugi kolač bio je sastavljen od sočnog biskvita s orasima i vrlo neobičnom kremom od kukuruza.
Tradicionalni oraščić
Treći kolač bio je tradicionalni oraščić kojeg sam prezentirala u modernijem štihu s ukusnom ledenom kremom od čokolade. Desert je svojim izvanrednim okusom osvojio stručni žiri. Ovim natjecanjem iznimno sam zadovoljna, jer sam sama sebi potvrdila svoje sposobnosti u natjecanju s ovako jakom konkurencijom. Bila mi je čast predstavljati svoju županiju, a samim time i Udrugu kuhara Vukovarsko-srijemske županije te sam bila vrlo ponosna što je tamo bio i predsjednik Udruge i dopredsjednik Hrvatskog kuharskog saveza, cijenjeni gospodin Jozo Gale. Sretna sam što sam i ovaj put dostojno predstavila srednju Strukovnu školu Vinkovci sa svojim pomoćnikom Markom Kovačevićem, gdje sam na stručnom osposobljavanju, rekla je Ana-Maria Stanković nakon osvajanja prvog mjesta.
Hrvatski kuharski kup nastavit će s natjecanjima već za dva tjedna u Solinu te za nepunih mjesec dana u Vinkovcima.
Mario KOKAJ