Mozaik
GASTRO 2017.

Majina torta osvojila zlatnu medalju
Objavljeno 25. ožujka, 2017.

Maja Macokatić, učenica Srednje strukovne škole Vinkovci pod vodstvom mentorice Nevenke Bionda, u pripremanju hladnog slatkog izloška osvojila je zlatnu medalju na državnom natjecanju Gastro, koje je održano u Crikvenici.

Gastro je državno natjecanje učenika srednjih škola koji se obrazuju za zanimanja u području rada sektora Turizam i ugostiteljstvo i ove je godine održano u Crikvenici u razdoblju od 20. do 22. ožujka 2017. godine.

Učenici se natječu u osam disciplina, a to su: pripremanje menija, posluživanje menija, pripremanje hladnog slanog izloška, pripremanje hladnog slatkog izloška, pripremanje barskih mješavina, poslovanje recepcije hotela, poslovanje putničkih agencija i predstavljanje turističkog odredišta-destinacije.

Srednja strukovna škola Vinkovci plasirala se na državno natjecanje u sljedećim disciplinama: pripremanje hladnog slanog izloška, učenica Valentina Murat, mentor Marija Bošnjak, pripremanje hladnog slatkog izloška, učenica Maja Macokatić, mentor Nevenka Bionda, poslovanje recepcije hotela, učenica Daniela Huseinović, mentor Mirjana Jakšić, predstavljanje turističkog odredišta-destinacije, učenica Matea Klarić, mentor Maja Vidić.

Tema ovogodišnjeg natjecanja bila je novogodišnja torta s obaveznim namirnicama čokolada i naranča u torti, te bavarskom kremom. U konkurenciji osam škola iz cijele Hrvatske Maja Macokatić svojim je uratkom uspjela postići visoki broj bodova u ocjenjivanju od strane stručne komisije i osvojiti prvo mjesto.

- Pripremila sam dvije biskvitne smjese. Jednu od lješnjaka, oraha i čokolade, a drugu od lješnjaka i džema od marelice, te dvije ukusne bavarske kreme s narančom i čokoladom. Na sve to dodala sam osvježavajući žele od naranče koji se lijepo uklopio. Tortu dovršim ocaklinom od čokolade. Za kraj sam složila dekoracije od mering smjese, prhkog tijesta, smjese za ukrašavanje i otopljenog šećera. Torta je bila jako ukusna i lijepog novogodišnjeg izgleda te zadivila ocjenjivački sud. Zadovoljna sam sa svojim radom i osvojenim 1. mjestom. Zahvaljujem Srednjoj strukovnoj školi Vinkovci i mentorici Nevenki Bionda. Pripreme za Gastro trajale su mjesec dana za što je bila zaslužna mentorica Nevenka Bionda. Želim ostati u ovom poslu jer je to jedino što sam zaista zavoljela. Smatram da se slastičarstvo mora iz dana u dan vježbati i treba pronalaziti kreativnost u svemu. Vrlo je važno znati teoriju cjelokupnog slastičarstva, ali bez prakse mi smo - ništa. Odrađivanjem prakse u Ivankovu (Ma.Ti.Ne. slastice), stekla sam veliko iskustvo u samostalnoj izradi slastica. Najveća želja mi je položiti majstorski ispit i možda jednoga dana otvoriti svoju slastičarnicu u mojem malom selu Vrbici - istaknula je Maja Macokatić nakon osvajanja zlatne medalje.

Svi su učenici Srednje strukovne škole Vinkovci na natjecanju dostojno predstavljali svoju školu i Vukovarsko-srijemsku županiju, ali su i promotori svoje struke koja je izuzetno zahtjevna, kreativna i motivirajuća.

Mario Kokaj