Regija
PROLJETNO ŠARENILO

Slatina pretvorena u cvjetni park
Objavljeno 23. ožujka, 2017.

Premda su nam još uvijek vrlo svježe „polarne“ hladnoće i visoki nanosi snijega, priroda oko nas sve je to već zaboravila i cvjetovima najljepših boja podsjeća nas da smo zakoračili u proljeće. Gradske ulice i trgove okitila je proljetnim šarenilom i cijelu Slatinu pretvorila u jedan veliki cvjetni park. Istina je da građani, zaokupljeni svakodnevnim brigama, često i ne primjećuju ono najljepše oko sebe, ali zato je tu poznati snimatelj Željko Felbar i njegova kamera, kojoj doista ništa ne promakne.

A kad je riječ o proljeću, prva cvjetna asocijacija na buđenje prirode bijela je visibaba. Proljetnom šarenilu svoj posebni doprinos daju grmići zlatnožutih narcisa i obilje rascvjetalih ukrasnih grmova žute forzicije, koji krase slatinske gradske parkove. Grane magnolija prepune velikih pupova proviruju iz brojnih dvorišta, a prilaz Srednjoj školi Marka Marulića krasi drvored ukrasne japanske trešnje, najljepši upravo u vrijeme obilna cvjetanja.

Ali sve su to biljke kojima je čovjek odredio mjesto u svojoj blizini, kako bi se okružio ljepotom koju priroda tako nesebično pruža. Međutim, svaka je biljka pravi zavodnik u svojoj proljetnoj raskoši pa i ona samonikla, u staništu koje joj nije čovjek birao. Dokaz tome vidljiv je na svakom koraku, dovoljno je prošetati poljskim putom, livadom, šumom, ili do slatinske Javorice...

Petar ŽARKOVIĆ
Možda ste propustili...

DVD BENIČANCI

Za dom 30.000 €

LIGA PROTIV RAKA POŽEGA PRIPREMILA NOVU DONACIJU

Turbani i marame za bolesnice

FOTOGRAFIJE PRIMAJU DO 12. SVIBNJA

Bioraznolikost - fotonatječaj

Najčitanije iz rubrike