Novosti
U HRVATSKOJ JE 35 LOKALNIH DISTRIBUTERA

Cijene plina snizili i slavonski opskrbljivači
Objavljeno 24. ožujka, 2017.

Iako je Ministarstvo zaštite okoliša i enegetike priopćilo da je zajedno s Vladom spriječilo udar na standard građana te da cijena plina od 1. travnja ove godine u odnosu prema prošloj godini neće rasti, iz Hrvatske energetske regulatorne agencije (HERA) upozoravaju da će cijene ipak biti više, i to za 0,9 posto.

- S obzirom na navedeno povećanje troška nabave plina te smanjenje troška opskrbe plinom, prosječna cijena plina za krajnje kupce koji koriste javnu uslugu opskrbe plinom (kućanstva) u Republici Hrvatskoj od 1. travnja 2017. bit će viša za 0,9 posto u odnosu prema postojećoj prosječnoj cijeni plina, odnosno povećava se s 0,2511 kuna po kilovatsatu (kn/kWh) na 0,2535 kn/kWh. Time će se mjesečni račun za isporučeni plin krajnjem kupcu koji koristi javnu uslugu i koji je svrstan u najzastupljeniji tarifni model TM2 prosječno povećati za 2,7 kune, a kupcu u tarifnom modelu TM1 mjesečni će se račun prosječno povećati za 0,5 kuna - odgovorili su iz HERA-e.

Ministarstvo zaštite okoliša i enrgetike demantiralo je tu informaciju navevši da će cijena rasti samo kod devet od ukupno 35 lokalnih opskrbljivača, dakle ne svima u Hrvatskoj.

To su Energo Metan (rast cijene za 1,43 %), EVN Croatia plin (0,61 %), Gradska plinara Krapina (0,88 %), GPZ Opskrba (2,66 %), Međimurje-plin (0,53 %), Plin Konjščina (2,79 %), Plin-projekt Nova Gradiška (2,74 %), PPD (4,29 %) i Zelina-plin (0,21 %). Ostali će cijenu sniziti od 0,03 do 6,85 %.

Među njima su i slavonski opskrbljivači/distributeri. Cijena u Brod-plinu iz Slavonskog Broda pada za 2,17 posto, u daruvarskom Darkomu bit će niža za 3,78 posto, a u osječkom HEP-plinu cijena pada za 1,92 posto. Cijena će biti niža i u pleterničkoj Montcogim plinari, i to za 3,69 posto, u Pakrac-plinu za 5,14 posto, u Papuk-plinu za 6,24 posto, virovitičkom Plinu VTC za 0,65 posto, u Plinari istočne Slavonije - koja opskrbljuje Ilok, Otok, Vinkovce i Županju te općine s pripadajućim naseljima: Andrijaševci, Babina Greda, Bošnjaci, Cerna, Drenovci, Gradište, Gunja, Ivankovo, Jarmina, Lovas Privlaka, Stari Jankovci, Stari Mikanovci, Štitar, Vođinci i Vrbanja - za 2,06 posto. Plinkom d.o.o. Pitomača cijenu će sniziti za 1,24 posto. E.S.

Cijena u Slavonskom Brodu pada za 2,17 posto, a u Novoj Gradiški raste za 2,74 posto

HERA: PROVJERITE SAMI CIJENU

Na HERA-inim internetskim stranicama građanima je dostupna aplikacija iPlin - https://www.hera.hr/hrvatski/iplin/ - na kojoj mogu provjeriti cijene plina kod svojih opskrbljivača i promjenu cijene od početka travnja, odnosno mogu vidjeti koliki im je sada račun za plin i koliko će račun iznositi nakon 1. travnja.

Najčitanije iz rubrike