Svijet
NAPADAČ JE KHALID MASOOD

ISIL odgovoran za teroristički udar u Londonu
Objavljeno 23. ožujka, 2017.

Amaq, agencija kojom se džihadisti koriste kako bi emitirali svoju propagandu, javila je da je ISIL odgovoran za teroristički napad u Londonu koji se dogodio u srijedu poslijepodne. Napadača su prozvali “vojnikom Islamske države”. Britanska policija je, pak, u četvrtak poslijepodne objavila identitet muškarca koji je ubio tri osobe nedaleko od parlamenta prije nego što ga je ustrijelila policija, priopćivši da se radi o Khalidu Masoodu koji je poznat policiji jer je bio osuđivan.

Masood (52) je britanski državljanin rođen u Kentu na jugoistoku Engleske, a u posljednje vrijeme je živio u središnjoj Engleskoj, navodi londonska policija. “Masood trenutačno nije bio ni pod jednom istragom i nema ranijih obavještajnih podataka koji bi upućivali na to da kani izvršiti teroristički napad”, stoji u priopćenju: “Međutim, bio je poznat policiji i imao je niz ranijih osuda za napade, uključujući nanošenje teških tjelesnih ozljeda te za posjedovanje oružja i prekršaje vezane uz kršenje javnog reda”. Masooda je prije nekoliko godina ispitala domaća obavještajna služba MI5 u vezi s "nasilnim ekstremizmom", no u toj je istrazi proglašen "nebitnom osobom".

Britanska policija uhitila je sedam osoba u istrazi napada. Dodao je da je bilo četvero mrtvih, uključujući napadača, a da je 29 ljudi u bolnici, od kojih je sedam u kritičnom stanju. Rowley je također kazao da su žrtve napada policajac pred zgradom parlamenta, jedna žena u srednjim 40-im godinama i muškarac u pedesetim. Među ozlijeđenima je troje francuskih učenika koji su bili na školskom izletu, dvoje Rumunja, petero Južnokorejaca i Portugalac, objavile su novinske agencije i vlade zemalja kojih su državljani stradali u napadu.

Bradati se napadač u srijedu poslijepodne zaletio automobilom u mnoštvo na Westminsterskom mostu, prekoputa Big Bena, a zatim nožem ubio policajca pokušavajući ući u parlament. Ovo je najteži napad u Velikoj Britaniji nakon bombaškog napada 7. srpnja 2005., za koji su odgovornost preuzeli simpatizeri Al-Ka'ide, u kojem je u londonskom gradskom prijevozu poginulo 56 ljudi.

Premijerka Theresa May, koja je rekla da je napad djelo “izopačenog” uma, istaknula je nakon krizne sjednice vlade da “nas sile zla neće podijeliti”. V.T./H

Putin i Rohani izrazili sućut

Ruski predsjednik Vladimir Putin i iranski Hasan Rohani izrazili su u četvrtak sućut britanskoj premijerki Theresi May zbog terorističkog napada u Londonu, objavili su Kremlj i iransko ministarstvo vanjskih poslova. Putin je u poruci britanskoj čelnici naglasio da bi globalna zajednica trebala ujediniti napore u borbi protiv “snaga terora”.

Najčitanije iz rubrike