Osijek
FILM “UDAJ SE KAD SI SPREMNA”

Prisilni brakovi nisu problem
samo romske zajednice
Objavljeno 24. ožujka, 2017.
Cilj je ovog filma prikazati probleme s kojima su se susretale obitelji u kojima su majka ili otac stupili u brak s 14-15 godina

Pretpremijera edukativno-dokumentarnog filma “Udaj se kad si spremna”, redatelja Ivana Kristijana Majića, koji je nastao u suradnji PU osječko-baranjske i Udruge žena Romkinja “Romsko srce” iz Jagodnjaka, izvedena je jučer u HNK-u. Film je nastao u sklopu međunarodnog projekta koji se bavi problemima prisilnih brakova koji se sklapaju bez pristanka jednog ili oba supružnika, čime se krši temeljno ljudsko pravo na slobodno odlučivanje.

- Nositelj ovog projekta je Italija, a priključile su se Hrvatska, Bugarska, Rumunjska i Austrija, a imamo i pridružene partnere, suradnike iz Crne Gore, Srbije i Bosne i Hercegovine. Cilj je ovog filma kroz prikazane četiri obitelji u kojima su majka ili otac vrlo rano stupili u brak, s 14 ili 15 godina, prikazati probleme i teškoće s kojima su se susretali cijeli život i s kojima se i danas susreću. Film je namijenjen svima, a ponajprije roditeljima koji imaju odgovornost prema svojoj djeci i koji ih trebaju uputiti u donošenje ispravnih životnih odluka - rekla je predsjednica udruge “Romsko srce” Nadica Balog te dodala kako institucije ne smiju zatvarati oči pred problemima prisilnih brakova maloljetnika te trudnoća maloljetnica koji nisu samo problemi romske zajednice.

Sanja Živković, voditeljica Odjela prevencije Osječko-baranjske županije, istaknula je kako je cilj PU osječko-baranjske prevenirati negativne pojave u društvu, a ne samo kaznena djela. “Važno nam je senzibilizirati ljude za različite probleme i angažirati ih, a to se upravo dogodilo s udrugom “Romsko srce”. Policijska uprava provodi preventivni projekt nacionalnog karaktera koji se zove “Imamo izbor” koji se bavi isključivo Romima i romskom populacijom te njihovim uključivanjem u svakodnevni život, podizanjem razine kvalitete života, edukacijom. Prepoznali smo udrugu “Romsko srce” kao izuzetno dobrog partnera, a u ovaj projekt nisu uključeni samo djelatnici policije već i djelatnici Centra za socijalnu skrb, liječnici, a sve u svrhu edukacije”, rekla je Živković.

Predsjednik Vijeća romske nacionalne manjine Osječko-baranjske županije Branko Petrović pohvalio je inicijativu da se snimi upravo film o problemima i potrebama romske zajednice jer smatra kako je film mnogo pristupačniji medij od pisanih te da će ga pogledati veći broj ljudi.

Ovaj projekt podržala je i poznata akademska glazbenica Ana Rucner, koja je promovirala film tijekom svojeg koncerta koji je održan sinoć.

Sunčica BAOTIĆ
Možda ste propustili...
Najčitanije iz rubrike
DanasTjedan danaMjesec dana