Regija
KOZARČEV MALI FILMSKI FESTIVAL

10 godina filmskog rada slatinskih Bapatuljaka
Objavljeno 24. ožujka, 2017.

SLATINA - U OŠ Josipa Kozarca, u sklopu programa Dana škole, održan je 10. KOzarčev MAli Filmski Festival, X. KOMA FF, kojim je obilježeno deset filmskih godina školske Medijske družine Bapatuljak.

Priznanje HRT-a

MD Bapatuljak djeluje od 2006. godine, a festival su počeli organizirati i prije nego što je družina imala vlastite filmove. U to vrijeme, uz školski projekt Tesla, nastaje i istoimeni dokumentarni film, za koji Bapatuljci dobivaju priznanje Hrvatske radiotelevizije. Prvi kratki igrani film Izlet, snimljen 2008. godine, osvojio je dvije prve nagrade na Reviji dječjeg filmskog stvaralaštva u Čakovcu, a predstavljao je školu na susretima LiDraNo iste godine. Uslijedilo je nekoliko kratkih igranih filmova, koji su bili pozivani na državne LiDraNo susrete (Tup-tup, Glad, Ruže za Ružicu). Družina je posebno bila vrijedna 2012. godine, kad nastaju čak tri filma: U dobrom društvu, CSI Slatina i Tamburaman. Posljednja dva nastala su kao dio IPA projekta prekogranične suradnje Life Is Art. Kozarčevi su Bapatuljci sudjelovali na 1. filmskom festivalu smijeha u Zagrebu 2013. godine, a posebno ih veseli prva nagrada u kategoriji igranog filma na 1. SLAFFU, slatinskom amaterskom filmskom festivalu, koji je organizirala Srednja škola Marka Marulića 2011. godine. Bapatuljci i njihov voditelj Denis Ostrošić pomogli su u organizaciji 1. FFAKS-a, filmskog festivala – art kino Slatina, koji je 2014. godine organiziralo Pučko otvoreno učilište.

Nakon tri uspješne generacije učenika filmaša, prošle godine pojavljuje se četvrta, nova, s TV reportažom “Tomislav”, koju su prihvatila različita stručna povjerenstva na nekoliko filmskih festivala. Tu su i projekt Drugi HRT-a, međunarodni Dubrovački filmski festival, bjelovarski Mali DOKU-art 2016 (na kome je “Tomislav” izabran među šest najboljih dokumentarnih filmova) i Smotra hrvatskoga školskog filma u Velikoj Gorici u organizaciji Agencije za odgoj i obrazovanje. “Tomislav” je osvojio treće mjesto u kategoriji TV reportaže na 54. reviji hrvatskoga filmskog stvaralaštva djece u Makarskoj u organizaciji Hrvatskog filmskog saveza.

Mali filmaši sudjelovat će s dva nova filma na 1. dječjem filantropskom filmskom festivalu 7. travnja u Velikom Grđevcu te krajem godine u Erasmus+ međunarodnom projektu Seeing and reading the values.

Brojni uspjesi

Osim filmova MD Bapatuljak Lino u Mikleušu, Božićni duh, Ljubi bližnjega svoga i Tomislav, na 10. KOMA FF prikazana su i tri uratka filmske družine OŠ Stjepana Kefelje iz Kutine, a nastupile su i učenice koje su ove godine predstavljale školu na županijskoj smotri LiDraNo. Iskra Maravić izvela je monolog “Još tri kilograma”, a Vlatka Pačarić monodramu “Anne Frank”. Festival je glazbenim nastupom počela osmašica Tea Gumbarević, uoči projekcija o djelovanju Bapatuljaka govorio je njihov dugogodišnji voditelj Denis Ostrošić, a sve nazočne pozdravile su ravnateljica POU-a Danijela Fabric Fabijanac i ravnateljica OŠ Josipa Kozarca Ksenija Vujanović Juras. Priznanja za rad dobili su članovi MD Bapatuljak: Vlatka Pačarić, Iskra Maravić, Marija Bljakaj, Sonja Prebeg, Ivana Vida, Mile Starčević i Kristijan Danilović.

Medijska družina Bapatuljak osnovana je na inicijativu prof. Denisa Ostrošića, koji već više od deset godina ulaže energiju i znanje da bi pomogao filmski nadarenim učenicima razvijati njihove talente i ljubav prema jednoj vrsti umjetnosti. Zahvaljujući njegovu filmskom entuzijazmu i uspješnom prenošenju na učenike, Bapatuljci su deset godina opstali, smjenjivali se, razvijali i napredovali.

Petar ŽARKOVIĆ
Postolje je ispunjeno, idu dalje

Na postolje Bapatuljka, uratka roditelja i djece prve generacije družine, stavljeni su nazivi snimljenih filmova i godine njihova nastanka. Postolje je ispunjeno, ali družina ide dalje i nastavlja snimati filmove. Statuu Bapatuljka na početku festivala otkrio je Denis Ostrošić.

Možda ste propustili...

OPĆINA: OBAVIJEST, OPOMENA PA KAZNA

Za zapuštene okućnice kazne od 300 do 1300 €

NA OBRONCIMA FRUŠKE GORE

Idući vikend drugi Ilok Walk & Wine

Najčitanije iz rubrike